Uyuşturucu Ve ÇOCUĞUM

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Uyuşturucu Ve ÇOCUĞUM
UYUŞTURUCU VE ÇOCUĞUM




Unutmayın ki aşağıdaki belirtilerden herhangi birinin varlığı, çocuğunuzun madde kullandığının mutlak kanıtı değildir. Bu davranış ve tavırlardan bazıları gençlik stresine bağlı olabilir. Bazıları da depresyon ya da daha başka psikiyatrik bozuklukların belirtileri olabilir. Nedeni ne olursa olsun, sürekli ve bir arada bulunuyorlarsa dikkat edilmeleri gerekir. Bir profesyonel ya da ilgili bir yetişkin, gencin yaşadığı krizi başarıyla geçmesine ve etkin baş etme mekanizmaları geliştirerek yeni problemlerin gelişmesine engel olabilir.
Anahtar, değişikliktir. Çocuğunuzun görünüşü, kişiliği, tutum ve davranışlarındaki belirgin değişikliklere dikkat etmelisiniz.

Fiziksel Belirtiler

ü İştah kaybı, iştah artışı, yeme alışkanlığındaki her türlü değişiklik, açıklanamayan kilo kaybı ya da artışı.
ü Yavaş ya da dengesiz yürüme, fiziksel koordinasyonda bozukluk.
ü Uykusuzluk, zamansız uyanma, alışılmadık tembellik.
ü Gözlerde kızarma,sulanma. Göz bebeklerinde büyüme ya da küçülme. Boş bakışlar.
ü Avuç içlerinde kuruluk, terleme. Ellerde titreme.
ü Yüzde şişlik, kızarma, solukluk.
ü Nefeste, vücutta ya da elbiselerde maddenin kokusu.
ü Aşırı hareketlilik, fazla konuşkanlık.
ü Burunda akıntı, kuru öksürük.
ü Kol ya da bacaklarda iğne izleri.
ü Bulantı, kusma ya da aşırı terleme.
ü Ellerde, ayaklarda ya da başta titreme.
ü Kalp atışında düzensizlik.



Davranışsal Belirtiler

ü Genel tutum ve kişilikte nedensiz değişiklikler.
ü Arkadaş çevresinde değişiklik. Yeni arkadaşlarla dolaşmaya başlama. Eski arkadaşlardan uzaklaşma. Yeni arkadaşlarından bahsetmek istememesi.
ü Madde kullandığı biline kişilerle arkadaşlık etme.
ü Aktivite ve hobilerde değişiklik.
ü Okulda başarının ve notların düşmesi. İşte performansın azalması. Okuldan kaçma ya da okula geç gitme.
ü Evdeki alışkanlıkların değişmesi. Aileye ve ailenin aktivitelerine karşı ilgi kaybı.
ü Dikkat dağınıklığı, unutkanlık.
ü Motivasyon ve enerjide azalma. Umursamazlık. "Bana ne" tavrı.
ü Aşırı hassasiyet. Öfke patlamaları, kötü davranışlar.
ü Keyifsizlik, sinirlilik, huzursuzluk.
ü Tembellik, uyuşukluk.
ü Kuşkuculuk
ü Gizliliğe fazla dikkat etme. Gizli kapaklı bir şeyler çevirme.
ü Şüpheli davranışlar.
ü Araba kazaları.
ü Sürekli sahtekarlık.
ü Açıklanamayacak şekilde fazla paraya ihtiyaç duyma. Para ya da başka şeyler çalma.
ü Kendine bakımda değişiklik.
ü Madde kullanımına yarayan gereçler bulundurma (örneğin sigara sarma kağıdı, pipo, nargile benzeri gereçler).
ü Gizli yerlerde küçük torbalar içinde ya da sanlı halde bazı şeyler saklaması.



