Trombosit sayısını artıran besinler

Uzman SühaN

Administrator
Trombosit sayısını artıran besinler
Trombositler, kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan kan hücreleridir. Trombosit sayınız düşük olduğunda, yorgunluk, kolay morarma ve diş eti kanaması gibi belirtiler görebilirsiniz. Trombositler, bir yara aldığınızda sizi çok fazla kan kaybetmekten korur. Kanınızda bulunan trombositler düzensiz şekilli ve renksizdir. Yaralandığınız zaman, bölgeye toplanır ve kanamayı durdurmak için bir pıhtı oluştururlar. Trombositopeni veya düşük kan trombosit sayısı, genetik, ilaçlar, alkol, virüsler, gebelik ve hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. İlaçlar bu durumu tedavi etmek için kullanılabilir, ancak bazı yiyecekler kan trombositlerinizi arttırmak için ihtiyaç duyduğunuz besinleri içerir.


trombosit.jpg





Düşük trombosit sayısı da trombositopeni olarak adlandırılır .Bazı enfeksiyonlar, lösemi , kanser tedavisi, alkol kötüye kullanımı, karaciğer sirozu, dalağın genişlemesi, sepsis , otoimmün hastalıklar ve bazı ilaçlar trombositopeniye neden olabilir. Hafif trombositopeniniz varsa, diyet ve takviyeleri ile trombosit sayınızı yükseltebilirsiniz. Ancak, ciddi ölçüde düşük bir trombosit sayısı varsa, herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için muhtemelen tıbbi tedaviye ihtiyacınız olacaktır.



Düşük trombosit sayımının nedenleri nelerdir?



aşırı kansızlık

bir vitamin B-12 eksikliği

folat eksikliği

demir eksikliği

HIV , Epstein-Barr virüsü ve suçiçeği dahil viral enfeksiyonlar

kemoterapi , radyasyon veya toksik kimyasallara maruz kalma

çok fazla alkol tüketmek

siroz

lösemi

myelodisplazi


Bu durumu teşhis etmek için doktorunuzun tam kan sayımı (CBC) testi yapması gerekir . Bu kan testi, kanınızdaki kan hücresi miktarına bakar. Trombosit sayınızın olması gerekenden daha düşükse doktorunuz söyleyecektir.Düşük trombosit sayısı tedavisi, durumunuzun neden ve şiddetine bağlıdır.



Trombositler kan damarı deliklerinde tıkaçlar oluşturarak kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan en küçük kan hücreleridir. Kanser veya ciddi karaciğer hastalıklarına bağlı dalakta trombosit varlığı. Bu dolaşımdaki trombosit sayısında bir azalmaya neden olur.Lösemi, bazı anemi, viral enfeksiyonlar, toksik kimyasallara maruz kalma, kemoterapi ilaçları, aşırı alkol tüketimi ve B12 vitamini gibi temel vitaminlerin eksikliği nedeniyle trombositlerin azalmasına neden olabilir.


Düşük trombosit sayımının belirtileri kolay veya aşırı morarma, kesiklerden uzun süreli kanama, diş eti veya burundan spontan kanama, idrarda veya dışkıda kan ve deriye yüzeysel kanama nedeniyle deri döküntüleridir.Kadınlar olağandışı ağır adet kanamalarına maruz kalabilirler. Düşük trombosit sayısı olan kişilerde ayrıca halsizlik, halsizlik ve genel halsizlik şikayetleri de olabilir.Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı kolay takip edilen ev ilaçları ile trombosit sayınızı hızla geliştirebilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.


Trombosit seviyeleriniz düşükse papaya tüketmeniz önerilir . Olgun papaya meyvesini yedikten sonra, papaya yapraklarından yapılan ve kan trombosit sayısını arttırmaya yardımcı olan bir karışım içebilirsiniz. Papaya yapraklarını suyla kaynatın süzün ve için. Buğday çimi klorofil açısından zengindir ve neredeyse hemoglobine benzer bir moleküler yapıya sahiptir. Trombosit sayısını buğday çimi tüketerek artırabilirsiniz.Her gün birkaç damla limon suyuyla karıştırılan yarım bardak buğday çimi suyu içilmesi trombosit sayısını iyileştirmeye yardımcı olur.



Narın kırmızı, elmas benzeri tohumları, antioksidan, anti-enflamatuar ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olan besinlerle yüklüdür.Bilimsel araştırmalar, narın trombosit sayısını artırmaya yardımcı olabileceğini ve böylece hastalık riskini önlediğini doğrulamıştır. Yağsız et ve balıkların trombosit sayısını arttırdığı bilinmektedir, ancak bunu kanıtlayan önemli bir bilimsel kanıt yoktur. Araştırmacılar balık yağının trombosit sayısını ve aktivitesini artırma ve düşük trombosit sayısı ile ilişkili çeşitli hastalıkları önleme potansiyeline sahip olduğunu bulmuşlardır.


