Uzman SühaN

Administrator
Siğara kısırlık yaparmı?
siğara hamile kalmaya engelmidir,sigara gebe kalmaya engelmidir,siğara hamile kalmada sorun yaratırmı,sigara gebe kalmada sorun yaratırmı ,siğaranın gebelik üzerinde etkileri hakkında bilgiler

Sigaranın sağlıkla ilgili yüzlerce konuda olduğu gibi doğurganlık (fertilite) konusunda da hem kadın hem erkek açısından çok çeşitli ters etkileri vardır. Bunlardan bazıları:

  • Fertilite yani doğurganlık kapasitesini 2-3 kat azaltır.
  • Sigara içen çiftlerde hem infertilite (kısırlık) oranı daha yüksektir hem de gebelik oluşana kadar geçen süre daha fazladır.
  • Sperm ve yumurtanın birleşmesi (konsepsiyon) olayını zorlaştırır.
  • Yumurtanın tüplerden rahim içeisine doğru taşınmasını güçleştirir.
  • Yumurtlama (ovulasyon) kapasitesini azaltır.
  • Kadında östrojen hormonu düzeyini azaltır.
  • Kadının yumurta hücresinde (oosit) kromozomal bozukluk oluşma riskini arttırır.
  • Rahim ağzındaki mukusun gebelik için daha elverişsiz hale gelmesine sebep olur.
  • Rahim ağzından içeriye spermlerin geçişini zorlaştırır.
  • Menopoza yaklaşık 2 yıl erken girilmesine sebep olur.
  • Düşük ve dış gebellik oluşma riskini arttırır.



si.jpg







  • Sigara kullananlarda tüp bebek (IVF) uygulamaları daha başarısız olmaktadır ve oluşan gebeliklerin düşükle sonlanma riski artmaktadır.
  • Sperm sayısının azalmasına sebep olur. Daha az hareketli olmalarına ve şekil bozukluğuna sebep olur. Semen miktarını azaltır.
  • Penisi besleyen damarlarda problemler yaratarak erkekte sertleşme (ereksiyon) problemlerine sebep olabilir.

Yukarıdaki anlatılan etkiler sadece aktif sigara içenler için geçerli değildir, pasif içiciler için de geçerlidir.İnfertilite, çiftlerin bir yıl süresince çocuk istemeleri ve korunma yöntemi kullanmadan düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanmaktadır. Üreme çağındaki kadınlarda sigara içme sıklığının %25 olduğu kabul edilmektedir. Literatürde, üreme çağındaki kadınlarda günlük içilen sigara miktarının ve sigara içme süresinin doğurganlığı ve üreme yeteneğini doğrudan etkileyebildiği vurgulanmaktadır.

Sigara içen kadınlarda infertilite görülme oranı, içmeyenlere oranla on kat daha fazladır. Kadınların %13’ünde infertiliteye sigara içiminin neden olduğu belirtilmektedir.



Sigara içen ve içmeyen kadınların karşılaştırıldığı çalışmalarda; sigara içen kadınlarda infertilite görülme oranının yüksek, doğurganlığın düşük ve gebe kalma süresinin daha uzun olduğu belirlenmiştir. Özellikle günde 20 adetten fazla sigara içen kadınlarda yukarıda sayılan sorunlar daha fazla oranda görülebilmektedir.

Yapılan bir çalışmada, aktif olarak sigara içen kadınların bir günde içtikleri sigara sayısına bağlı olarak gebe kalmada sorun yaşamadıkları ve sigara içmeyen kadınlarla karşılaştırıldığında bu kadınların en az 3-12 ay daha geç bir sürede gebe kaldıkları belirlenmiştir. Bunun yanında, kadının eşinin sigara içmesi nedeniyle pasif sigara dumanına maruz kalması da kadınların üreme fonksiyonlarını olumsuz olarak etkilemektedir.

Sigara içen kadınlarda yumurtalıklarından salgılanan estrojen hormonu düzeyindeki azalma, yumurtalıkların fonksiyonlarında azalmaya neden olmakta ve yumurtalıklarda folikül hücrelerinin gelişmesini sağlayan hormon (FSH) düzeyini yükseltmektedir. Yumurta hücresinin gelişmesini sağlayan hormon düzeyleri (FSH) sigara içen kadınlarda, içmeyenlere göre önemli oranda yüksektir. Yapılan bir çalışmada, yumurta hücresinin gelişmesini sağlayan hormon (FSH) seviyesinin aktif olarak sigara içenlerde içmeyenlere göre %66; pasif olarak sigara dumanına maruz kalanlarda ise %39 oranında daha yüksek olduğu belirtilmektedir.

Kadının sigara içmesi ya da sigara dumanına maruz kalmasının üreme fonksiyonlarına etkisi şunlardır;


1. Gebe kalma süresinin uzaması (ortalama 3 -12 ay),

2. Primer ya da sekonder infertilite,

3. Menapoza daha erken yaşta girilmesi (ortalama iki yıl önce),

4. Kendiliğinden düşük yapma riskinin artması (spontan abortus),

5. Erken doğum eylemi,

6. Düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski (bebeğin doğum ağırlığı ortalama 150-300 gr daha az),

7. Yumurtalıklardaki foliküllerde tükenme (gebe kalmada sorun yaşama/erken menapoza girme)

8. Adet bozuklukları ve iki adet arası sürenin kısalması,

9. Mesane ve rahim ağzı kanseri gibi risk faktörlerine neden olabilmektedir.
 
Siğara içmek, cinsel performans ve kısırlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Siğara içimi, özellikle de uzun süreli olarak yapılması durumunda, cinsel performansı olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca sigara içimi aşırı sıcaklık ve nem ortamlarında spermlerin hareketliliğini azaltabilir ve bu da kısırlık riskini artırabilir.

Ayrıca sigara içimi, erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Sigara içimi, aşırı ısı ve nem ortamlarında spermlerin hareketliliğini azaltabilir ve bu da kısırlık riskini artırabilir. Sigara içimi, ayrıca kadınların rahim içi adezyonlarına (tüp bebek tedavisi gerektiren) neden olabilir ve bu da gebe kalmayı zorlaştırabilir.

Bu nedenle, sigara içimi cinsel performans ve kısırlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve bu nedenle sigara içmekten kaçınılması önerilir.
 
Geri
Üst