Teknik Analiz ve Temel Analiz

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Teknik Analiz ve Temel Analiz
temel analiz programı temel analiz teknik ve teknik ve
Günümüzde finansal piyasa yatırımcılarının alım kararlarını etkileyen başlıca iki analiz yöntemi görülmektedir. Bunlar "Teknik Analiz" ve "Temel Analiz" diye adlandırılan analiz yöntemleridir. Bazı yatırım profesyonelleri sadece bir yönteme inanarak yalnız bu yöntemi kullanırken (hatta daha da ileri gidip diğer sistemi kullananları eleştirirken), bazıları ise her iki yöntemi de analizlerinde kullanıp bunların sonuçlarına göre yatırım kararları almaktadırlar.

Bu konuda kullanılan benzetmeye de burada yer vermek isteriz. Aslında bir anlamda iki yöntem için de geçerli olan bu benzetme genelde Temel Analiz savunucularının Teknik Analiz’e inananlar için yaptığı bir yorumdur. “Geçmiş bilgileri inceleyerek yatırım yapmak, dikiz aynasından geriye bakarak arabayı ileriye doğru sürmeye çalışmaktır.” Bizce bu sözün anlatmak istediği en önemli ve unutulmaması gereken nokta geçmişin önemi olmasına karşın gerçekten önemli olan gelecektir, çünkü yatırım yapıldığı zaman şirketin geçmişine değil de geleceğine yatırım yaptığımızdır.

Aslında her iki yöntem de kendi disiplinleri dahilinde geçmiş bilgisini özümseyerek, gelecek için tahminlerde bulunmaya çalışmaktadır. Aralarındaki ana fark; Temel Analiz şirketlerin finansal bilgileri, piyasadaki yeri gibi bilgileri araştırıp değerini tesbit etmeye çalışırken, Teknik Analiz’in fiyat hareketlerini incelemesidir.
Bu çalışmada Teknik Analiz hakkında çok temel bilgiler yer almakta ve Teknik Analiz’e bir giriş yapılmaktadır. Bu amaçla önce Temel Analiz ile ilgili kısa bilgiler verilecek ardından da Teknik Analiz’e geçilecektir.
 
Cevap: Teknik Analiz ve Temel Analiz

Genel Bilgiler
Temel Analiz (Fundamental Analysis)
Temel Analiz ekonomik, endüstriyel, sektörel faktörler ile şirketlerin durumlarını inceleyerek şirketlere bir değer biçmeye ve biçilen bu değeri şirketin piyasa tarafından biçilen değeri ile (şirketin hisse senedi fiyatı) karşılaştırmaya çalışmaktadır. Bunu yapmak için ise makro ve mikro ekonomik göstergeler, şirketin ve bağlı olduğu endüstrinin büyümesi ve gelişmesi gibi tahminler, şirketin geçmiş finansal bilgi istatistikleri gibi bilgileri kullanmaktadır.
Etkin Piyasa Teorisi (Efficient Market Theory)
Bu teoriye göre piyasada işlem gören fiyatlar, ilgili oldukları enstrümanla ilgili (hisse senedi, kıymetli metal, emtia vb) bütün haber, enformasyon ve beklentileri içermektedir. Çünkü yatırımcılar ve piyasa profesyonelleri bütün bunları dikkatle inceleyerek bir fiyat belirlemekte ve bu fiyatlardan oluşan piyasa konsensu da bütün bu bilgileri içermektedir. Bu nedenlerden ötürü piyasada boşluklar yakalamak ve sürekli piyasadan iyi getiriler sağlamak mümkün değildir.

Bu teori bütün bunları dikkate alarak bir fiyatın uzun süre gerçek değerinden yukarı (overpriced/overbought) veya aşağı (underprized/oversold) kalmasını imkansız diye nitelendirmekte ve fiyatların ilgili oldukları enstrümanla ilgili (hisse senedi, kıymetli metal, emtia vb) haber, enformasyon ve beklentilerin belirlediği doğrultuda oluşacağını ifade etmektedir.

