Reflüyü Tetikleyen Besinler

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Reflüyü Tetikleyen Besinler
Mide ağrısı deyip geçmeyin. İnsanın yaşam kalitesini o kadar çok etkiliyor ki bazen sosyalleşmenize bile etki edebiliyor.
Ben de bir reflü hastası olarak sık sık mide ağrısı ve yanması yaşıyorum.Bazen hiç olmadık zamanlar da bu ağrılar beni yakalıyor ki ne yapacağımı şaşırıyorum. Birçok kişi günümüz de reflü hastalığını yaşamaktadır. Zaman için de aslın da reflüyü tetikleyen besinler hakkın da tecrübe sahibi olabiliyorsunuz. Ama bazen bilmeden de tükettiğiniz gıdalar ne yazık ki reflüyü tetikliyor.
reflu-hastalarinin-yapmasi-gerekenler.jpg

Ufak bir mide ağrısını önemsemek gerekiyor çünkü bazen basit sanılan mide ağrıları ne yazık ki daha kötü sağlık sonuçlarına yol açabiliyor.

Reflü hastaları peki hangi besinlerden kaçınmalı? Reflüyü tetikleyen besinler nelerdir?
imgres.jpg


Reflü hastası olanların tüketmemesi ve uzak durması gereken bir dizi besinler bulunmaktadır. Bu besinleri açıklamadan önce reflü hakkında kısaca bilgi vemekte fayda var.

Halka arasında Mide reflüsü olarak da bilinen reflü hastalığının tam adı gastro özofageal reflüdür. Peki reflü nasıl bir hastalıktır? Midedeki asitli içeriğin mideden yemek borusuna gelmesi ve yemek borusunun bu aside uzun süre maruz kalması sonucu kendini asitten koruma özelliğinin ortadan kalkması olarak tanımlanabilir.



Tükettiğimiz bazı besinler ise mide asidi üretimini artırır ve reflü şikayetlerinin artmasına neden olur. Mideden yemek borusuna yiyeceklerin tekrar geri gelmesini önleyen bir özofagus kası bulunur. Bazı besinler bu kasa zarar vererek işlevini yerine getirmesini önler ve dolayısı ile reflüyü de tetiklemiş olur.

Reflüyü tetikleyen yiyecekler genellikle çok yağlı ve asitli yiyeceklerdir. Bu besinler kolay sindirilemez ve mide asidi üreten besinlerdir. Aşağıdaki besinler de uzmanlar tarafından reflü hastalarının tüketmemesi ve uzak durması gereken besinler olarak sıralanmaktadır.


İşte Reflüyü Tetikleyen Yiyecekler
Reflüyü tetikleyen gıdaları özetlemek gerekirse, yağlı gıdalar, domates, sarımsak, soğan, nane ve baharatlı yiyecekler şeklinde sıralayabiliriz.

Kızartılmış ve yağlı yiyecekler: Kızartılmış ve yağlı yiyeceklerin sindirilmesi için mide tarafında fazla asit salgılanır. Bu da reflü riskini yükseltir.

patates kızartması

Domates: Domates oldukça faydalı bir sebzedir ancak fazla asit içermesi nedeniyle reflüyü tetiklemektedir. Bu yüzden domates ve dometes ürünlerinin tüketilmemesi gerekir.

domates konservesi

Çiğ sarımsak ve soğan: Çiğ sarımsak ve soğan reflüyü tetiklemektedir ancak her insanda aynı sonuç vermemektedir. Bu yüzden sarımsak ve soğanı yedikten sonra midenizde yanma var mı yok mu kontrol edin. Eğer yoksa sizde reslüyü tetiklemiyor demektir.

soğan

Baharat ve nane: Acı ve aşırı baharat tüketimi reflüyü tetiklediği için azaltmanızda fayda var. Aynı zamanda nane de özofagus kasının gevşemesine neden olduğu için nane ve naneli gıdalardan uzak durun.

baharatlar

Reflüyü tetikleyen bütün gıdalar:

Portakal
Portakal suyu
Limon
Limon suyu
Greyfurt
Kızılcık suyu
Domates
Ketçap
Domates salçası
Domates suyu
Kızartma gıdalar
Yağlı et
Yağlı kıyma
Çiğ soğan
Sarımsak
Kızartma tavuk
Ekşi krema
Muzlu süt
Dondurma
Likör
Şarap
Bira
Kahve
Çikolata
Pastane ürünleri
Mısır cipsi
Patates cipsi
Koruyucu içeren konserve gıdalar
Gazlı içecekler
Çay
 
benimde reflüm var gerçekten çok sıkıntı yaşatıyor hele bazı zamanlar midem ağzıma geliyor resmen sürekli bir ekşime ve acı su geliyor bende reflü ses kısıklığıda yapıyor sestellerimde sorun var sanıyordum ama doktorum reflünün ses kısıklığı yapabileceğini söyledi
 
Geri
Üst