Ramazan Bayramı İçin Ev Yapımı Ekmek Kadayıfı

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Ramazan Bayramı İçin Ev Yapımı Ekmek Kadayıfı
ev yapımı ekmek kadayıfı
ramazan bayramı tatlı tarifleri
bayram tatlıları



Sevgili melekler, ramazan bayramı için evlerimizde yapılan en büyük hazırlık tatlı çeşitleridir. Gelecek misafirler için gün evvelinden başlanarak yapılan bu tariflerin içinde ev yapımı ekmek kadayıfı da bulunur. Eğer siz de bu tarifi evinizde uygulamak isterseniz, işte ev yapımı ekmek kadayıfı tarifi burada...


ekmek-kadayifi.jpg



Malzemeler
3 kaşık pudra şekeri
1 kaşık kurumaya
1 bardak süt
2 bardak un
2 kaşık tereyağ
2 yumurta sarısı
Tuz

Şerbeti için
4,5 bardak su
4 bardak şeker
3-4 damla limon suyu

Yarım bardak ılık sütün içerisine 1 kaşık kuru maya ve 2 kaşık pudra şekerini ekleyerek karıştırıyoruz.1 bardak un ile yoğurup mayalanması için 15 dakika dinlendiriyoruz.Dinlendirdiğimiz hamurun içine 1 kaşık pudra şekeri, yarım bardak ılık süt, az miktarda tuz ve 1 bardak unu ekleyip hamuru iyice yoğuruyoruz.Daha sonra 2 yumurta sarısı ve tereyağını ekleyip yeniden yoğuruyoruz.Pişireceğimiz fırın tepsisini iyice yağlayıp, hamuru elimizle tepsiye göre açıp yerleştiriyoruz.Tepsinin içinde 1 saat mayalanması için bekletiyoruz.Fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.Ekmek kadayıfının şerbetini eklemek için kekini 1 gün dinlendiriyoruz.
Şerbetini iki şekilde hazırlayabiliriz.Şekerin içine suyu ekleyip, koyulaşana kadar kaynatırız.İçine limon suyunu da ekleyerek normal şerbetimiz hazır olur.İkinci yol da şekerin yarım bardağını ayırırız.Diğer şeker ve suyu karıştırıp normal şerbet gibi kaynatırız.Ayırdığımız yarım bardak şekeri ayrı bir tavada eriterek karamelize ederiz.Şeker eriyip, kahverengi renk almaya başlayınca ocaktan alıp kaynayan şerbetin içine ekleriz.
Keke şerbeti eklemeden önce yumuşatmamız gerekiyor. Burada bir not eklemek istiyorum.Bazen ertesi gün kadayıfın ekmeği hala yumuşak kalabiliyor.Eğer yumuşak ise ıslatmadan şerbetini ekliyorum.Fakat genelde ekmeği sertleştiği için şerbeti iyice alması için ıslatmak gerekiyor.Bunun için ekmeğimizi kendinden büyük bir tepsiye alıp üzerine 3-4 bardak su döküyoruz.Şerbeti ocağa koyduğumuzda ıslatırsak, şerbet hazır olana kadar beklemesi yeterli olur.Şerbeti dökmeden önce peçete yardımı ile fazla suyunu iyice alıyoruz.Fazla su kalırsa şerbeti yeterince almaz.Peçeteyi parmaklarımızla heryerinden bastırıp suyu iyice çektirmeliyiz.
Kekin şerbetini, ıslattığınız tepside ekleyecekseniz, keki tepsiye ters koymanızı öneririm.Alt kısmı süngersi yapıda olduğu için üzerine döktüğümüz şerbeti çekmesi daha kolay olacaktır.Ayrıca tepsimizin kekten fazlasıyla büyük olması gerekiyor.
Sıra geldi şerbeti dökmeye.Tatlının en zor yeri burası.Ve ekmek kadayıfının olup olmaması da buraya bağlı.Çünkü şerbeti gerektiği gibi çektiremezsek mayalı ekmek kokusu ve tadı baskın bir şekilde hissedilebilir.
Sıcak şerbeti ekmeğin üzerine döküyoruz.Tepsimizi orta ateşte çevirerek, en az yarım saat pişiriyoruz.Pişirme işlemi sırasında bir kaşık yardımıyla sık sık kenarlardan şerbeti alıp üzerine döküyoruz.Böylece kekin her yeri şerbeti eşit almış, üst kısımlar kuru kalmamış olacaktır.Ayrıca bir kürdan yardımıyla kekin değişik yerlerinden delersek üzerine döktüğümüz şerbeti daha kolay çekecektir.Tepsideki şerbet azalmaya başladığında tepsiyi sallayarak keki hareket etirirsek altının yapışmasını engellemiş oluruz.Ekmek şerbeti tamamen çekene kadar bu işleme devam ediyoruz.Şerbet koyulaşıp iyice azaldığında ocağı kapatıp ekmek kadayıfını soğumaya bırakıyoruz.
Üzerine kaymak yada krema ile servis yapıyoruz.Eh bu kadar zahmetin üzerine üzeri bol kaymaklı bir dilim ekmek kadayıfını hakettik sanırım.Afiyet olsun.

yenilezzet.blogspot
 
Geri
Üst