gebe
  1. Young bride

    Young bride Banned

    Kayıt:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    2.295
    Beğenilen Mesajlar:
    581
    Ödül Puanları:
    0

    Antioksidantların Önemi ve Antioksidant Deposu Yiyecekler

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında Young bride tarafından paylaşıldı.

    antioksidan besinler, sağlıklı beslenme, faydalı bilgiler, antioksidan nedir, sağlıklı yaşam ne ararsan burada [​IMG]
    ANTİOKSİDANTLARIN ÖNEMİ VE ANTİOKSİDANT DEPOSU YİYECEKLER
    Teknolojik gelişmeler hiç kuşkusuz hayatımızı çok kolaylaştırdı fakat bunun yanında olumsuz etkileri ile de hayatımızı tehdit eder duruma geldi. Hava kirliliği, yiyeceklerimizdeki hormonlar, besinlerimizdeki katkı maddeleri ve koruyucular, ozon tabakasının delinmesiyle bize ulaş...an zararlı güneş ışınları, çevre kirliliği vs. Bu örnekleri tabiki daha da çoğaltabiliriz. İşte bu etkenler bizi kanser, kalp krizi gibi hayati tehlikesi bulunan hastalıkların yanında erken yaşlanma ile de karşı karşıya getirebilir. İşte vücudumuzu bu zararlı etkenlerden korumak için bol bol antioksidan bulunan besinler tüketmeliyiz.
    Günümüzde tıp dünyası oldukça ilerledi. Bu gelişmeler sayesinde eskiden tedavi edilemeyen bir çok hastalık artık tedavi edilebiliyor. Tıp dünyası öte yandan bu hastalıkları önleme ve sağlıklı yaşam sürme ile ilgili çalışmalara da önem veriyor. Koruyucu hekimlik alanında sürdürülen bu çalışmalarla besinlerin lif, yağ, karbonhidrat, protein miktarlarını, hangi besinlerde hangi vitaminlerin bulunduğunu öğrenebiliyoruz.
    ANTİOKSİDANTLAR
    Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir.Vücudumuz için zararlı olan ve serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olan etmenler vardır. Bunlar besinlerimizde bulunan katkı ve koruyucu maddeleri, petrokimya ürünleri, sigara, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliğidir. Soluduğumuz havadaki oksijen de serbest radikallerin çıkmasına neden olur. Vücudumuzda bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar vermesini önler.
    BUNLARI BİLİYOR MUYUZ ?
    - Bazı uzmanlara göre antioksidan üretimi 25 yaşından itibaren yavaşlamaktadır. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda daha fazla ek antioksidan alınmalıdır.
    - Antioksidanlar yalnızca sebze ve meyvelerde bulunmaz. Balık yağı, süt ve süt ürünleri ile selenyum açısından zengin olan balıkta da bulunur.
    - Sebzeler ve meyveler pişirilince antioksidan değerleri azalır. Bu nedenle buharda pişirme yöntemi en uygun olanıdır.
    - Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir.
    - Likopen, yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidandır. Likopen açısından zengin ender sebzelerden biri domatestir.

    ANTİOKSİDAN BULUNAN BESİNLER
    - Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler özellikle kalp sağlığımız açısından önemli oranda antioksidan bulunan besinlerdir.
    - Lahanagiller: Brokoli, karnabahar, turp, Brüksel lahanası, beyaz lahana, hardal, kara lahana, şalgam önemli antioksidan bulunan besinlerdendir. Hem kanserden hem de kalp hastalıklarından korunmayı sağlar.
    - Soğangiller: Soğan (taze ve kurusu), sarımsak, pırasa güçlü antioksidanlardandır.
    - Kuru baklagiller: Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, kuru bakla ve yulaf antioksidan bulunan besinlerdir.
    - Zeytinyağı: Bileşimindeki tekli doymamış yağ asitleri kolesterolü düşürmede etkilidir. Aynı zamanda antioksidan etkisi de vardır.
    - Yağlı Tohumlar: Badem, fındık, ceviz, yerfıstığı içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri, E vitamini, B6 vitamini ve magnezyum sayesinde kuvvetli birer antioksidan ve detoksifikanlardır.

    Bunların Yanında: Enginar, üzüm, kayısı, ıspanak, yumurtanın sarısı, yeşil çay, domates, çilek, kırmızı ve sarı biber, havuç, elma, nar, turunçgiller, kepekli tahıllar ve su ürünleri sağlık açısında son derece faydalı besinlerdir.

     
Antioksidantların Önemi ve Antioksidant Deposu Yiyecekler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. calsiyum ve magnezyum deposu...

    calsiyum ve magnezyum deposu...

    calsiyum magnezyum bakımından zengin besinler calsıyum magnezyum deposu > > DEREOTU ! > > > > inek sutunde 117 miligram kalsiyum > > bulunurken, dereotunda bu oranin 208 olmasi, > > dereotunun sutun alternatifi olarak > > gorulmesine neden oluyor. > > > > ?stanbul Universitesi Cerrahpasa Tip Fakultesi > > Cocuk Bolumu Metabolizma ve...
  2. lahana sifa ve lezzet deposu

    lahana sifa ve lezzet deposu

    Turşusundan çorbasına, kapuskasından sarmasına kadar envai çeşit yemeği yapılan lahanayı özellikle kış aylarında sofralarınızdan eksik etmeyin. Hala bu lezzeti keşfetmediyseniz, önce salatasını ve çorbasını deneyin. Kış sebzelerinin bende her zaman ayrı bir yeri var. Özellikle turşusundan çorbasına kapuskasından sarmasına kadar envai çeşit yemeği yapılan lahananın yeri daha bir başka. Nedense...
  3. Zayıflamada Posalı Yiyeceklerin Önemi

    Zayıflamada Posalı Yiyeceklerin Önemi

    Zayıflamak ve formda kalmak için posalı ve lifli yiyecekler yememiz gerektiğini hepimiz biliyoruz kızlar... Peki ama nedir bu posalı yiyecekler, sağlık açısından yararları nelerdir işte cevabı :tik: Besinlerle alınan sindirim sistemi tarafından sindirilemeyen diyet posası, bitki hücre duvarını oluşturan nişasta olmayan polisakkaritler, sindirilmeyen oligosakkaritler, fenilpropan polimeri...
  4. Söz Çiçeği ve Önemi

    Söz Çiçeği ve Önemi

    söz çiçeği söz çiçeği, söz çiçeği alırken dikkat edilmesi gerekenler, söz çiçeği nedir, söz çiçeğinin önemi, söz çiçeği neden alınmalıdır Söz çiçeği kız isteme töreninin önemli unsurlarından biridir. O yüzden melekler çiçek seçiminde dikkatli olmak gerekir. Genel olarak kırmızı güllerinde içinde olduğu bir demet şeçilir. Demetin içindeki kırmızı güllerin tek sayı olması gelin adayına sen...
  5. ASURE,vitamin ve protein deposu..

    ASURE,vitamin ve protein deposu..

    Her evde aşure telaşının yaşandığı, günlerin içinde bulunuyoruz. Türk mutfağının bu geleneksel tatlısının; vitamin, protein ve mineraller yönünden son derece zengin bir yiyecek olduğunu biliyor musunuz? Evet… Muharrem ayında pişirilmesi gelenek haline gelen aşure, en eski tatlılarımızdan biridir. Aşurenin içine konulan yiyecekler yöreden yöreye değişmektedir. Bazı bölgelerde 7, bazı...

Sayfayı Paylaş