Smear testi sonucu ASCUS olanların tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Smear testi sonucu ASCUS olanların tedavisi
Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de kanser- kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.


Smear testi ('Smir' olarak okunur) ; (rahim ağzından) cam üstüne ince yayma, rahim ağzından sürüntü alma, CVS (Cervico- vaginal smear testi), PAP testi veya PAP smear testi gibi isimlerle de anılmaktadır.


Smear testi (PAP testi) hangi amaçla yapılır?
Bu testteki en önemli amaç, özellikle rahim ağzı kanserlerinin ve kanser öncesi (prekanseröz) lezyonların erken tanınmasıdır. Son yıllarda jinekolojik muayene ve jinekolojik kontrollerin rutin bir parçası haline gelmiştir.



5.jpg





HPV testi negatif çıkarsa 3 yılda bir HPV ve smear testinin tekrarlanması önerilir.
HPV testi pozitif çıkarsa kolposkopi önerilir.
Smear sonucu ASCUS çıkan kadınlarda HPV testi yaptırma olanağı yoksa 1 yıl sonra smear tekrarı yapılması kabul edilebilir bir seçenektir. Eğer bunun sonucu da ASCUS veya daha kötü çıkarsa kolposkopi önerilir; eğer sonuç normal gelirse 3 yıllık aralarla smear testi yapılması uygulamasına geri dönülür.

Aşırı bir tedavi olması ihtimali nedeniyle, kolposkopide en az CIN 2 çıkmadıkça ASCUS vakalarına LEEP yapılması kabul edilemez bir işlemdir.

Yaşı 21-24 olan kadınlarda ASCUS tedavisi
– İlk Yönetim
Smear sonucu ASCUS çıkan 21-24 yaşlarındaki kadınlarda 12 aylık aralıklarla tek başına smear testi yapılması tercih edilen yöntemdir. Ancak HPV testi yapılması da kabul edilebilir bir yöntemdir.

Eğer HPV testi pozitif bulunursa 12 ay içinde smear tekrarı önerilir. Hemen kolposkopi yapılması veya HPV testinin tekrarlanması önerilmez.
Eğer HPV testi negatif çıkarsa tek başına smear testi ile taramaya devam etmek üzere üç yıl içinde kontrol önerilir.
– Takip
Smear sonucu ASCUS çıkan 21-24 yaşlarındaki kadınlarda takip için 12 aylık aralıklarla smear testi yapılması önerilir. Kolposkopi önerilmez. 12′nci aydaki kontrolde ASC-H veya en az HSIL çıkanlara kolposkopi önerilir. 24′ncü ay kontrolünde ASCUS veya daha kötü sonuç çıkanlara kolposkopi önerilir.

Arka arkaya 2 normal smear sonucu olan hastalarda rutin taramaya geri dönülmesi önerilir.

65 Yaş ve üzerindeki kadınlarda ASCUS tedavisi
Smear sonucu ASCUS çıkan menopozdaki kadınlar, 65 yaş ve üzeri kadınların taramadan çıkarılmaları hariç, genel popülasyondaki kadınlar gibi yönetilir. Bu kadınlarda HPV negatif ASCUS sonuçları anormal olarak kabul edilmelidir. Bir yıl içinde smear tekrarı yapılması şeklinde ek bir gözetim önerilir; beraberinde HPV testi yapılması önerilir fakat tek başına smear testi de kabul edilebilir.

Hamilelikte ASCUS tedavisi
Smear sonucu ASCUS çıkan hamilelerde ne yapılacağı bir istisna hariç hamile olmayan kadınlarla aynıdır. Bu istisna kolposkopinin doğumdan 6 hafta sonrasına ertelenmesinin kabul edilebilir bir seçenek olmasıdır.

Menopozda ASCUS tedavisi
Smear sonucu ASCUS çıkan menopozdaki kadınlar genel popülasyondaki kadınlar gibi yönetilir.
 
Geri
Üst