Yumurtalık kisti nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalık kisti nedir nasıl tedavi edilir ?
Yumurtalıklar kadınlar da üreme sisteminin bir parçasıdır.Yumurtalık kistleri oldukça yaygındır. Bunlar, bir kadının yumurtalıklarında veya üzerinde oluşan sıvı dolu keseciklerdir.Birçok kadın hayatının bir döneminde yumurtalık kisti ile karşılaşabilir.Yumurtalık kistlerinin çoğunluğu birkaç ay içinde tedavisi olmadan kaybolur. Çoğu durumda yumurtalık kistleri zararsızdır. Kist,yumurtalık kisti,yumurtalık kisti nedir,yumurtalık kisti belirtileri,yumurtalık kisti neden olur,yumurtalık kisti belirtileri,yumurtalık kisti tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


yumurtalık kisti.jpg




Yumurtalık kisti belirtileri ve tedavisi




Yumurtalık kistlerinin belirtileri kistin büyüklüğüne bağlıdır. Birçok yumurtalık kistinde hiçbir belirti yoktur. Büyük veya rüptüre over kistleri ağrı, pelvik baskı veya rahatsızlık gibi semptomlara neden olabilir.Yumurtalık kistlerin varlığını ortaya çıkarmak için vajinal (pelvik) ultrason kullanılabilir.Yumurtalık kistleri boyutlarında değişiklik gösterebilir.Bazı durumlarda, yumurtalık kistleri menstrüel dönemlerde, anormal veya düzensiz kanama gibi sorunlara neden olabilir . Bazı yumurtalık kistleri nedeniyle vajinadan lekelenme (hafif kanama) da meydana gelebilir.Nadiren, yumurtalıklarda kistler yumurtalık kanserlerinin bir parçasıdır. Bazı yumurtalık kistleri türleri ( polikistik over sendromu ve endometriozise bağlı kistler ), bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir .Yumurtalıklar aynı zamanda ana kadın hormonları olan östrojen ve progesteron da dahil olmak üzere kimyasallar (hormonlar) üretirler. Bu hormonlar kan dolaşımına geçer ve menstruasyon döngüsünü ve periyotlarını düzenlemek de dahil olmak üzere vücudun diğer bölümleri üzerinde çeşitli etkilere sahiptir.


Belirtiler

Çoğu kist herhangi bir belirti oluşturmaz ve kendiliğinden kaybolur. Büyük bir yumurtalık kisti abdominal rahatsızlığa neden olabilir.Yumurtalık kistlerinin bulgu ve semptomları varsa bunları içerebilir:

Pelvik ağrı , sırt ağrısı ve uyluklarınıza yansıyabilen bir ağrı
Periyodunuz başlamadan kısa süre önce veya bitmeden hemen önce pelvik ağrı
Cinsel ilişki sırasında pelvik ağrı (disparoni)
Bağırsak hareketleri sırasında ağrı ya da bağırsakta basınç
Mide bulantısı, kusma veya göğüs hassasiyeti
Karında dolgunluk veya ağırlık
Mesaneniz üzerindeki basınç, daha sık idrara çıkmanız

Sebepler

Çoğu yumurtalık kistleri adet döngüsünün normal işlevinin bir sonucu olarak gelişir. Bunlara fonksiyonel kistler denir. Diğer kist türleri daha az yaygındır.Yumurtalıklarınız normalde her ay folliküller adı verilen kist benzeri yapıları geliştirir. Follikül, östrojen ve progesteron hormonu üretir ve yumurtladığınızda yumurta bırakır. Bazen normal bir follikül büyümeye devam eder.Fonksiyonel kistler genellikle zararsızdır, nadiren ağrıya neden olur ve çoğunlukla iki veya üç aybaşı döngüsü içinde kendiliğinden kaybolurlar.


Genellikle yumurtalık kistleri semptom üretmezler ve rutin bir fizik muayene sırasında bulunurlar. Ayrıca, başka nedenlerle yapılan ultrasonografide tesadüfi bir bulgu olarak da görülebilirler. Bununla birlikte, özellikle büyük kistler veya rüptüre kistlerde semptomlar olabilir. Yırtık yumurtalık kisti tipik olarak birdenbire şiddetli ağrıya neden olur. Bu en sık menstrual döngüde ortaya çıkar .

Polikistik over sendromu infertilite , anormal kanama, düşük doğum sıklığı ve gebelikle ilgili komplikasyonlar ile ilişkilidir. Polikistik yumurtalık sendromu son derece yaygındır ve üreme yaşındaki kadınların% 4-7'sinde görülür. PCOS, aynı zamanda endometriyal kanser riski artışı ile ilişkilidir . Polikistik yumurtalık sendromunu teşhis etmek için ultrasonografiden başka testler gereklidir.

Hamilelikte Yumurta (Over) Kistleri Hakkında





Yumurtalık kistleri ile ilişkili nadir komplikasyonlar şunları içerir:

Yumurtalık burulması. Büyük kistler yumurtalıkların pelvisteki normal konumundan çıkmasına neden olabilir. Bu, yumurtalık burulması olarak adlandırılan, yumurtalıkta ağrılı büküm yapma şansınızı artırır.
Rüptür. Patlayan bir kist şiddetli ağrıya neden olabilir ve iç kanamaya neden olabilir.


Tedaviler ve İlaçlar

Tedavi, yaşınıza, kistinizin türüne ve boyutuna ve belirtilerinize bağlıdır.Birçok durumda, birkaç ay içinde kistin kendiliğinden yok olup olmadığını görmek için beklenebilir.Doktorunuz muhtemelen kistinizin boyutunda bir değişiklik olup olmadığını görmek için periyodik aralıklarla pelvik ultrason izlemenizi önerir.Doktorunuz, gelecekteki adet döngülerinde yeni kist gelişme olasılığını azaltmak için doğum kontrolü hapları önerebilir. Oral kontraseptifler yumurtalık kanseri riskinizi önemli ölçüde azaltmanın ek yararını sunar. Doktorunuz kistin büyük olması halinde cerrahi müdahalede bulunabilir.


Yumurtalık kistlerinin büyümesini önlemenin kesin bir yolu olmasa da, düzenli pelvik muayene, yumurtalıklardaki değişikliklerin mümkün olduğunca erken teşhis edilmesini sağlamanın bir yoludur.
 
Merhabalar ben pcos hastasıyım son ultrason çekiminde yumurtalıklarda 4-5mm çapında periferik anekoik kistler mevcut olup, sağ adnekste en kalın yerinde 12 mm sol adnekste 7mm ölçülen mayi izlenmiştir, bu bir sorun teşkil eder mi, teşekkür ederim.
 
Kist olup olmadığını nasıl anlarız yada dr muayene ettiğinde görürdü değilmi???
 
Geri
Üst