Vitamin B-12, kan hücrelerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. B-12 eksikliği, düşük trombosit sayısı ile ilişkili bulunmuştur . Vitamin B-12 en iyi kaynakları gibi hayvansal esaslı gıdalar, olma eğilimindedir:sığır karaciğeri, istiridye ve yumurta.Süt ve peynir gibi süt ürünlerinde de B-12 vitamini bulunurken, bazı araştırmalar inek sütünün trombosit üretimine müdahale edebileceğini göstermektedir. Folat, kan hücreleri de dahil olmak üzere hücrelerinize yardımcı olan bir B vitamindir . Doğal olarak birçok gıdada görülür; yer fıstığı, börülce,fasulye,portakal gibi..



Demir, vücudunuzun sağlıklı kan hücresi üretme kabiliyeti için gereklidir. Mideye, kabak çekirdeği,mercimek,sığır eti demir açısından yüksektir.C vitamini trombositlerinizin birlikte çalışmasına ve verimli çalışmasına yardımcı olur . Ayrıca trombosit sayısını arttırmaya yardımcı olabilecek demiri emmenize de yardımcı olur. Mango,ananas,brokoli,yeşil ve kırmızı biber,domates ve karnabahar.


Süt, mükemmel bir kalsiyum kaynağı olan fosfor ve potasyum da kan trombositlerini arttırmanın en iyi yollarından biridir. Kalsiyum sadece güçlü kemikler, dişler oluşturur ve osteoporozu önler, aynı zamanda vücuttaki kan trombositlerinin sayısını yeniden oluşturmaya yardımcı olur. Kalsiyum, K vitamini ve fibrinojen adı verilen bir protein, hepsi birlikte trombosit sayısını ve kanın pıhtı oluşturma yeteneğini arttırmak için birlikte çalışır.



Vücuttaki folat eksikliği kan trombositlerinin azalmasına neden olabilir. Bununla birlikte, folat açısından zengin bir diyet tüketerek bunu önleyebilirsiniz. Vitamin B9 veya folat, hızlı hücre bölünmesi ve DNA'nın büyümesi, sentezi ve onarımı ve beynin düzgün çalışması için gereklidir. Ortalama bir sağlıklı yetişkin, her gün en az 400 mg folat tüketmelidir. Folat bakımından zengin besinler, kuşkonmaz, portakal suyu, ıspanak ve güçlendirilmiş tahıllardır.


Proteinler vücut dokuları için yapı taşları oluştururlar. Yağsız proteinli gıdalar, trombositopeninin etkilerini tersine çevirmek için gerekli olan mükemmel çinko ve B12 vitamini kaynaklarıdır. Trombosit azaltılmış insanlar, tavuk ve balık gibi yeterli miktarda yağsız protein içeren bir diyete geçmelidir.



A vitamini vücutta sağlıklı trombosit ve protein oluşumunda hayati bir rol oynar. Sağlıklı bir protein hücre bölünmesi ve büyümesi sürecini düzenler. A vitamini açısından zengin besinlerin düzenli tüketimi normal vücut fonksiyonlarını sürdürmek için önemlidir. A vitamini açısından zengin olan yiyecekler arasında havuç, kabak, lahana ve tatlı patates bulunur.Kabak A vitamini bakımından zengindir, trombositlerin gelişimini destekler ve vücut hücreleri tarafından üretilen proteinleri düzenler. Protein hücrelerinin düzenlenmesi, kandaki trombosit sayısını arttırmak için oldukça önemlidir.



C vitamini açısından zengin gıdaların düzenli olarak alınmasının vücuttaki trombosit üretimini iyileştirmeye yardımcı olduğu söylenir . C vitamini güçlü bir antioksidandır ve bu vitaminin daha yüksek dozları trombositlerin neden olduğu serbest radikal hasarını önler.Ispanak, lahana ve çemen otu gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini açısından çok yüksektir ve bu nedenle trombosit sayımınız dibe vurduğunda bunları tüketmelisiniz.Pancar, anemik hastalar için sıklıkla tavsiye edilir . Çalışmalara göre, haftada iki kez bir kase havuç ve pancar, kan trombosit sayısını artırmaya yardımcı olur.Hindistan cevizi yağı, sağlıklı yağlar ve diğer besinler açısından zengindir trombosit seviyesini yükseltmektedir.Kuru üzüm, RBC ve trombosit büyümesi için önemli olan demir yüklüdür. Demir eksikliği nedeniyle trombositopeni veya düşük trombosit sayısı ve anemi ortaya çıkar. Bu nedenle, diyetinizde demir seviyelerini artırmak için kuru üzüm dahil etmelisiniz.Düzenli egzersiz kan dolaşımını hızlandıracak, bağışıklık sisteminizi geliştirecek ve trombositlerde artışa neden olacaktır.
 
Geri
Üst