Zamandan ve sağlıktan tasarruf..

M

Misafir

Forum Okuru
Zamandan ve sağlıktan tasarruf..
Ev temizliğinizde işi gerçekten kolaylaştıracak ürünler satın alarak zamandan ve sağlıktan tasarruf edin. Aşağıda elinizin altında bulunması gereken 8 temizlik ürününün yanısıra paranızı sarf etmemeniz gereken dört ürünün listesi yer alıyor.

Aşındırıcı temizlik maddeleri: Yanık yemek tortusunu ovmak için ihtiyacınız olan şey cila ya da bulaşık sabunu değil. Bildiğimiz emektar kabartma tozu işi görür ama biraz daha güçlü bir şeye ihtiyacınız varsa aşındırıcı temizlik maddelerini deneyebilirsiniz. Çizilmeye yol açmayanlarından olmasına da dikkat edin.

Çok amaçlı temizleyici: Sıradan bulaşık deterjanı ve suyu sprey şişesinde karıştırarak her türlü temizlik işinizde kullanabilirsiniz. Çok fazla deterjan kullanmayın yoksa çözelti püskürtülemeyecek kadar köpüklü hale gelir. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki temizlik malzemeleri satıcısı size fazla asidik ya da alkalin olmayan iyi bir nötral PH-temizleyici verebilir.

Mutfak tezgâhları, banyo küveti ya da diğer hafif kirli yüzeyler için sprey şişesine yaklaşık bir litre su ve yarım fincan sirkeyi karıştırarak el altında bir yerlerde tutun. Ağır bir temizlik işiyle başa çıkmak zorundaysanız daha güçlü temizlik maddeleri kullanabilirsiniz ya da nalburcudan daha özel ürünler konusunda tavsiye alabilirsiz.

Amonyak: Köpüksüz ve limonsuz (çizgi oluşumuna yol açar) amonyak cam temizliği için birebirdir. Bir litre suya bir iki kapak eklemeniz yeterli olacaktır.

Küf çıkarıcı: Banyoda fayans aralarını temizlemek için çamaşır suyu ya da benzeri ürünler kullanın.

Koltuk örtüleri ve paspaslar için leke çıkarıcı: Karbonat koltuk örtüleri üzerindeki leke ve izleri çıkarır. Bu amaca yönelik üretilen leke çıkarıcı ürünleri de raflarda bulabilirsiniz.

Sabun ve kurumuş köpük temizleyici: Duşun duvarlarına temizleyici ürünlerden püskürtün. Durulamanız, silmeniz ya da ovmanız gerekmez (işlem gören küvetler, doğal taş ya da doğal mermer için tavsiye edilmemektedir).

Çamaşır deterjanı: Çamaşır deterjanını bulabileceğiniz en büyük kutularda alarak kullanımda kolaylık sağlaması için daha küçük bir kaba boşaltın. Bu sorunu gidermek için yeniden formüle edilmiş olsalar da yumuşatıcıların hala havluları daha az emici hale getirdiğini görüyorum, o yüzden üç ya da dört yıkamada bir kullanıyorum. Konsantre yumuşatıcıları da seviyorum.

Fırın temizleyici: Yukarıdaki amonyak formülünü uygulayabilirsiniz. Bu iş için üretilen ürünler de mevcuttur.

Muhtemelen ihtiyaç duymayacağınız ürünler
Antibakteriyel sabun ve spreyler: Bildiğim kadarıyla yüzeylerdeki bakterilerin sorun yaratabileceği tek yer hastanelerdeki ameliyathaneler. Bazı insanlara (ve bazı araştırmalara) göre hayatımızdaki antinabakteriyel ürün bolluğu doğal direncimizi azaltıyor. Bildiğimiz su ve sabundan şaşmayın.

Mobilya temizleyici, parlatıcı, cila ya da yağ: Ahşap mobilyanız poliüretilenle verniklenmişse, ara sıra tozunu almanız yeterli olacaktır.(Ne zaman mı? Toz gördüğünüzde.) Nemli ama ıslak olmayan bir bezle lekeleri silin. Masanızda ne tür vernik kullanıldığından emin değilseniz mobilyanızın fark edilmeyen bir yerinde bir parça pamuğa aseton sürerek deneyin. Pamuk yumuşayarak verniğe yapışıyorsa temizleyici, parlatıcı, cila ya da yağa ihtiyacınız olabilir.

Lavabo temizliği: Düzenli bakım için en iyi çıkar yol önüne geçmektir. Ayda birkaç kez lavabodan aşağıya yarım fincan kabartma tozu, ardından da yarım fincan sirke dökün. Soğuk suyla durulayın. Lavabo daha yavaş çekmeye başlamışsa, önce lavabo pompasını deneyin. İşe yaramazsa, nalburiyeden biyolojik bir ürün satın alın. Mikroorganizmalar tıkanmaya yol açan organik maddeleri yedikten sonra su borusundan aşağıya suyla akıtılır.

Cila ve cila içermeyen yer ürünleri: Fayans ya da poliüretilen yerler için bunlara ihtiyacınız olmayacaktır. Yerin daha güzel olmasını sağlamazlar, sadece daha kaygan olmasını sağlarlar. Ayrıca çıkarılması gerçekten çok çileli olan bir tabaka oluştururlar.

Aklınızda bulunması gereken bir diğer şey de : Etrafta bir ya da daha fazla yıldır kullanılmadan duran bir şey varsa atın! Olur da kullanmanız gerekse bile kullanamazsınız çünkü işe yaramayacaktır. Ev araç-gereçleri genellikle zaman içinde işlerliklerini yitirir.

Klor içeren ürünleri (çamaşır suyu, temizleyici, küf çıkarıcı, toz temizleyiciler) amonyak içeren ürünlerle (bir miktar deterjan bile içerebilen) ve asitlerle asla karıştırmamanızı da yeri gelmişken hatırlatalım. Çıkan zehirli gazlar öldürücü olabilir.
 
Geri
Üst