Maddeyle İlgili Çocuklarınızla Konuşurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alkol, sigara ya da uyuşturucu-uyarıcı maddelerle ilgili konuşmalar duygusal olarak yüklüdür ama çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin doğal ve gerekli bir parçasıdır. Bu konuyu konuşmak için en uygun zaman çocuğunuzun bunu gündeme getirdiği zamandır. Bazı gençler bunu yaparlar ama birçok anne babanın bu konuyu kendisinin açması gerekir. Hem sizin hem çocuğunuzun rahat olacağınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer ve zaman seçin.
Unutmayın ki bu konuşmanın amacı sadece nasihat vermek değil iletişimdir. Bu nedenle çocuğunuzun söyleyeceği her şeyi dinleyin. Dinlemek hem sözlü hem de beden diliyle iletilen mesajların anlaşılmaya çalışılmasıdır.

Madde kullanımı ile ilgili konuşma bir kerelik bir iş değildir. Bu tür konuşmalar aşı gibi çocuğunuzu ömür boyu koruyamazlar. Okul öncesinden yetişkinlik dönemine kadar çocuğunuzla konuşmaya devam edin.

Anne Babaların Çocuklarıyla Konuşurken Yaşadıkları Endişeler

"İki yüzlü olmak istemiyorum"

Eğer sigara içiyorsanız, zaman zaman içki kullanıyorsanız ya da bir zamanlar herhangi bir madde denemişseniz ne yapacaksınız? Bu makul bir endişe ama sizi çocuğunuzla dürüstçe iletişim kurmaktan ve deneyiminizi paylaşmaktan alıkoymamak Yalnızca bunu yaparken o maddenin reklamını yapmamaya dikkat edin. Çocuğunuza iyi bir baba olmak için mükemmel bir imaja sahip olmanız gerekmez. Hepimiz insanız ve kendi başına bu, en önemli mesajdır.

"Çocuğumun aklına düşünceler sokmak istemiyorum"

Çocuğunuzun hiç aklında yokken böyle bir konuşmayla onu madde kullanımına yönlendirmekten korkuyorsanız merak etmeyin, konuşmalar çocuğunuzu aniden kullanıcı yapmaz. Aslında bütün çocuk ve gençler alkol, sigara ve maddelerden haberdardır. Bunlarla ilgili konuşmak zihinlerindeki bilgileri netleştirir ve sizin düşüncelerinizi bilmesini sağlar.


"Bu rolü üstlenmekten rahatsız oluyorum"

Bu rahatsızlığınızı da çocuğunuzla paylaşmakta sakınca yoktur. Zaten o bunu hissedecektir. Bunu söylemeniz huzursuzluğunuzun kendinizden kaynaklandığını, onun yaptığı ya da söylediği herhangi bir şeye bağlı olmadığını anlamasını sağlayacaktır. Eğer fazla zorlanıyorsanız, bu konuyu çocuğunuzun hayatında önemli yeri olan başka bir yetişkinle birlikte yapın. Böylece ikinizin de bu konuyu önemsediğinizi çocuğunuza belli etmiş olursunuz.

"Bu konuyu çocuğumla hangi yaşta konuşmalıyım?"

Okul öncesinde başlayın...
Bu yaştaki çocuklar herhangi bir şey kullanmazlar. Ama onlarla bu yaşta, problem daha ortaya çıkmadan konuşursanız daha sonraki yaşlara etkisi olur. Beslenmeden temizliğe, hava şartlarına uygun giyinmeye kadar çeşitli alışkanlıklar okul öncesi çağda elde edilir.
Bu yaştaki çocuklar uyuşturucu-uyarıcı madde kullanmazlar ama bu maddeleri duyarlar. Eğer yetişkinler, çocukların medya vs yoluyla zaten aldıkları bu mesajları uygun biçimde anlamalarına yardımcı olmazlarsa gerçekten çok uzak fikirlere sahip olabilirler. Ayrıca, kendilerine bir madde önerildiğinde ret edebilen gençler, problem çözme konusunda yetenekli olan kişilerdir. Bu becerinin temelleri okul öncesi çağlarda atılır
Okul öncesi çağdaki çocuklar yetişkinleri mutlak güçlü olarak görür. Çocuğunuz hayatının başka hiçbir döneminde bir konu hakkında sizin görüşünüze bu dönemindeki kadar değer vermeyecek ve söylediklerinizi koşulsuz kabul etmeyecektir. Hem çocuğunuzla konuşurken hem de alkol-madde kullanımı konusunda örnek olurken bunu unutmayın. Sizin alkol, sigara ya da başka bir madde kullanıyor olmanız çocuğa bu maddeyi kullanabileceği mesajını vermektir.
ü Çocuğunuza bir TV programı ya da filmle ilgili ne düşündüğünü sorun. Oradaki karakterlerin çevrenizdeki insanlara ne derece benzediklerini konuşun.
ü Şiddetin ve yanlış kararların insanlara ne kadar zarar verebileceğini konuşun
ü Çocuklarınızın sağlıklarını korumakla ilgili yaptıkları güzel atılımları fark edip samimi bir biçimde takdir edin.

