gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Antioksidan nedir

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    antioksidan nedir, ne demek, ne demektir, ne işe yarar, nelerde var, nelerde bulunur, buyrun öğrenelim arkadaşlar
    Yazılı ve görsel basında, belsenme - diyet haberlerinde sık sık duyuyoruz "antioksidan" kelimesini Melek'lerim. Peki nedir bu antioksidan ve nelerde bulunur, biliyor musunuz? O halde gelin bilgi edinin Melek'lerim:A

    [​IMG]

    Antioksidan Nedir?

    Kimyasal bir maddedir. Vücudumuz tarafından üretildiği gibi dışarıdan gıda yoluyla da alınır. Dışarıdan gıda yoluyla alınan en önemli antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve Selenyum’dur. Bu kimyasallar vücuda alındıklarında metabolik faaliyetler sonucu oluşan serbest radikallerin oluşumunu önler. Serbest radikallerin hücreye zarar vermesini engelleyen antioksidanlar böylece yaşlanmanın olumsuz etkilerini de geciktirici özelliğe sahiptir.

    Antioksidan Nasıl Çalışır?

    Ciğerlerimize çektiğimiz hava vücudumuzun içinde serbest radikaller denilen zararlı maddelerin oluşmasına neden olurlar. Antioksidanlar bu serbest radikaller ile savaşarak vücudumuza zarar vermelerini engeller.

    Antioksidan’ın Faydaları Nelerdir?

    Antioksidanlar serbest radikallerin sebep olabileceği tüm rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Özellikle kalp rahatsızlıkları, diyabet, makula dejenerasyonu ve kanser gibi hastalıklar başta olmak üzere bulaşıcı özellik gösteren hastalıklara karşı da koruyucu önlem teşkil eder. Antioksidan bu rahatsızlıkların tedavisinde değil, bu rahatsızlıklara yakalanmamak için koruyucu önlem olarak kullanılmalıdır. Serbest radikaller hastalıklara yol açtığı gibi ileri yaşlarda ortaya çıkması beklenen bazı hastalıkların da daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olur. Bu bağlamda, antioksidanların yaşlanma belirtilerini de geciktirdiği çok rahatça gözlemlenebilir.

    Antioksidan Hangi Gıdalarda Daha Çok Bulunur?

    Genel olarak sıralamak gerekirse birçok sebze, meyve, çeviz, fındık, bitkisel yağlar, kırmızı ve beyaz et, balık tahıl gibi gıdalar antioksidan açısından oldukça zengindir. Antioksidan türlerine göre genel anlamda gıdaları sıralamak gerekirse;

    A Vitamini ve Karotenoid : Havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, domates, kara lahana, kavun, şeftali, kayısı (açık renkli meyveler)
    C Vitamini : Turunçgiller ve narenciyeler, brokoli, yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates
    E Vitamini : Fındık ve çeviz gibi sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar
    Selenyum : Balık ve deniz kabukluları, kırmızı et, tahıl, yumurta, tavuk, sarımsak

    Bu gıdaların dışında bazı fotokimyasalları ve Vitamin-benzerleri vardır. Örnek vermek gerekirse;

    flavonoid ve polyphenol : Soya sosu, kırmızı şarap, mor üzüm, nar, kızılcık, çay
    Likopen : Domates ve domates ürünleri, greyfurt, karpuz
    Lutein : Brokoli, kivi, brüksel lahanası ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler
    Lignan : Keten tohumu, yulaf ezmesi, arpa, çavdar

    Vitamin-Benzeri antioksidanlar aşağıdaki gibidir:

    Koenzim Q10
    Glutathion

    Vücudumuzda üretilen antioksidanlar:

    Superoxide dismutase
    Katalaz
    glutathione peroxidase

     
Antioksidan nedir konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. ..antioksidan...

    ..antioksidan...

    Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir.
  2. Antioksidan nedir?

    Antioksidan nedir?

    Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir.
  3. Patlamış mısırda koruyucu antioksidan bulundu.

    Patlamış mısırda koruyucu antioksidan bulundu.

    Patlamış mısır herkesin hoşuna giden bir yiyecek birde bunun bizi koruduğunu düşünürsek tadına doyum olmaz heralde :D ANKARA - Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD'de yapılan araştırmada, patlamış mısırın içinde meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan "polyphenol" antioksidan maddesine rastlandı. Bu madde kalp hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklarla mücadeleye,...
  4. Antioksidan Oranı Yüksek Kahve!

    Antioksidan Oranı Yüksek Kahve!

    Nescafe bu aralar yeni çıkardığı ürünleriyle dikkatimi çekti. Nescafe Greenblend, Nescafe Lif aktif, Nescafe Vita-lif olarak 3 farklı ürün çıkarmışlar. Özellikle Nescafe Greenblend'in yeşil çaydan daha fazla antioksidan içerdiğini öğrendim, şaşırdım açıkçası yeşil çaya oranla daha fazla içermesi ilgimi çekti denemeye başladım tadı da çok güzel. Diğer ürünlerini daha denemedim ama...
  5. Antioksidan Nedir? Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir?

    Antioksidan Nedir? Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir?

    antioksidan nedir,antioksidan içerenler,antioksidan içeren besinler nelerdir,antioksidan hangi besinlerde vardır,antioksidan taşıyan besinler,antioksidan içeren yiyecek ve içecekler,antioksidan içeren besinlerin vücuda zararları Antioksidanların insan vücudundaki hücrelerin yapılarını korumaktadır.Bu özellikleri ile hücrelerin anormalleşmelerine ve kanser oluşturmalarının önüne...

Sayfayı Paylaş