Sık Kullanılan Şifalı Bitkiler Zehirleyebilir

Uzman SühaN

Administrator
Sık Kullanılan Şifalı Bitkiler Zehirleyebilir
bu konu;şifalı bitkilerin yan etkileri ,bitkisel ürünler zararlımı hakkında bilgiler vermektedir

Rahatsızlıklara ve hastalıklara karşı şifalı bitki çaylarının kullanımı, en eski ve en çok kullanılan yöntemdir.Bitkisel ürünleri kullanmayanımız yoktur.Mesela grip olduğumuzda,hemen nane limon ,bademcik olduğunda zencefil bal,sindirim sistemimiz için yeşil çay vs.. kullanırız.. Şifalı bitkilerin toksik etkileri, ilaçlara göre çok daha düşük seviyededir. Doğal olmaları sebebiyle, gün geçtikçe daha çok tercih edilir hale gelen bitkisel ilaçları bilinçsizce kullanmamak gerekir.Şifalı bitkilerin yan etkileri hakkında genel bilgiler bu konuda..

b-2fe.gif


Isırgan (urtica dioica)


Karın ağrısı, bulantı ve karaciğer bozukluğuna yol açabilir. Bu bulgular kemoterapi ajanlarının yan etkileriyle karışıp, hastaların yanlış yönetilmelerine neden olabilir.


Sarımsak


(allium sativum garlic)


Aşırı miktarda tüketildiğinde ve özellikle Kumadin adlı ilaç kullanılıyorsa kanamaya eğilim artabilir. Kemoterapi ajanlarının da etkinliğini azaltabilir. (özellikle Dakarbazin ile birlikte kullanılmamalıdır.)


Soya (glycine max)


İçeriğindeki isoflavonlar östrojenik hormon etkileri ile özellikle meme ve rahim kanserinde zararlı olabilmektedir. Ayrıca yine genistein maddesi aracılığıyla da tamoksifenin etkinliğini azaltabilmektedir.


Koni çiçeği, kirpi otu (echinacea)


Bu üründe; karaciğerdeki enzim sistemini etkileyerek karaciğer de yakılan ilaçların etkinliğini azaltabilmektedir.


(EGFR,TKİ inhibitörleri, taksanlar, irinotekan, topotekan, siklofosfamid, vinkristin, etoposid gibi maddelerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.) Ayrıca alerjik reaksiyona da neden olabilmektedir.


Mabet ağacı


(ginkgo biloba )


İçerdiği bileşikler pıhtılaşmayı sağlayan platelet


(trombosit) aktive edici faktör antagonisti olarak rol oynamakta ve kanamayı artırıcı olabilmektedir. Beraberinde içerdiği antioksidanlar aracılığıyla da kemoterapi ve radyoterapi etkisini azaltabilir. Ayrıca karaciğerdeki birtakım enzimleri etkileyerek ilaç etkinliğinin azalması ya da ilaçların yan etkilerinin artmasına neden olabilir. (Antitümör antibiyotikler, epirubicin, adriamicin kullananlarda dikkat edilmelidir.)


Yeşil çay (green tea)


Fazla miktarda alındığında bulantı, ishal, uykusuzluk yapabilir.


Cüce palmiye


(saw palmetto)


İçeriğindeki hormonal maddeler nedeniyle meme ve rahim kanserinde zararlı olabilmekte ve hormon preparatlarıyla etkileşime girebilmektedir. Ayrıca bulantı, kusma, ishal, hipertansiyon ve kanamaya eğilimde yapabilir.


Ginseng (panax ginseng)


Bazı kemoterapi ilaçlarının kan düzeyini artırmakta bazılarının ise azaltmaktadır. (EGFR TKİ ve yine koni çiçeğinde olduğu gibi pek çok kemoterapi ajanı ile etkileşime girebildiği için dikkatli olunmalıdır.) Yine bazı ginseng türlerinde östrojenik madde içerdiği için meme ve rahim kanserinde zararlı olabilir. Hipoglisemi (kan şeker düşüklüğü) bulantı, ishal, uykusuzluk ve kanamaya eğilimde görülebilir.


Kedi otu


(vallerian-valleriana officinalis)


Tamoksifen ve diğer bazı kemoterapi ajanlarıyla (etoposid, siklofosfamid) etkileşebilmektedir.


Yaban mersini


(bilberry-vaccinium myrtillus)


Kanamaya eğilimi artırabilir. Kemoterapi ve radyoterapi de özellikle pıhtılaşmayı azaltıcı ilaç kullananlarda daha da zararlı olabilir.


Kava


Kanser hastalarında ilaç etkinliğinde azalmaya neden olur. Karaciğer bozukluğu olanlarda, karaciğer toksisitesi daha da artabilir.


Siyah üzüm çekirdeği


(vitis vinifera)


Çok sayıda kemoterapi ajanı ile etkileşebilir. Bunlar arasında yine irinotekan, topoteken, etoposid taksanlar, vinkristin, platinler ve EGFR, TKİ vardır.


Ökse otu (mistietoe)


Göğüs ağrısı, hipotansiyon bulantı anafilaktik şok yapabilir.


Sarı kantaron


(st.john's wort)


Yan etkisi; bulantı ve alerjik reaksiyon, ışığa duyarlılığın artması şeklinde olup birçok kemoterapi ajanı ile özellikle irinotekan etkisini azaltmak şeklinde etkileşime girmektedir.


Köpek balığı kıkırdağı


Köpek balığında kanser olmaz inanışıyla kullanılmasına rağmen, asıl olan bu tezin doğru olmadığıdır. Ayrıca, başta karaciğer fonksiyonlarında bozulma olmak üzere; bulantı, ishal, tat bozukluğu, şeker hastalarında hipoglisemi sık görülen yan etkileridir. Ayrıca vit. D kalsiyum kullananlarda ve kemik metastazı olanlarda sakıncalı olabilir.
 
Geri
Üst