gebe
  1. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany

    İftardan sonra bu içeçekler birebir

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında tuqqce tarafından paylaşıldı.

    meyan kökünü hamileler içebilirmi Melekler iftar sonrasında üzerinize bir ağırlık mı çöküyor, halsizlik mi hissediyorsunuz? Öyleyse bu şerbetler tam size göre..

    Gül, ahududu, böğürtlen, meyan kökü, kızılcık, demirhindi gibi geleneksel şerbetler, iftar sonrası oluşan halsizliğe ve mide rahatsızlıklarına birebir.

    İlk kez bu yıl Hurma Cafe tarafından sunulan hurma şerbeti ise yepyeni bir tat.

    Ramazan'ın uzun ve sıcak günlere denk gelmesi, birtakım soru ve sıkıntıları da beraberinde getirdi. Pek çok insan gündüz susuzluk ve uykusuzluk; iftar sonrası da yorgunluk ve halsizlik gibi problemlerine çare arıyor.

    Zaman gazetesinden Sevim Şentürk Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik) yardımıyla hazırladığı haber tam iftar sonrası için birebir..
    İftar sonrasında oluşan bazı problemlerin üstesinden, özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan şerbetlerle gelebilirsiniz. Süleymaniye'deki Hurma Cafe tarafından ilk kez bu yıl yapılan hurma şerbeti ise yeni tatlar arasında. İşte yaşam iksiri şerbetlerden bir demet...


    Sofraların mistik kokusu gül şerbeti
    Gül şerbeti, hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi hafifletiyor.
    Malzemeler: 100 gr gül yaprağı, 25 ml limon suyu, 150 gr şeker, 1 lt su. [​IMG]
    Yapılışı: Gül yapraklarını bir tabağa koyun. Limon suyunu üzerine döktükten sonra parmaklarınız al al oluncaya kadar ezin. Ezdiğiniz yaprakları yarım saat dinlendirin. Şekeri ve suyu kaynatın, sonra soğuyan şerbeti güllerin üzerine döküp 10-12 saat dinlendirin. Bir tülbentten süzün.










    Böğürtlen şerbeti, vücudu elektrik süpürgesi gibi temizliyor
    Böğürtlen, Türk mutfağında şerbeti yapılan meyvelerin başında geliyor. Bol miktarda C vitamini içeren bu meyve, beslenme uzmanı ve diyetisyen Gizem Keservuran'a göre vücutta adeta elektrik süpürgesi görevi görüyor. [​IMG]
    Malzemeler: 500 gr böğürtlen, 2 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı su.
    Yapılışı: Yıkayıp süzdüğünüz böğürtlenleri şekerle birlikte 1-2 dakika blender'dan geçirin. Sürahiye boşaltıp su ilave ederek buzdolabında bekletin. Bol buz ve böğürtlen taneleriyle süsleyebilirsiniz.

    Uykusuzluğun çaresi kızılcık şerbeti
    Kızılcık şerbeti, uzmanlara göre uykusuzluğa iyi geliyor. Mideye kuvvet veriyor ve vücut direncini artırıyor. [​IMG]
    Malzemeler: Yarım kilo kızılcık, 2 sb toz şeker, 2 litre su, 1 adet çubuk tarçın, 3 karanfil tanesi.
    Yapılışı: Kızılcıkları küçük yeşil saplarından ayırın ve yıkayın. 2 litre suyu kaynatın ve içine tüm malzemeleri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. Arada karıştırarak şerbet kırmızı rengini alana kadar yaklaşık 25 dakika orta ateşte kaynatın. İçine tarçın ya da karanfil atabilirsiniz.









    Ahududu şerbeti, vücudun direncini artırıyor
    Ahududu, vücut direncini artıran bir meyve. Orucun etkisiyle kaybettiğimiz direnci geri yüklüyor.
    Malzemeler: 1,5 kg şeker, 1 kg ahududu, 30 gr limon tuzu. [​IMG]
    Yapılışı: Ahududuyu temizleyin, sonra bol suda zedelemeden yıkayın. Süzün. Toz şekerle ovalaya ovalaya yoğurun ve şekerin tamamen erimesi için 12 saat kadar bekletin. Sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin ve sıkarak süzün. Süzgeçte kalan posaya yarım su bardağı su koyun, tekrar yoğurup sıkın ve süzün. Elde ettiğiniz şerbete 30 gr limon tuzu katıp eritin. Süzgeçten geçirin ve bir şişeye doldurup serin bir yerde muhafaza edin. Bir su bardağına iki parmak şerbet koyun, üzerini suyla tamamlayıp karıştırdıktan sonra servis yapın.



