Bunları mutfakta yapın

Konu, 'Mutfak İçin Pratik Bilgiler' kısmında papatya57 tarafından paylaşıldı.

  1. papatya57

    papatya57 Yeni Üye Kayıt: 17 Mart 2009
    Mesajlar: 528
    Beğeniler: 5

     
    kırmızı biber saklama biber saklama patlıcan kışlık patlıcan kışlık
    [​IMG]


    Mutfakta ayrıntı önemlidir ve çok zaman alır. İşte bayanların işihi kolaylaştıracak pratik mutfak önerileri.




    Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.

    Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın. Bulaşıktan da tasarruf edin.

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.

    Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla uğraşmayın.

    Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pişirmede dağılabilir.

    Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.
    Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.

    Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun ömürlü olur.

    Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.

    Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.

    Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.

    Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.

    Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. İstediğinizde çıkarıp kullanın.

    Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

    Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.
    Yapılmaması gerekenler

    Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.

    Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.

    Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.

    Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir hafta bozulmuyor.

    Yazın hazırlanan kışlıklar

    Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.

    Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.

    Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun.

    Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.

    Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.

    500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın.

    Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.

    Sevinç Özarslan-Zaman



  2. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye Kayıt: 16 Mayıs 2009
    Mesajlar: 5.461
    Beğeniler: 54

     
    hepside çok güzel bilgiler.teşekkürler
  3. Mi'na57

    Mi'na57 Yeni Üye Kayıt: 3 Aralık 2008
    Mesajlar: 466
    Beğeniler: 5

     
    Bilgiler için teşekkürler..:)
  4. kiraze

    kiraze Üye Kayıt: 7 Ekim 2009
    Mesajlar: 86
    Beğeniler: 0

     


    bilgi için teşekkürler
  5. eyvallah_21

    eyvallah_21 Yeni Üye Kayıt: 2 Eylül 2009
    Mesajlar: 238
    Beğeniler: 0

     
    faydalı bilgiler için çok teşekkürler canım...
  6. rapunnzel

    rapunnzel Yeni Üye Kayıt: 17 Ekim 2008
    Mesajlar: 75
    Beğeniler: 0

     
    paylaşımınız için teşekkürler:)
  7. elfce

    elfce Daimi Üye Kayıt: 28 Ekim 2009
    Mesajlar: 1.439
    Beğeniler: 73

     
    paylaşım için teşekkürler canım :)
Bunları mutfakta yapın konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Bunları ben yaptım=)

    Seramik kursuna gitmiştim bi ara kurstaki yaptığım tabaklardan bir kaçı=)Zevkli ama baya zahmetli,ince bir iş.Sizlerle paylaşmak istedim.Bakalım beğenecek misiniz=)?
  2. Bunları Yaptın mı Hiç??

    Bunları Yaptın mı Hiç?? Hiç bir kelebeğin uçuşunu gözlerinle takip ettin mi? Ya da bir tırtılın olanca zayıflığına karşın yaşayabilmek için verdiği çabayı izledin mi? .Milyonlarca karıncanın muhteşem bir uyum içinde yuvaları için çalışmasını görüp hayrete düştün mü? .Yağmur damlalarının yere düştüğü an çıkardığı sesi dinleyip kendini eşsiz bir bestenin notaları arasında dolaşırken buldun...
  3. Mutfak yaptıranlar, bunlara dikkat!!!

    çocuklar duymasın mutfak çocuklar duymasın dizisinin mutfağı mutfağı cocuklar mutfak dolabı modeli Mutfağınızı yenilemeye ve mutfak dolabını değiştirmeye mi karar verdiniz? Peki neler yapmanız konusunda bilgi sahibi misiniz? O halde gelin bizi dinleyin Melek'ler:) Mutfak dolaplarınızla birlikte mutfağınızın diğer kısımlarınında değişmesi durumunda... 1- Mutfak tadilatınıza başlamadan önce...

Sayfayı Paylaş