Mor patatesin faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Mor patatesin faydaları nelerdir?
mor patates nedir,mor patates nasıl tüketilir,mor patates nelere iyi gelir,mor patates hakkında bilgiler

Ülkemizde yeni keşfedilmeye başlayan mor patates, 7.000 yıl önce Güney Amerika’daki İnka Krallarına mahsus, Tanrıların yiyeceği olarak kabul edilmiştir.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre en koyu mor renkli patatesler diğer mor patateslere göre dört kat daha fazla antioksidan içeriyor.



Antioksidan gücü diğer patateslerden 10 kat daha fazla
Mor patates, antioksidan açısından çok zengin, beyaz patatesten 10 kat daha antioksidan ve antosiyaninler içeriyor. ‘Mor Majeste’ diye adlandırılan mor patates, günümüzde bazı ülkelerde yetişiyor.



m.jpg


Antioksidan gücü, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana ve ıspanakla aynı sırayı paylaşıyor. İçeriğinde çok miktarda karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir olduğundan iyi bir kompleks.

Hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor. Yapılan araştırmalar bu patatesin içerisinde kan damarlarına iyi gelen ve tansiyonu düşüren maddelerin olduğunu da gösteriyor.Faydaları

Yüksek Tansiyon hastalarına fayda sağlar. Ama kesinlikle kızartılmadan tüketilmesi gerekiyor.

Obezite probleminde fayda sağlar. Çünkü Mor Patates kilo aldırmayan bir özelliğe sahip.

Kalp Hastalığı riskini azaltır.

Kanser Riskini azaltır. İçerdiği 'Antosiyanin' adlı madde ile kanser riskini ciddi anlamda azalttığı tespit edilmiş.

Yaşlanmayı geciktirir.

Rengini veren mor renkli madde, böğürtlen,patlıcan,kırmızı lahana,frenk üzümü gibi sebze ve meyvelerdeki gibi, yoğun şekilde antioksidan içeriyor. Antioksidan özelliği pişirildikten sonra dahi kaybolmuyor.

Kan damarları üzerinde olumlu etkiler yaratarak, tansiyonu düşürücü özelliğe sahip.

Zengin potasyum kaynağıdır.

Doğum kontrol hapı yapımında kullanılır.

Bayanlarda görülen yüzde ve vücutta aşırı tüylenme ve testesteron hormonu fazlalığında kullanılır.

Göğüs büyütücü ürünlerin içerisinde bulunmakta.

Tatlı patates, bağışıklık sistemini güçlendiren,demir, fosfor, C vitamini ve B-kompleksi yönünden zengindir.

Burun, bronşlar ve akciğerin tıkanıklık tedavisinde etkilidir.

C vitamini, demir ve diğer besin maddelerinin konsantrasyonu bronşiti tedavi yardımcı olur. Tatlı patatesin, vücüdü ısıtıcı özelliği olduğunu inanılmaktadır.

Tatlı patates romatizma-artrit tedavisi için yardımcıdır. Haşlanmış tatlı patates, ılık olarak eklem üzerine kompres yapılır.

Lif içeriği yüksek ve mineraller bakımından da zengin olduğu için sindirim için mükemmel bir kolaylık sağlar. Nişasta içeriğinden dolayı sindirimi kolay ve mide-bağırsak için rahatlatıcıdır. Krom içeren gıdalar ile birlikte kullanılması tavsiye edilmekte.

Yaşlanma karşıtıdır.

Ülserde faydalıdır.

Fırın yemekleri yapılabildiği gibi çayı da tüketilebilir.

Zararları

Çocuk sahibi olmak isteyenler ( kadın ve erkek ) ve hamileler kesinlikle kullanmamalıdır. Ergenlik döneminde bitkisel östrojenler kullanılmaz.

Doğum kontrol hapı gibi işlev görür. Doğum kontrol hapı ve östrojen takviyesi kullananlara önerilmez.

Bu tip ürünler kistleri ve tümörleri büyütücü etkiler göstermektedir. Çiğ tüketilmemelidir..
 
Geri
Üst