Yumurta allerjisi neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurta allerjisi neden olur ?
Yumurta alerjisi genellikle çocuklar da görüldüğü söylenir ama benim de yumurtaya karşı alerjim var.Yumurtanın faydası saymakla bitmiyor .Protein açısından zengin olan yumurta nın en büyük özelliği , kırmızı ete oranla daha ucuz protein kaynağı olması.Omega 3 açısından zengin olan yumurta yı herkesin tüketmesi gerekmektedir .Peki ya yumurtaya karşı alerjiniz den ötürü yumurta tüketemiyorsanız ne yapmalısınız ? Yumurta alejisi ile ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz öncesi ; Yumurta allerjisi nedir , Gıda alerjisine Sebep Olan Gıdalar adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Yumurta sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı.Yemekler de ve keklerde tükettiğimiz yumurtanın faydası olduğu gibi zararıda var tabiki.Özellikle yüksek kolesterolü olan kişiler aşırı yumurta tüketimemelidir.Bunun yanı sıra yumurta alerjisi de var.Özellikle çocukalrda görülen yumurta alerjisini erişkinlerde de görmek mümkün.Tüketilditen yarım saat sonra midede hazımsızlık,midede kramp,ağızda kötü koku, gaz ,karın ağrısı ve ishal görülebiliyor.Açıkçası çok sevdiğiniz bu lezetten bu yakınmalar yüzünden uzak kalabiliyorsunuz.Yumurta alerjisi sinin nedeni kişi yumurta yediği zaman, vücut bu proteinleri tehlike olarak algılıyor ve bu tehlikeyi uzaklaştırmak için çabalıyor .Buda alerjik reaksiyona yol açıyor.Şayet yumurta yedikten sonra sizde bu belirtiler varsa mutlaka hekime görünüp alerji testi yaptırın .Ve yediklerinize dikkat edin .Yumurtaya ciddi anlamda alerjiniz var ise tükettiğiniz besinlerin içeriğini mutlaka okuyun.Şimdi sizlere uzmanlarından derleyerek hazırladığımız yumurta alerjisi ve tedavisi hakkında bilgileri paylaşıyoruz.


yumurta alerjisi.jpg






Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır

Yumurta Alerjisi nasıl anlaşılır, yumurta alerjisi, genellikle çocuklarda görülen ve yumurta tüketildikten dakikalar ya da saatler sonra ortaya çıkan bir alerji çeşididir. Yumurta alerjisinin ergenlik dönemine kadar olan yaş aralıklarında daha sık görüldüğü, yetişkinlerde ise daha az bir oranda karşımıza çıktığı bilinmektedir. Buna rağmen, ergenlik dönemi sonrası kişilerin yumurta alerjisi ortadan kalmasına rağmen bu her birey için geçerli değildir.


Yumurta yiyen bir kişinin bir kaç dakika ya da bir kaç saat sonra kaşınmaya başlaması, yumurtaya alerjisi olduğunun en büyük göstergesidir. Cilt iltihabı olarak karşımıza çıkan kaşıntı, yanma ve yaralar sarımsı ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca kişinin mide bulantısı yaşaması ve başının ağrıması, dönmesi de görülen bir başka belirtidir. Kişinin nefes alıp vermekte güçlük çekmesi ve göğüs kafesinde bir daralma hissetmesi, halsizleşmesi de yumurta alerjisi belirtileri arasındadır. Öksürük ve alerjik burun iltihabı, yumurta alerjisi olan çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur.


Yumurta alerjisi bulunan bireylerin bu besini tüketmemesi ya da mümkün olduğunca az tüketmesi, yumurta ile eş değer besin olan loru tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteini karşılaması sağlanabilir. Dikkatli beslenme ile kontrol altına alınabilen yumurta alerjisi, doktora başvurarak ilaçla da tedavi edilebilir.


Eğer yumurta tükettikten sonra yukarıda belirtilen rahatsızlıklardan birini yaşıyorsanız, doktora başvurarak bu rahatsızlığınızı dile getirmeniz, sağlığınız için faydalı olacaktır.


Doktorlar Yumurta Alerjisini Nasıl Belirler?


Eğer doktorunuz yumurta alerjinizin olabileceğini düşünüyorsa, bazı testler yaptırmak için sizi bir alerji uzmanına yönlendirebilir. Alerji uzmanı — alerjik reaksiyonu ne kadar sıklıkta gördüğünüz, belli bir yiyeceği yedikten ne kadar sonra belirtilerin başladığı, ailenizde egzama ve astım gibi hastalıkların olup olmadığı- gibi bir takım sorular soracaktır.

Alerji uzmanı bir cilt testi yapabilir. Bu testte kişinin kolunun ön tarafına veya sırtına yumurta proteini enjekte edilir, cildin küçük bir parçası iğnelenir, ve kızarma, kırmızı noktalanma var mı diye bakılır. Eğer bunlar olursa, bu kişide bir alerjik reaksiyon olduğunun göstergesidir.

Cilt testinden 5-7 gün öncesinden belirli ilaçları almayı bırakmanız gerekir. Antihistaminler ve soğuk algınlığı ilaçları gibi ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir. Alerji uzmanınıza hangi ilaçları ne kadar süre almayacağınızı sorun.

Bazı durumlarda, doktor kan örneğinizi alıp laboratuvara yollayabilir. Kan burada bazı şüphelenilen alerjenlerle karıştırılır ve alerjiye neden olan immunoglobulin E (IgE) antikoru var mı diye kontrol edilir

Bazı durumlarda, pozitif çıkan cilt ve kan testleri kişinin belirtilerinin kesinlikle yumurtadan kaynaklandığını göstermeye yetmez. Bu yüzden doktorlar alerji teşhisi koymak için besin yükleme denen uygulamayı kullanabilirler.
Besin yüklemesiyle, kişi doktor gözetiminde sadece yumurta içeren yiyecekler tüketir. Yumurta ürünlerini yedikten sonra belirtiler görülüyorsa, kişide yumurta alerjisi vardır.


Yumurta Alerjisi Tedavisi


Yumurta alerjisi tedavisi yumurta yemeyi bırakmanız anlamına gelir. Ama bir çok yiyecekte yumurta ve yumurta ürünleri olduğu için hangilerini yiyebileceğinize karar vermek zor olabilir. Yumurta ürünleri yemezken ihtiyacınız olan besinleri alabilmek için neler yemeniz gerektiği konusunda bir diyestisyenle görüşüp yeme planı oluşturmak iyi bir fikirdir.
 
Merhaba ,

Yumurtaya karşı allerjiniz olduğu yakınmalarınızdan belli. Öncellkle hekime görünün yumurtaya karşı allerjinizin olup olmadığını anlamak için test yapılacak. Yumurta allerjisi saptanırsa size uygun bir beslenme programının uygulanması için de diyetisyen den yardım alın.
 
bende de yumurta allerjisi var. Yumurta yediğim an tüm vücudum kabarıyor . midemde kramplar oluşur ve ishal oluyorum. ağzımda çok kötü bir tat oluyor. oysa yumurtanın ne kadar çok faydası var . malesef bu şifa deposu besinden mahrum kalıyorum
 
Geri
Üst