Tüzmen, Irak'la iş yapan firmalarla toplantı yaptı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Tüzmen, Irak'la iş yapan firmalarla toplantı yaptı
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İngiltere ziyareti sırasında Kuzey Irak'a bazı ihracat kalemlerinde ambargo uygulanabileceğini açıklamasının ardından, dün de Milli Güvenlik Kurulu'ndan ekonomik ambargo sinyali çıktı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, konuyu görüşmek üzere, bölgeyle iş yapan Türk işadamlarıyla bir toplantı düzenledi.
Uygulanması söz konusu olan ambargonun sadece Irak'ın kuzeyini kapsayacağı mesajı veren Tüzmen, "Ekonomik tedbirleri hayata geçirdiğimizde sınırın öbür tarafının ne hale geleceğini göreceğiz" dedi.
Türk - Irak İş Konseyi'nin Türk kanadıyla bir araya gelen Tüzmen, yaptığı açıklamada Irak ve Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin 3 milyar dolar olduğunu, bu ülkeye 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti verildiğini, transit ticaret miktarının 3.5 milyar dolar olduğunu belirtti.
3 milyar dolarlık ticaret hacminin 2.7 milyar dolarının Türkiye'nin ihracatı olduğunu kaydeden Tüzmen, "Irak'la yapılan ticaret Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin sadece yüzde 1'ini oluşturuyor" dedi.


'Ağır elimiz kalkarsa...'

Tüzmen, bugüne kadar Irak'la ekonomik ilişkileri ileri götürmenin çabası içinde olduklarını kaydederek, şunları iletti:
"Irak'ın en çok ticaret yaptığı ülkeyiz. Ancak bugün gelinen noktada bunların hiçbir önemi kalmadı. Mevzubahis vatansa, gerisi teferruattır. Ağır elimizi kaldırdığımızda, ekonomik tedbirleri hayata geçirdiğimizde, sınırın öbür tarafında 2003 sonrasında ulaşılan göreceli istikrar ve refahın kısa sürede ne hale geleceğini göreceğiz.
Halil İbrahim Gümrük Kapısı'ndan anlık gerekçelerle yükselterek tahsil ettikleri gelirlerle yönetimlerini sürdürmeye çalışanların nasıl bir akıbetle karşılaşacakları görülecek."

Alternatif bağlantılar hazır

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kuzey Irak'a uygulanması düşünülen ambargoyla ilgili olarak, "Bizi izlemeye devam edin" dedi. Türkiye'nin Irak'ın diğer kesimleriyle ekonomik ilişkileri sürdürme kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Tüzmen, buna ilişkin altyapının önemli ölçüde hazırlandığını söyledi.
Tüzmen'in Irak İş Konseyi üyeleriyle görüşmesinde Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması durumunda kullanılacak alternatif güzergâhlar masaya yatırıldı. Alternatif güzergâhların, Kuzey Irak'a transit geçişten aktarılan kaynağın kurutulması için kullanılabileceği ifade edildi. Bu kapsamda Türkiye, Irak'a 3 alternatif lojistik bağlantıyla ulaşabilecek. Kara ulaşımı Suriye üzerinden sağlanacak. Böylece Suriye sınırına yakın Türkmenlerle bağlantı kesilmeyecek. Ürdün üzerinden Akabe Limanı'nın kullanılacağı denizyolu ve Dubai diğer alternatif güzergâhlar olacak.
Tüzmen, toplantıda Barzani'nin Mersin Serbest Bölgesi'nde şirketi olduğuna dair haberlerin sorulması üzerine, Barzani ile organik bir bağın tespit edilemediğini kaydetti.
 
Geri
Üst