gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    lahana sifa ve lezzet deposu

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    Turşusundan çorbasına, kapuskasından sarmasına kadar envai çeşit yemeği yapılan lahanayı özellikle kış aylarında sofralarınızdan eksik etmeyin. Hala bu lezzeti keşfetmediyseniz, önce salatasını ve çorbasını deneyin. [​IMG]Kış sebzelerinin bende her zaman ayrı bir yeri var. Özellikle turşusundan çorbasına kapuskasından sarmasına kadar envai çeşit yemeği yapılan lahananın yeri daha bir başka. Nedense bu lezzet ve sağlık dolu sebzelerimizi hak ettiği değeri vermiyor, çocuklarımıza yeterince yediremiyoruz. Lahana gibi kullanım alanı geniş ve vitamin deposu sebzelerimizi sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir. Özellikle okullarda ve işyerlerinde hazır yemek hizmeti veren firmaların menülerine bu sebzelerle yapılmış yemek çeşitlerini eklemeleri, hem çalışanların hem de çocuklarımızın sağlıkla beslenmelerini sağlayacaktır.
    Birçok yöremizde “kelem” ismiyle de anılan lahana adeta doğal bir eczane. Yüzlerce yemek çeşidiyle mutfaklardaki önemini sürdüren lahana, en çok yenildiğinde faydalı oluyor. Suyunu içmek ise bir çok derde deva.

    SARAYLARA LAYIK LAHANA

    Lahananın M.Ö 600 yıllarında Doğu Akdeniz ülkeleri tarafından kültür bitkisi olarak yetiştirildiği ve yemeğinin yapıldığı tarihi kayıtlarda geçiyor. Romalı Marcus Porcius Cato, Latinlerin asırlarca hekim geçinmelerinin sebebinin, lahananın yararlarını bilmeleri olduğunu söylüyor. Slav milletlerinin tarihi kayıtlarında, Slavların gemi yolculuklarında sadece lahana turşusuyla birkaç ayı sebzesiz geçirebildiği belirtilmektedir.

    Lahana, Osmanlı Saray Mutfağında da hak ettiği ilgiyi görüyor. Saray mutfağının envanterindeki bilgiler, lahananın sarayda en çok tüketilen sebze çeşitlerinden biri olduğunu ortaya koyuyor. Hatta Sultan III. Selim, “Helva sohbetinin lezzeti mi olur şayet bulunmazsa lahana” diye bu sebzeye övgüler yağdıran methiye bile yazmış. Rivayete göre ünlü filozof Diyojen, matematikçi Pisagor'un tavsiyesi üzerine bulabildiği her gün lahana yemiş.

    Filozof Aristippus ise lahanayı mutfağına hiç sokmamış. Tarihler Diyojen'in 90 yaşına kadar yaşadığını, Aristippus'un ise daha 40 yaşındayken öldüğünü yazıyor. Ortaya çıkan bu sonuçta lahananın faktörü var mı bilinmez fakat insanoğlunun, yaşamı boyunca en önemli besin takviyesi olan lahanaya günün birinde hak ettiği değeri vereceğini umuyorum.

    KANSER HÜCRELERİNİ
    N ÜREMESİNİ ENGELLİYOR

    Lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi. Ama onun bu özellikleri ancak 1950 sonrasında yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. İçeriğinde bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum bulunan lahana; iştah açıyor, sindirim ve sinir sistemini düzenliyor, vücut direncini arttırıyor.
    Hücrelerin, kasların ve dokuların gelişimini sağlıyor. Kandaki şeker miktarını düşürüyor. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma karşı faydalı olduğu biliniyor. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yarıyor. Lahana, mide ve oniki parmak bağırsağı ile ülser tedavisinde de etki sağlıyor. En önemlisi de kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde içeriyor. Çiğ yendiğinde bazı midelerde şişkinliğe yol açabiliyor. Bu durumda içilecek bir bardak kimyon çayı rahatlatıyor. Guatr hastalarının kontrollü yemesi gerekiyor. (alinti)

     
  2. esena

    esena Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    14 Ocak 2008
    Mesajlar:
    4.074
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    38
    Şehir:
    TRABZON
    Ce: lahana sifa ve lezzet deposu
    paylaşımın için saol canım emeğine sağlık
     
lahana sifa ve lezzet deposu konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. calsiyum ve magnezyum deposu...

    calsiyum ve magnezyum deposu...

    calsiyum magnezyum bakımından zengin besinler calsıyum magnezyum deposu > > DEREOTU ! > > > > inek sutunde 117 miligram kalsiyum > > bulunurken, dereotunda bu oranin 208 olmasi, > > dereotunun sutun alternatifi olarak > > gorulmesine neden oluyor. > > > > ?stanbul Universitesi Cerrahpasa Tip Fakultesi > > Cocuk Bolumu Metabolizma ve...
  2. Lahana Yağı ve Faydaları

    Lahana Yağı ve Faydaları

    lahana yağı kullananlar lahana yağının faydaları, bitkisel yağ, doğal ilaçlar, faydalı bilgiler, kilo vermek için tüm bilgiler burada LAHANA YAĞI VE FAYDALARI Kilo alınmasının nedeni vücutta gereğinden fazla yağ birikiminin olmasıdır. Lahana yağı sürüldüğü bölgede burada bulunan yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle o bölge zayıflamaya başlar. Lahana Yağı daha çok...
  3. Sifa deposu elma

    Sifa deposu elma

    sifa deposu elma elma bir sifa deposudur doganin mucizesi elma her yönüyle sifa deposu. Sevgili arkadaslar evimizde elma meyvesini eksik etmeyelim cünkü elma tam bir şifa deposu! Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu Herbalisti Cahit Gürkaş, elmanın her yönüyle şifa deposu olduğunu söyledi. Herbalist Cahit Gürkaş, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilen elmanın şifalı yönüyle birçok...
  4. ASURE,vitamin ve protein deposu..

    ASURE,vitamin ve protein deposu..

    Her evde aşure telaşının yaşandığı, günlerin içinde bulunuyoruz. Türk mutfağının bu geleneksel tatlısının; vitamin, protein ve mineraller yönünden son derece zengin bir yiyecek olduğunu biliyor musunuz? Evet… Muharrem ayında pişirilmesi gelenek haline gelen aşure, en eski tatlılarımızdan biridir. Aşurenin içine konulan yiyecekler yöreden yöreye değişmektedir. Bazı bölgelerde 7, bazı...
  5. Midyeli Bir Lezzet Midyeli Lahana Dolması Tarifi

    Midyeli Bir Lezzet Midyeli Lahana Dolması Tarifi

    midyeli lahana sarması midyeli lahana dolması Valla ben ilk defa duydum melekler :) Midye tava, midye dolma bilir ve severim de midyeli lahana sarmasını ilk defa duyuyorum. Doğal olarak sizlerden de duymayan varsa paylaşmak istedim. :) İşte midyeli lahana sarması için malzemeler.. :) 1 büyük lahana 100 adet midye içi 1.5 su bardağı pirinç 6 soğan Yarım su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı...

Sayfayı Paylaş