Bu teorinin varsayımlarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Yatırımcının temel amacı nihai zenginliğin faydasını maksimize etmektir (ençoklamaktır).
  2. Yatırımcılar risk ve getiri temeline dayalı seçimler yapmaktadırlar.
  3. Yatırımcıların risk ve getiri beklentileri homojendir.
  4. Yatırımcılar birbirinin aynı zaman ufkuna sahiptirler.
  5. Bilgi serbestçe elde edilebilmektedir.

 
Cevap: Teknik Analiz ve Temel Analiz

Teknik Analiz (Technical Analysis)

Teknik Analiz geçmiş finansal bilgilerin yardımıyla, fiyat oluşumlarını inceleyerek gelecek için fiyatın yönünü tahmin etmeye çalışmaktadır.
Günümüzde çok yoğun kullanılan Teknik Analiz sadece fiyat (price) ve hacim (volume) grafiklerini incelemek olarak bilinse de, bir hisseye ait geçmiş temel oranlar (rasyolar; hisse başı kar, fiyat/kar vb) ve bunlara bağlı fiyat değişimlerini izleyen Teknik Analiz programları/yöntemleri de mevcuttur.
Borsada oluşan fiyatların teknik incelemesi dört noktada toplanmaktadır:
Fiyat Değişikliklerinin İncelenmesi:
Fiyatların en yüksek, en düşük değerleri ve kapanışları arasındaki farklar veya bu değerlerin önceki günlere göre değişimleri ve bu değişimlerinin yönü grafikler yardımıyla incelenmektedir.
Zamanın İncelenmesi:
Grafik skalalarının alt yatay çizgisi incelenen serinin zaman boyutunu yansıtmaktadır. Bu noktada, zaman boyutunu öne çıkaran göstergelerin hazırlanması ve grafikler yardımıyla yatırımcı psikolojisi ve davranış biçiminin hangi aralıklarla tekrarladığı tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Grafikte kullanılacak zaman birimi yapılan araştırmanın niteliğine göre belirlenmekte; eldeki verilerin zamana göre davranışları gözlenerek yatırımcıların davranış biçimleri incelenmekte ve geleceğe yönelik tahminler yapılabilmektedir.


Miktarın İncelenmesi:
İşlem miktarları arz ile talep arasındaki gücün ölçüsü olup; fiyatların ne kadar güçle aşağı veya yukarı doğru hareket ettiklerini yansıtmaktadır.
Yatırımcıların duyguları ve heyecanları trendleri meydana getirmekte ve derinliğin incelenmesi yatırımcıların borsaya bakışlarını vermektedir. Bu aşamada Yükselenler/Düşenler Endeksi, Yükselenlerin/Düşenlerin Miktarı ve/veya Yeni En Yüksek/En Düşükler gibi enstrümanlarla borsanın nabzı ölçülmektedir.
 
Cevap: Teknik Analiz ve Temel Analiz

Tarihçe
Teknik analizin köklerini, Charles Dow tarafından 1900’lerde geliştirilen ve bugün amerikan piyasasının en önemli göstergelerinden biri sayılan "DJIA - Dow Jones Industrial Average" ın çıkış noktası olan "Dow Theory" de bulmak mümkündür.

İnsan Faktörü

Fiyatları belirleyenler insanlardır. Bir alım işleminin gerçekleşmesi için aynı piyasa koşullarında bir takım insanlar satış yaparken, bir takım insanların da alım yapmaya karar vermesi gerekmektedir. Temel Analiz ve Teknik Analiz gibi bilimsel analizlerle elde edilen sonuçlar yatırımcıların bu kararlarını etkilemekte, ancak kararın ana sebebi beklentiler olmaktadır.

İnsanların duygu ve beklentilerini önceden tahmin etmenin zorlukları, düşünülebilecek her türlü analiz sisteminin tamamen (%100) başarılı olma şansını azaltmaktadır. Bununla beraber fiyatları belirleyen insanların (piyasa profesyonelleri, kurumsal yatırımcılar, spekülatörler, manipulatörler ve her kesimden yatırımcılar) değişik kültür, eğitim, bilgi yapılarına sahip olması bunu daha da zorlaştırmaktadır.
borsamania.net
 
Geri
Üst