Yorgunluk neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Yorgunluk neden olur ?
Kronik yorgunluk, sürekli ve aşırı fiziksel ve zihinsel tükenme duygusudur. Kronik yorgunluk her zaman ezici bir yorgunluk hissi yaratır. Kronik yorgunluk sendromu , normal, günlük aktivitelerinizi etkileyebilir. Kronik yorgunluk sendromunun bilinen bir nedeni yoktur ve teşhis edilmesi zor olsa da, başlıca semptomları tedavi edilebilir. Kronik yorgunluk sendromu geniş bir semptom aralığı ile uzun süreli bir hastalıktır. En yaygın semptom aşırı yorgunluktur. Makalemizin devamın da kronik yorgunluk, kronik yorgun nedenleri,kronik yorgunluk belirtileri, kronik yorgunluk tedavisi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.




kronik yorgunluk.jpg





Kronik yorgunluk sendromu , kişinin sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır (genelde nörolojik hastalık olarak adlandırılır). Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve çocukları ve yetişkinleri etkileyebilir. Kronik yorgunluk kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.Belirtilerin şiddeti günden güne hatta günde değişebilir. Genetik yatkınlık, alerji , stres ve çevresel faktörler de riski arttırabilir. Kronik belirtileri, etkilenen kişiye ve durumun ciddiyetine bağlı olarak değişir. En yaygın semptom, günlük aktivitelerinize müdahale edebilecek kadar ağır olan yorgunluktur.Fiziksel veya zihinsel faaliyetlerden sonra aşırı yorgunluk yaşayabilirsiniz.



Kronik yorgunluk belirtileri


Hafıza kaybı veya konsantrasyon bozukluğu

Kronik uykusuzluk (ve diğer uyku bozuklukları )

Kas ağrısı

Sık sık baş ağrısı olması

Eklem ağrısı

Sık boğaz ağrısı

Şişmiş lenf düğümleri boyun ve koltukaltı bölgesi

Uykudan sonra dinlenmiş hissi yok



Kronik yorgunluk sendromu nedenleri


bağışıklık, nörolojik ve hormonal sistemler

viral veya diğer enfeksiyonlar

tansiyon, dolaşım ve kalp sistemleri

sindirim

biyokimyasal anormallikler.



yorgunluk nedenleri.jpg




Çoğu zaman, kronik yorgunluğu olan insanlar kahve, şeker veya bir enerji içeceği ile kendine gelmeye çalışır. Fakat bu nadiren yeterli olabilir ve ancak belirtileri maskeleyebilir.. Tamamiyle sorun ortadan kalkmaz. Kronik yorgunluğu tedavi etmek istiyorsanız, kronik yorgunluğun altında yatan nedeni tedavi etmek zorundasınız. Bazı nedenler şunları içerir:


Uyku apnesi

Magnezyum eksikliği

Tiroid problemleri

Hormonal dengesizlikler

Stres

Gıda hassasiyetleri


Yukarıdaki problemleri tedavi etmek, kronik yorgunluğunuza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı diğer tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunur:


Uyku yönetimi

Sağlıklı diyet

Ağrı kesici ilaçlar

Bilişsel davranış terapisi

Yoga

Meditasyon

Diyet takviyeleri

Bazı durumlarda depresyon veya anksiyete için kullanılan ilaçlar



Kronik yorgunluk sendromu herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir; Ancak, en çok 40 lı ve 50 li yaşlardaki insanları etkiler. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Belirtilerin kombinasyonu, niteliği ve şiddeti bireyler arasında değişiklik gösterebilir. Bazı insanlarda, göreli refah dönemleri ve belirtilerin sorunlu olduğu dönemler olabilir. Diğerleri için semptomlar sürekli ve ağır olabilir. Bazı insanlarda semptomları azaltmada gevşeme ve stresi yönetim faydalı olabilir. Meditasyon yoga gibi. Ayrıca sağlıklı bir diyet septomları azaltabilir. Bazı insanlar için, sorunlu gıdaların ve çevresel kimyasalların ortadan kaldırılması faydalı olmaktadır. Bazı vitaminleri içeren besin takviyeleri (örn: A, E, C ve B12 vitaminleri) bazı durumlarda semptomların hafifletilmesinde yardımcı olabilir.


Benzer semptomları olan diğer tıbbi durumları ortadan kaldırmak için testler yapılabileceği halde, tanı koymaya yardımcı olabilecek hiçbir laboratuvar testi yoktur. Örneğin, uyku çalışmaları, kronik yorgunluğun uykusuzluk , obstrüktif uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi bir uyku bozukluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyebilir . Kan tahlili, yorgunluğun anemi , şeker hastalığı veya hipotiroidi gibi tıbbi durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyebilir . Yorgunluk ayrıca depresyon gibi zihinsel sağlık koşullarının bir belirtisidir, anksiyete ve şizofreni gibi rahatsızlıkları belirtir ve bir danışman bu koşullardan birinin yorgunluğun nedeni olup olmadığını belirleyebilir.


Aşırı kilolu olduğunuz veya depresif bozukluklarınız veya uyku bozukluklarınız varsa kronik yorgunluk semptomları yaşayabilirsiniz . Antihistaminler ve alkol gibi bazı ilaçların yan etkileri de kronik yorgunluğu taklit edebilir. Kişilerin her biri farklı semptomlara sahiptir ve bu nedenle hastalığın yönetimi ve semptomlarının hafifletilmesi amacıyla farklı tedavi türlerinden yararlanabilirler. Kronik yorgunluk tedavisi sadece semptomlara rahatlama getirmeye dayanır. Belirtileriniz için önerilen tüm tedaviler sizi fiziksel, zihinsel veya duygusal olarak güçlendirmeyi amaçlar. Doktorunuz ayrıca bir psikolog ve fizyoterapist gibi diğer sağlık uzmanlarıyla çalışmayı önerebilir.
 
Ne kadar uyursam uyuyayım yada dinleneyim kendimi hep yorgun hissediyorum. Bir şey yapayım yapmayayım yorgunluk bende hep oluyor. Normalde uyku problemim var. Kaliteli uyku aldığım söylenemez. İlaç aldığım halde uykudan sık sık uyanıyorum. Birde anemim var çevremdekiler anemi den kaynaklı yorgunluğun olduğunu söylüyor. Kronik yorgunluk ile ilgili makaleyi incelediğimde buna bir çok sebebin olduğunu da öğrenmiş oldum. Aslında bir doktora görünsem iyi olacak gibi
 
Bende kendimi hep yorgun bitkin hissediyorum . Aslında nedeni belli sürekli elimde telefon gece yarılarına kadar internette takılıyorum sabahta erken uyanınca durum malum. Benim kronik yorgunluk değil nedeni belli. En kısa zamanda şu internet bağımlılığından kurtulmam lazım
 
Geri
Üst