    Hurma hem Türkiye'de hem de Ortadoğu ülkelerinde çok tüketilen bir meyve. Tatlısı, çikolatası, lokumu, pekmezi vb. yapılmış. Ama bugüne kadar kimsenin aklına şerbetini yapmak gelmemiş. [​IMG]

    Süleymaniye Camii'nin arka sokaklarında küçük bir dükkânda hurmanın her çeşidini satan Muhammed Yinitbaş, uzun çalışmalar sonucunda şerbetlere bir yenisini daha ekledi. Peygamber meyvesi hurma, artık sofralarınıza şerbet olarak misafir olacak.
    Muhammed usta, henüz hurma şerbetinin tarifini vermiyor; çünkü patent sürecini tamamlamamış. Tatmak istiyorsanız yolunuzu Süleymaniye taraflarına çevirin ve Mimar Sinan Caddesi'ndeki Hurma Cafe'ye uğrayın.



    Böğürtlen şurubu: Böğürtlen, kanser hücrelerini engeller. İftardan yaklaşık 1 saat sonra içilen 1 bardak böğürtlen suyu, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Uyku ve yorgunluk halinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
    Kızılcık suyu: Portakala oranla C vitamini içeriği çok daha yüksek olan kızılcığın antioksidan özelliği oldukça yüksek. Bu da kansere karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlıyor. İçerdiği C vitaminine bağlı olarak vücut direncini arttırarak kişide zindelik sağlar.
    Yaban mersini: Cilde iyi gelir, kansere karşı koruyucu görevi görür. Dinç ve zinde hissetmemizi sağlar.
    Hurma suyu: Hurmanın yararları saymakla bitmez. Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir, hurma enerji kaynağıdır. Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan sinir sistemimizdir. Dinlendirici bir özelliği vardır. Eğer hurmayı yemekte problem yaşanırsa bir avuç hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilebilir.
    Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, afrodizyak etkiden tutun da kansızlığa kadar pek çok hastalığa iyi gelir. Kansızlık problemi olan kişilerde oluşabilecek yorgunluk, halsizlik, isteksizlik hissini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.







     
İftardan sonra bu içeçekler birebir konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. İftar Aninda Ve İftardan Sonra Dualar

    İftar Aninda Ve İftardan Sonra Dualar

    Bismillahi vel hamdü lillâhi, allâhümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, Sübhâneke ve ni hamdike tekabbel minni, inneke entes semiul aliym. Manası: “ Allah’ım! Senin için oruç tuttum, Senin için rızkınla orucumu açtım. Ancak Sana tevekkül ettim. Seni hamdinle tesbih ederim. Allah’ım Benden kabul buyur. Çünkü Sen...
  2. Demet Sağıroğlu - Bu Saatten Sonra

    Demet Sağıroğlu - Bu Saatten Sonra

    Sevdanın çiçeği gül kokar Yüreğim özünden aşk yapar Seninle nefes alan gönlüm Sen gittin gideli yas tutar Hatırı yok mu sen de yılların Bu kadar vefasız olamazsın Yıllarımı ben sana adadım Sırf sen mutlu ol diye Sırf sen mutlu ol diye Bu saatten sonra kim anlar beni Bu saatten sonra kim dinler beni Bakamam yüzüne hiç kimselerin Ellere dert anlatamam ki Bu saatten sonra kim anlar beni Bu...
  3. Oruçluyken bu yiyecekler birebir

    Oruçluyken bu yiyecekler birebir

    Kalbiniz için özellikle Ramazan'da bu yiyecekleri mutlaka tüketmelisiniz. Bu yiyecekler hem de çok eglenceli... Sahurda ya da iftar sonrasında atıştırmalıkların kalbe faydalı olması için kan şekerini hızla yükseltmeyen, şeker hastalarının rahatlıkla tüketebilecekleri lif oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük olan gıdalar olması çok önemli. Normal şartlarda abur cubur...
  4. İftardan Sonra İçilecek Sindirim Çayı Tarifi!

    İftardan Sonra İçilecek Sindirim Çayı Tarifi!

    sindirim çayı sindirim için çay Sevgili melekler, genelde Ramazan ayları kilo alınmış bir şekilde sona erer. Bunun en büyük sebebi akşama kadar aç duran kişinin iftarla birlikte kendini frenleyememesi ve önüne ne gelirse yemesidir. Oysa mideden beyine doudum mesajı ancak ve ancak 15-20 dk sonra gidebilmektedir. Yani ağır ağır ve az yersek doyduğumuzu rahatlıkla hissedebiliriz. Bunun yanında...
  5. İftardan öncemi sonramı namaz kılmak gerekir?

    İftardan öncemi sonramı namaz kılmak gerekir?

    Orucu erken açmanın sünnet olduğu söyleniyor. Burada akşam namazını kılmadan mı yemek yenmesi bildiriliyor? CEVAP Orucu erken açmak, yıldızlar görününceye kadar geciktirmemek demektir. Özellikle ramazanda yemeğin yenmesi uzun süreceğinden, akşam namazını erken kılmak ve yemeği, acele etmeden, rahat yemek için, iftarı açıp, yemeği namazdan sonra yemelidir. Böylece, oruç erken açılmış, namaz da...

Sayfayı Paylaş