Yatak Odasi

M

Misafir

Forum Okuru
Yatak Odasi
standart yatak ölçüleri yatak ölçüleri ebatları çift kişilik boyutları
Yatak odası yapacağımız odanın seçimi çok önemlidir. Belki de evin en özen isteyen odasıdır. Bütün günün yorgunluğunu atabileceğimiz alanlardan biri olduğunu düşünürsek bu odanın seçimi ve dekorasyonunda daha titiz davranmalıyız. Eski evlerde olduğu gibi yüksek tavanların,geniş iç hacimlerin olmadığı yatak odalarına bir-iki düzenleme ile aynı etkiyi vermeye çalışmalıyız. Eski evlerin güven, gizlilik duygusu yansıtan yatak odalarından ne kadar uzaklaştığımızı anlamak için isterseniz odamızı bir kez daha gözden geçirelim.

Tahtadan bir döşeme, duvarlarda beyaz kireç badana,sade bir karyola, sandık, aynalı bir konsol. Bembeyaz dantel işler ve kısacası huzur veren bir oda. Ancak bu çizgiyi istersek yakalayabiliriz. Hemde ekonomik şartlarda.

İşe oda seçimimden başlayalım; evin en uzak ve en sessiz odası yatak odası için uygundur. Aynı zamanda çalışma odası olarak kullanmıyorsanız ışık çok önemli değildir.

Oda seçimini yaptıktan sonra,sıra dekorasyona geldi.. Fazla eşyalarla doldurmamaya özen göstermeliyiz.Yüksek ve büyük başlıklı karyolalardan uzak durmalıyız,eğer odanız küçükse bu yanlış seçim odanızı daha da küçük gösterecektir. Dolabınızın kapakları odanız küçükse sürgülü tercih edilmelidir.

yatakodasi_4.gif
Yatak için ise odanızın biçimi ve ölçüleri çok önemlidir. Normal genişlik ölçüleri bir kişilik yatak için 80 cm.-120 cm arası, iki kişilik yatak içinse 1.60 cm.-2.20 cm. arasındadır. Genel olarak iki kişilik yatakların genişliği 180 cm. boyları ise 2 metredir. Yatağınızın yerini seçerken yatanların ve yatağı toplayanların rahatlığını düşünmelisiniz. Karyolanız mutlaka duvara yaslanmak durumundaysa, dış duvarlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Kış mevsiminde dış duvarlar, iç duvarlara göre 1-2 derece daha soğuk olur. Sağlığı korumak açısından, karyolayı pencere kenarına yerleştirmek de sakıncalıdır; pencere ile kapı arasında hava akımları oluşacaktır. Pencerenin, yatağın yan tarafında ya da karşısında olmasını arzulamak bir beğeni sorunudur.

Görülmeye değer bir manzaranız varsa pencere ile yatak karşılıklı olmalıdır. Veya öğleden sonra uyku alışkanlığınız varsa mümkün olduğunca pencere-yatak arası uzak tutulmalıdır.

Yatağı yerleştirdikten sonra dolap ve diğer gerekli gördüğümüz eşyaları yerleştirmeliyiz. Mümkünse bunları yerleştirmeden önce odamızın duvardan, duvara ölçülerini alıp bir kağıda yansıtmalı ve bu röleve ile eşyaların ölçülerini alarak yerleştirmeliyiz. Belki, bir-iki eskiz sonucu en mükemmel yerleşim çözümünü bulup ağır eşyalarımızın yerini defalarca değiştirmekten kurtulacağız. Böylelikle eşyalarımızın çizilmesini, yıpranmasını da engellemiş oluruz.

Huzur duyacağınız renkler ve başarılı bir yerleşim ile sizin için uygun olan yatak odasına kavuşmuş olacaksınız.


Yatak Odasında Yaşanır!

Eğer odanız yeterince büyük ve uygunsa aynı zamanda "çalışma odası" olarakta kullanabileceğiniz bir alan olabilir.

Odanızın bir köşesine koyacağınız bir konsol veya bir çalışma masası aynı zamanda çalışma odanız olacaktır.Hem işlevsel hem de dekoratif bir görünüm sağlamış olursunuz.

Yapılan iş büro malzemelerini kullanmanızı gerektiriyorsa ona göre seçim yapmalısınız.Ahşap her zaman daha sıcak ve uyumu bozmayacak bir materyaldir. Hem de diğer mobilyalarınızla ters düşmeyecektir. Ahşap bir masa ve masa üzerine koyacağınız raflar hem odanızın güzelliğini bozmayacak hem de rahat çalışma ortamı sağlayacaktır. Bir rafın derinliği ortalama olarak 30 cm. dir. Duvarlarınızın belirli yerleri kitaplık olarak kullanılsa bile alanı küçültmeyecektir. Genellikle bir odanın pencere yanları pek fazla kullanılmaz, isteğe göre bu alanlardan faydalanabilirsiniz. Bu arada kitapların dışardan gelecek sesleri odaya geçirmeyerek ses yalıtıcı görevi yaptıklarını unutmayalım.
 
Geri
Üst