Turşunun Zararları ve Faydaları Bu Yazımızda...

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Turşunun Zararları ve Faydaları Bu Yazımızda...
turşunun zararları, turşunun faydaları, turşu hakkında



Sevgili melekler, özellikle hamilelikte aşermek dendiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Turşu değil mi? :D:D "Ye turşuyu çıkar ayşeyi, ye tatlıyı çıkar hakkıyı" lafını kim bilmez? :D:D Şaka bir yana hamilelikle özdeşleşmiş olan turşunun acaba sağlığa ne gibi getirisi ya da götürüsü var? Turşu sağlıklı birşey mi, yoksa damak tadı adına bilmeden sağlığımızla mı oynuyoruz? İşte bu soruların cevapları aşağıdaki makalede....


turşu.jpg




Turşu, sebze veya bazı meyvelerin tuzlu suda fermantasyonuyla oluşan bir yiyecek. Fermantasyon sırasında oluşan laktik asit, aslında olsukça yararlı bir bileşiktir ve sizin sağlığınızı korur. Turşuda bulunan bu laktik asitler, kalın bağırsakta kanser hücrelerinin oluşmasını sağlayan enzimlerin aktivasyonunu bozarak bizi kanserden korurlar.

Prof. Dr. Ahmet Aydın (Taş Devri Diyeti’nin yazarı): ”Turşu son derece yararlı bir besindir. İçinde bir yığın vitamin vardır. Tuzlu olduğu için biraz eleştirilebilir ama yapılırken kaya tuzu kullanılırsa ya da yenilirken tuzu alınırsa o sorun da ortadan kalkar. Bir kere probiyotiktir. Katkı maddelerinden korkanlar evde kendileri hazırlayabilirler.” dedi.

Prof. Dr. Erol Avşar (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi): ”Kansere tek bir şey neden olmaz. Pek çok neden bir araya geldiğinde oluşur. Sigara gibi kansere neden olduğu bilinen bazı etkenler vardır. Yine turşu çok yenildiğinde mide kanser riskini yükseltebilir. Ben bunu bilmeme rağmen hastalarıma yasaklar listesi vermem. Turşu riski artırıyorsa portakal, kivi de azaltır.” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Çetiner (Memorial Hastanesi Hematoloji Uzmanı):” Turşunun sitrik asit (limon tuzu) içeriği nedeni ile kansere yol açtığı iddia ediliyor. Berkeley Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmanın verilerine göre sitrik asit kanser yapıcı bir potansiyel taşımaktadır. Ancak bu değerlendirmenin hayvan çalışmalarına dayandırıldığı da unutulmamalı. Kanıtların tümü, ilki 1949′da yayımlanan bir seri hayvan çalışmasına dayandırılmaktadır.”dedi.

Sonuç olarak belirtmek gerekirse, limon tuzu koymadan sirke veya limonla yapılan turşunun tehlikesi azalıyor.
 
Geri
Üst