Okul Çağındaki Çocuklar:

Tipik okul çocuğu bağımsızlığa ve büyümeye heveslidir. Okul, çocuğa ailenin ötesinde yeni bir dünya oluşturur. Çocuklar büyüdükçe arkadaşlıklar önem kazanır ve gençler arkadaşlarının fikrine bakarak ölebilir ya da yaşayabilirler. "Kabul edilmek" bir genç için her şeydir. Ayrıca medya ve internet yoluyla sürekli yeni şeylerle karşılaşırlar. Çocuğunuz, arkadaşları ve okuma yoluyla genişleyen dünyasında, alkol ve madde ile ilgili sizinkinden farklı mesajlar alabilir.
Okul çocuğu ile konuşurken unutmayın ki uzaktaki sonuçlar onları ilgilendirmez. Onlar için önemli olan şimdi ve burasıdır. Ama kuralların nedenlerini anlayabilirler ve sınırlar konduğu zaman uyabilirler. Yatma zamanı, ödev, sigara/alkol/madde yasağı gibi kurallar çocuğun hayatını düzenlemeye yardımcı olur.
ü Çocuğunuzun arkadaşlarını aşağılamadan kendi değerlerinizi ve bu değerlere göre karar vermenin önemini vurgulayın.
ü Çocuğunuzun arkadaşlarının anne ve babalarıyla görüşerek sizinkiyle uyumlu mesajlar verip vermediklerini öğrenin.
ü Okulda ve evde nelere izin verilip nelere verilmediğini çocuğunuza açıkça ifade edin

Ergenlik...

Tipik olarak, 10-15 yaşlan arasındaki çocuklar kendileri ve hayatları ile ilgili güzel duygulardan uzaklaşıp kısmen de olsa güvensizlik, kararsızlık ve baskı gibi duygular yaşarlar.
Yaşadıkları dramatik değişiklikler içinde ergenler desteği en çok birbirlerinde ararlar. "Grup" ne giyeceklerini, hangi müziği dinleyeceklerini ve hangi aktivitelerle vakit geçireceklerini belirler. Bu dönemde gençlerin kesin doğru ve yanlışları vardır. Arkadaş grubunun değerlerinin gencin hayatında bu denli önem kazanması anne ve bçok tehdit edici gelir.
Bu yaştaki gençler kendilerine güvensizliklerini bastırmak için madde kullanabilirler.
Toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla gençler alkol ve maddelere "hayır" demeyi bir sorumluluk olarak benimseyebilirler.
Araştırmalar da göstermiştir ki gençler bir maddenin yıllar sonra ortaya çıkarabileceği tıbbi zararları önemsememektedirler. Örneğin sigaranın kanser yapabileceği onlar için çok önemli değildir. 40'lı yaşlar onlar için asırlar sonrası kadar uzaktır. Oysa o gün gidecekleri okuldaki imajları onlar için en önemli şeydir.
Gençler görünüşlerine önem verirler. Maddelerin ciltlerini ve güzelliklerini bozdukları anlatılmalıdır.
ü Çocuğunuzu arkadaş grubuna terk etmeyin. İstedikleri budur.
ü Alkol ve maddelerle ilgili mesajlarınızı gerçeklere dayandırın, korkulara değil.
ü Madde kullanımının gencin önem verdiği spor, araba kullanma, görünüş gibi şeyleri nasıl etkileyebileceğini anlatın.
Dinleme Stratejileri

