Bunları mutfakta yapın

Konu, 'Mutfak İçin Pratik Bilgiler' kısmında papatya57 tarafından paylaşıldı.

  1. papatya57

    papatya57 Yeni Üye

    kırmızı biber saklama biber saklama patlıcan kışlık patlıcan kışlık
    [​IMG]


    Mutfakta ayrıntı önemlidir ve çok zaman alır. İşte bayanların işihi kolaylaştıracak pratik mutfak önerileri.





    Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.
    Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın. Bulaşıktan da tasarruf edin.

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.

    Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla uğraşmayın.

    Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pişirmede dağılabilir.

    Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.

    Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.

    Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun ömürlü olur.

    Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.

    Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.

    Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.

    Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.

    Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. İstediğinizde çıkarıp kullanın.

    Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

    Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.
    Yapılmaması gerekenler

    Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.

    Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.

    Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.

    Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir hafta bozulmuyor.

    Yazın hazırlanan kışlıklar

    Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.

    Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.

    Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun.

    Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.

    Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.

    500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın.

    Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.

    Sevinç Özarslan-Zaman


     
  2. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye

    hepside çok güzel bilgiler.teşekkürler
     
  3. Mi'na57

    Mi'na57 Yeni Üye

    Bilgiler için teşekkürler..:)
     
  4. kiraze

    kiraze Üye

    bilgi için teşekkürler
     
  5. eyvallah_21

    eyvallah_21 Yeni Üye

    faydalı bilgiler için çok teşekkürler canım...
     
  6. rapunnzel

    rapunnzel Yeni Üye

    paylaşımınız için teşekkürler:)
     
  7. elfce

    elfce Daimi Üye

    paylaşım için teşekkürler canım :)
     
Bunları mutfakta yapın konusuna benzer içeriklerimiz
  1. **40 yaşına gelmeden bunları bir kez yapın **

    * Yaşlı birisiyle onun çocukluğu hakkında konuş! * Bir kardan adam yap! * Zam iste! * Bir Kör Buluşma ayarla! * Bir sanat galerisini ziyaret et! * Yaratıkları kendi doğal ortamlarında gör! * Sosyal ortamın parçası ol! * Trafiği durdur * Yaratıcı ol! * Bir bardan dışarı atıl! * Bir taksiye bin ve haykır: "Şu arabayı izle" * Bir günlük tut! * Patronuna istifa ettiğini...
  2. 100 YAşamak İStersiniz Bunları Yapın

    Uzun yıllar yaşayanların diğerlerinden daha dışa dönük ve az sinirli olduğu ortaya çıktı. ABD'deki Boston Tıp Fakültesinden yaşlılık uzmanlarının yaptığı araştırma kişiliğin yaşam süresini etkilediğini gösterdi. Geriatri uzmanı Thomas Perl ve ekibi, ortalama 75 yaşında ve akrabaları 100 yaşına kadar ya da daha fazla yaşamış yaklaşık 250 kişinin kişiliğini inceledi. Fransız Le Figaro...
  3. 7 Gün Bunları Yapın, Zekanız Parlasın!

    Biz kadınlar zekiyizdir.Gelin sevgili meleklerim zekamızın ışığıyla erkeklerin gözlerini kör edelim.Buyrunuz:) Hangimiz bir gün yataktan kalkıp da daha akıllı olduğumuzu görmek istemeyiz ki? Bu dilek her ne kadar ütopik olarak görülse de bir bilim adamının yöntemi, 1 hafta gibi kısa bir sürede, zekayı yüzde 40 oranında artırmanın mümkün olduğunu ortaya koydu. Beynin herhangi bir kas gibi...
  4. Göz Farınız Akmasın İstiyorsanız bunları yapın

    göz farının akmaması için göz farı sürme teknikleri Göz makyajı nasıl yapılır daha önce hepbirlikte detaylı bir şekilde öğrenmiştik melek'lerim. Şimdi de göz farının akmaması için yapılması gerekenleri bu yazımızda konu alıyor ve göz farı sürme teknikleri hakkında detaylı bilgi ediniyoruz. Göz farı kadınların en vazgeçilmez makyaj malzemelerinin başında geliyor. İster sade, ister...

Sayfayı Paylaş