Sperm Anormallikleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Sperm Anormallikleri nelerdir?
bu konu;sperm şekil bozuklukları,sperm analizi hakkında bilgiler vremektedir


Erkeklerde kısırlık nedenlerini saptamak için ilk adım genel bir ürolojik muayne ile başlar.Düşük sperm sayısı;normal olarak bir mililitre semende sperm sıvısı en az 20 milyon sperm bulunmalıdır. Bu sayının altındakiler fertilite bozukluğuna yol açabilir. Erkek kısırlığında basit bir çözüm yoktur. Anormal sperm üretimi ve fonksiyonu, sperm taşınmasında anormallikler, erkeğin sperm üretimini etkileyebilecek genel sağlık problemleri, hayat tarzı, beslenme şekli, toksinlere mesleki maruziyet temel sebepleri oluşturmaktadır

s-3da.jpg



Sperm Anormallikleri

Hipogonadizm

Hipogonadizm, testislerin hastalığına veya hipofiz bezinin bozukluğuna bağlı olarak gonadotropik hormonların yapımındaki bozukluğa bağlı olmaktadır. Hipofiz bozukluğu konjenital (Kalmann sendromu) veya hipofiz adenomu (örn. Prolaktinoma, kraniofrangioma) veya radyasyon tedavisinden sonra görülebilir.

Erkekte, hipogonadizm androjen hormon eksikliğine bağlı belirtilere neden olabilir. Belirtiler; hormon eksikliğinin ergenlik döneminden önce veya sonra olmasına göre değişkenlik gösterir. Tipik belirtileri vucüt kıllanmasının ve sakal büyümesinin olmaması, yumuşak cilt, ince ses, cinsel isteğin ve aktivitenin az olması, erkek üreme organlarının gelişmesinin az olması ve zayıf kas yapısıdır.

Hipotalamo-hipofizer hastalık

Hipotalamik veya hipofizer hormonların az ve/veya aşırı salgılanması nadiren infertiliteye neden olan olaylardır. Eğer neden bu ise tedavi sonuçları çok yüz güldürücüdür. İki sendrom bilinmektedir:
  • Hipergonadotropik hipogonadizm
  • Hipogonadotropik hipogonadizm
Hipergonadotropik hipogonadizm

Bu sendrom, serumda çok yüksek gonadotropin seviyesine karşın, testislerin bu hormon seviyesine dahi cevap vermemesi ile karakterizedir. Bu bulgular genelde testiküler yetmezlikte de tespit edilir. Tedavi ile infertilitenin iyileşmesi zor olmasına rağmen, testesteron ile tedavide nadir de olsa başarı elde edilmektedir.

Hipogonadotropik hipogonadizm

Bu hastalarda genel olarak, testisleri uyaracak düzeyde hormon üretilememektedir. Hormonların az salınmasının nedeni, bazen hipotalamusa, bazen de hipofize bağlı olabilir. Endokrin anormaliler, travma, infeksiyonlar veya tümörler sonucunda gonadotropin seviyeleri düşük olabilir.

Hipofizin bezinin hormon yapamaması veya azalmış hipotalamus hormon yapımına bağlı gelişip gelişmediği, serumda GnRH hormonunun seviyesinin ölçülmesi anlaşılabilir. Esas olarak hipofiz hormonlarının yapılamaması durumunda, dışarıdan gonadotropinlerin verilmesi ile başarı tedavi sağlanır. Eğer hipotalamustan hormon salınamaması sonucunda sendrom görülüyorsa, dışarıdan GnRH verilerek tedavi edilirler.

Kromozomal anormallikler

Cinsiyet kromozomlarındaki sayısal farklılıklar, erkek üreme sisteminde bozukluklara yol açabilir. Klinefelter sendromunda infertilite olma olasılığı yüksektir. Bu sendromda erkeklerin hücreleri bir tane fazla X kromozomu taşırlar. 500 yeni doğan erkek çocuktan birinde görülür ve annenin yaşı ile doğru orantılı olarak artar.

Klinefelter sendromuna herzaman azospermi eşlik eder. Fazladan olan X kromozomu, puberte öncesi seminifer tübülerin üzerine etkiler ve seminifer tübüllerin hasarlanmasına yol açabilir. Bazı hastalarda testisler erken ergenlik döneminde çok büyür ve sonra küçülür. Aynı zamanda göğüs gelişimi de tespit edilebilir.

Klinefelter sendromunun tedavisi yoktur. Bunun yanında ikincil cinsiyet karakterlerinin gelişmesi için hormonal tedavi uygulanabilir.

Fazladan Y kromozomu içeren erkeklerde, değişik sperm bozuklukları tespit edilebilir. Bu hastalarda normal sperm yapımından, sperm yapımının durmasına kadar değişik bulgular tespit edilebilir. Bunların yanında değişik sperm anomalileri yapan kromozom bozuklukları da bulunmaktadır.

Sperm-oosit (yumurta) füzyonunda (yapışmasında) bozukluklar

Sperm ve yumurtanın dış zarında birbirlerine yapışmayı sağlayan moleküllerin varlığı gösterilmiştir. Bu moleküller sperm ile yumurtanın biraraya gelmesini sağlarlar. Bu moleküller spermin yumurta içine geçişini sağladığı gibi, birden fazla spermin yumurtayı döllemesini de engellemektedir. Bu moleküllerdeki bozukluklar sonucunda sperm ile yumurtanın birleşmesi sağlanamaz ve böylece infertilite tespit edilir.

kaynak:sereno-tupbebek
 
Geri
Üst