Sık görülen kısırlık nedenleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Sık görülen kısırlık nedenleri nelerdir?
başlıca kısırlık nedenleri,erkek kısırlığı,kadın kısırlığı,kısırlık tedavisi aşamaları,kısırlık hakkında bilgiler

İnfertilite nedenleri genel olarak erkek ve kadınlar arasında eşit oranda paylaşılmıştır. Erkeklerde sperm sayısının ve hareketinin azalması yada spermin yapısal problemleri, kadınalardadüzensiz yumurtlama, fallop tüplerinin tıkanıklığı ya da yapışıklığı, endometriozis, rahim içinde gelişen myom yada büyük polipler fertilite problemlerine yol açabilir.

Tiroid bozuklukları, epilepsi gibi bazı tıbbi hastalıklar, şişmanlık, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerde kadın fertilitesini üzerinde ettkili başlıca hususlardır. Bazen doğurganlık birden fazla faktöre bağlı azalırken bazende infertiliteye hiçbir neden bulunamayabilmektedir. Sperm problemleri yumurtalıklarda spermin oluşması ile ilgili sorunlara bağlı olabileceği gibi spermi yumurtalıklardan taşıyan kanalların tıkanıklığına, sertleşme ve boşalma problemlerine bağlı olabilir. Yumurtalıkları ve kanalları tutan bir mikrobik hastalık, bazı ilaç tedavileri, geçirilmiş kanser tedavileri, inmemiş yumurtalık, travma, şeker hastalığı, aşırı sigara yada alkol tüketimi gibi faktörlerde erkek infertilitesine yol açabilmektedir.

k.jpg




Yapılan Testler


Erkeklerde bu araştırma semen analizi ile yapılmaktadır. 3 ila 5 günlük bir cinsel perhizi takiben masturbasyon ile sağlanan sperm örneği mikroskop altında incelenerek sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı hakkında bilgi edinilmektedir. Yumurta kalitesinin değerlendirilmesi için adetinizin 2 ila 5. günleri arasında FSH, LH, östrojen ve AMH düzeylerine kan testi ile bakılmaktadır. Fallop tüplerinin açık yada kapalı olması HSG(Histerosalpingografi) olarak adlandırılan bir röntgen filmi ile kontrol edilebileceği gibi bazı durumlarda bu laparoskopi ile karın içinin teleskopik-kamera vasıtası ile görüntülenmesinide gerektirebilir. HSG rahim iç tabakasının ve tüplerin röntgen tetkikidir. Bir diğer uterinkavite değerlendirme testi SalinHisterogram testidir. Rahimin iç tabakasında embriyonun yapışmasını engelleyebilecek polip, myom, yapışıklık gibi düzensizlikleri tespit etmekte kullanılan çok duyarlı bir ultrasound testtir. Laparoskopi infertilite nedenlerinin araştırılmasında sıklıkla kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Laparoskopik gözlemde göbekten yapılan 1 cm lik küçük bir kesinden karın içine yerleştirilen bir teleskop vasıtası ile rahim, tüpler ve diğer pelvik organlar değerlendirilir. Fallopian tüplerinin açık olup olmadığının yanı sıra endometriozis, myom, yapışıklık gibi gebelik şansını azaltan diğer jinekolojik problemler de tespit edilebilmektedir. Hastaların çoğu ameliyat sonrası 4 ila 6 saatlik bir izlemi takiben taburcu edilebilmektedir. Karın içine verilen karbodioksit gazı ile karın duvarı ameliyat süresince şişirilmekte böylelikle organlar daha detaylı görülebilmektedir. Histeroskopik değerlendirmede; Histeroskopik gözlemde ufak bir teleskopik kamera sistemi rahim ağzından rahim içine ilerletilir. Bu ameliyat için herhangi bir kesiye gerek yoktur. Bu teleskop vasıtası ile rahim içine steril sıvı verilerek rahim iç cidarı gözden geçirilmekte, myom, polip, yapışıklık, septum gibi problemler tespit edilebilmekte ve gerekirse biopsi alınabilmektedir.
 
Geri
Üst