Ramazan'da ziyaret edilebilecek yerler

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Ramazan'da ziyaret edilebilecek yerler
ramazan ayı, camiler, türbeler, gezilebilecek, ziyaret edilecek yerler, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar



ulu-cami-2196.jpg



Ziyaret etmek isteyipde gidemediğiniz yerleri Ramazan dolayısıyla ziyaret etmek isteyenler için İstanbul'da ziyaret edilebilecek yerlerin listesi melekler


Sultanahmet Camii
Sultanahmet Meydanı’ndaki Sultanahmet Camii mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca, Mavi Camii ( Blue Mosque) olarak adlandırılıyor.



Büyük Selimiye Camii
Üsküdar'ın Selimiye semtinde Selimiye Kışlası'nın hemen yanında yer alan Büyük Selimiye Camii,1801-1805 tarihleri arasında Sultan III.Selim tarafından yaptırılmış.Mimarı belli deği.Görkemli bir yapı olan caminin bünyesinde hünkar kasrı,sıbyan mektebi,muvakkidhane,çeşme ve sebil bulunmakta.



Eyüp Sultan Camii
Eyüp Sultan Camii, Ramazan ayının en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Kutsal yönünün yanı sıra İstanbul’un en önemli eserlerinden biri olan bu camiyi 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet yaptırmış.1766 yılındaki İstanbul depreminde büyük zarar gören cami 1800’de Sultan III. Selim tarafından yeniden inşa ettirilmiş.



Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy Camii)
Boğaz manzarasının en güzel seyredilebildiği noktalardan birinde bulunan Büyük Mecidiye Camii’nin mimarı Nikoğos Balyan. Sultan Abdülmecid tarafından 1853 yılında yaptırılan cami,barok stilinde inşa edilmiş zarif bir yapı olma özelliği taşıyor



Süleymaniye Camii ve Külliyesi
Süleymaniye Camii ve Külliyesi,1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Ramazan ayı boyunca İstanbulluların akın ettiği camii Sultanahmet ve Eminönü arasında bulunuyor.


Fatih Camii
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii, Fatih Külliyesi’nin içinde yer alıyor. Bizans İmparatorlarının gömüldüğüne inanılan tepede inşa edilen cami ve külliyenin yapımına 1462 yılında başlanmış.1470 yılında tamamlanmış. Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah. Cami 1509 İstanbul depreminde büyük hasar görmüş ve II. Beyazid döneminde onarılmış.1766 yılında yaşanan bir depremden dolayı harabe haline geldiği için Sultan III. Mustafa, 1767 ve 1771 yılları arasında camiyi Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya tamir ettirmiş.29 Ocak 1932’deilk Türkçe ezan bu camide okunmuş



Mihrimah Sultan Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihramah Sultan tarafından 1548’de Üsküdar Meydanı’nda inşa ettirilen caminin mimarı Mimar Sinan. Camiyle medrese arasında Mihrimah Sultan’ın iki oğlunun ve Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın türbeleri bulunuyor.



Teşvikiye Camii
Sultan III.Selim tarafından 1794-1795 yılları arasında inşa ettirilen caminin mimari Yuvan Efendi.1854'te ise bu alana Sultan Abdülmecid tarafından yeni bir cami yaptırıldı ve bugünkü halini aldı



Moda Camii
Bahçesinde yetişen çeşit çeşit güllerden dolayı bu caminin diğer adı Gülbahçesi Camii.1952 tarihinde inşa edilmiş.Caminin hat yazıları 1982 yılında ölen hattat Hamit Aytaç tarafından yazılmış.Caminin olduğu yer eskiden de gül bahçesiymiş



Kandilli Camii
Kandilli İskelesi'nden çıkışta,sağ tarafta yer alan Kandilli Camii 1751 yılında I.Mahmud'un emriyle yaptırılmış.Eser dikdörtgen planlı,sade bir yapı.Klasik dönem özellikli kalem işleri restorasyon sonrası yapılmıştır.Cami bugunkü şeklini geçirdiği büyük bir yangından sonra almış.



Bebek Camii
1725-26'da senesinde III.Ahmed'in sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Hümayunabad Kasrı yanına III.Ahmed adına bir cami yapılmış.Cami zamanla bakımsızlıktan harap hale gelmiş.Evkaf Nazırı Mustafa Hayri Efendi,Evkaf Başmimarı Kemaleddin Bey'e 1913 yılında ,aynı yerde bugunkü camiyi yaptırmış.Caminin mimarisine baktığımızda kare planlar ve tek kubbeli olduğunu görüyoruz.



Beyazid Camii
İstanbul Üniversitesi’nin heybetli kapısının karşısında bulunan Beyazid Camii’ni, Sultan Beyazid Veli, mimar Yakup Şah’a yaptırmış. Caminin sağında Beyazid Devlet Kütüphanesi, solunda ise Vakıf Hat Sanatları Müzesi yer alıyor. Çınaraltı, Sahaflar Çarşısı ve Kapalıçarşı, Bayazid Camii’nin yanı başında bulunan önemli yerler.



Bezm-i Alem Valide Sultan Camii (Dolmabahçe Camii)
Boğaz manzarasına hakim bir diğer cami Dolmabahçe Camii’nin yapımı Sultan Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından başlatılmış. Osmanlı en kudretli sultanlarından olan Bezm-i Alem (Dünya Meclisi) Valide Sultan’ın ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan caminin tasarımı Garabet Balyan’a ait.



Hacı Ömer Camii
Hacı Ömer isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmış.Caminin ilk yapım tarihi bilinmiyor.Sultan I.Mahmud'un annesi Saliha Sultan tarafından tamir ettirmiş.Eserin girişinde yer alan Şair Sadi'ye ait kitabede,1878'de yandığı Sultan II.Abdülhamit döneminde Çengelköy halkının yardımlarıyla tekrar yaptırıldığı yazıyor.



Kemankeş Mustafa Paşa Camii
Karaköy'de Kemankeş Caddesi ve Eski Gümrük Sokağı'nın kesiştiği yerde.Kemankeşe Mustafa Paşa tarafından 1642 yılında yaptırılmış.Eser 1660,1680 ve 1731 yıllarındaki Galata yangınlarında hazar almış.Cami avlusundaki mektep ve çeşme 1732'de Resisülküttab İsmai Efendi tarafından yaptırılmış.Eserin içi kalem işi ile bezenmiş.Yapının mimaresi düzgün kesme taştan ve tek şerefeli.
 
Geri
Üst