Çocuğunuzun rahat hissedebileceği bir atmosfer oluşturun. Sesinizin tonu, oturuşunuz, göz kontağınız, yüz ifadeniz sözsüz bir iletişim sağlayacaktır.
Çocuğunuza konuşma fırsatı verin. Konuşmanıza aralar vererek çocuğunuza söyledikleriniz üzerinde düşünme ve geri bildirim imkanı verin.
Uygun sorular sorarak ilginizi gösterin. Sorular muhatabınızın düşüncelerini belirlemeye yardım eder. Söylenenleri doğru anladığınızdan emin olun.
Söyleneni sonuna dek dinleyin. Tepki vermeden önce karşınızdakinin sözünü bitirmesine izin verin.
Çocuğunuzu konuşmaya teşvik edin. "Bugün gergin görünüyorsun", "nasıl gidiyor" gibi genel sorularla konuşmayı açın.
Çocuğunuzun konuşma biçimine değil konuya odaklanın. Önemli olan söylenenlerdir. Çocuğunuzun o andaki davranışlarının dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin.
Ana fikri yakalamaya çalışın. Konuşmanın detaylar içinde boğulmasına ya da asıl amaçtan uzaklaşmasına izin vermeyin.
Duygusal olarak yüklü kelimelere dikkat edin. Hemfikir olunan konuları belirleyin ve bu noktalan pekiştirin. Örneğin çocuğunuz hap kullanmanın kötü ama esrarın masum olduğunu söylüyorsa "hap kullanmanın kötülüğü" üzerinde hemfikirsiniz demektir. O zaman esrarın bir geçiş maddesi olduğunu, hap kullananların hap kullanmaya başlayıncaya kadar bunu çirkin gördüklerini ama bir süre sonra esrarın verdiği keyfin yeterli gelmeyeceğini, yol yakınken geri dönmesi gerektiğini vurgulayın.
Dinlemenize engel olan kişilik özelliklerinizi değiştirmeye çalışın. Öfkeli, sabırsız, mükemmeliyetçi yapıya sahip kişiler karşılarındakini dinlemekte zorluk çekerler.



EBEVEYN-ÇOCUK DİYALOGUNA ÖRNEKLER




Çocuk diyor ki. . .Yanlış tepki...Doğru tepki...



-Ahmet sigaraya başladı ama anne-babası bilmiyor



Ahmet'in annesini arayacağım. Ona söylenmesi lazım



Ahmet'in sigaraya başlaması ve anne-babasının haberinin olmamasını nasıl buluyorsun?



-Esrar o kadar da kötü olamaz. Kullanan çocuklar gördüm, gayet iyiler



Yakalanırlarsa kötü olur, polisle başları derde girer



Esrar kullanmanın zaman içinde etkileriyle ilgili okuduğum bazı şeyleri seninle paylaşmak isterim



-Sen 70'leri yaşadın. Bırak ben de kendi çağımı yaşıyayım



Senin aynı hataları yapmanı istemiyorum



Kendi deneyimlerimi paylaşmak ve seninkileri dinlemek baba olarak yapacağını en önemli iş



-Kimsenin anne-babası bu kadar katı değil. Siz eski devirde yaşıyorsunuz



Bir gün ayaklarıma kapanıp bana teşekkür edeceksin



Ne yapmamı istersin? Sana nasıl en yararlı olabilirim?



-Günde 2 paket sigara içerken nasıl bana içme dersin? iki yüzlülük bu.



Babanla öyle konuşmaya utanmıyor musun?



Sana iyi örnek olamadığımı biliyorum. Bırakmayı çok istiyorum.

Ben ona herkesin içinde itaat edip de yalnızken isyan edemem

kaynak:webturkiyeportal.com
 
Cevap: Uyuşturucu Ve ÇOCUĞUM

paylaşım için tşkler canım
 
Geri
Üst