gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.236
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Mutfakta israfı önleme için ipuçları

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    israfın önlenmesi sararmış brokoli yenir mi sararan brokoli sararmış sararırsa Oktay Usta'dan püf noktaları: Mutfakta israfı önlemem için ne yapmalı?

    Buzdolabında günlerdir pişirilmeyi beklediği için porsuyup çürüyen
    sebzeler, iyi saklanamayan ve nice zamandır sofraya çıkmak için sıra
    bekleyen bakliyat çeşitleri, dolaba koymayı unuttuğumuz tencere
    yemekleri, bayatlamış ekmekler, sararmış yeşillikler...



    Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek, mutfak
    bütçesinin kara delikleridir. Özellikle semt pazarlarından haftalık
    yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla
    alman sebze ve meyveler israf olabiliyor. Mutfak harcamalarını dengede
    tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama
    yöntemlerinin ipuçlarını, Samanyolu Televizyonu'nda Yeşil Elma
    programını sunan ünlü yemek ustası Oktay Aymelek'e sorduk. Toplu
    yapılan alışverişlerde gıdaların bir kısmının bozulma ihtimalinin
    yüksek olduğuna dikkat çeken Oktay Usta, alman sebzelerin en fazla 2
    günlük hesap edilmesini öneriyor. Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze
    sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda
    almak.

    İşte Oktay Usta'nın mutfak tavsiyeleri:

    Buzdolabına, ıslak sebze meyve koymayın

    Meyve ve sebzeleri buzdolabına naylon torbalarda veya saklama
    kaplarında koyun. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap
    içinde koku oluşturur. Eğer yıkayarak koyacaksanız, mutlaka kurulayın.
    Saklama kabının zeminine biriken su, yiyecekleri çürütür.

    Mutfaklarda en çok israf olan yiyeceklerden biri de maydanoz, dereotu,
    taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih
    edin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Islak bir yeşilliği naylon torba
    ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir.
    Bunun yerine, yeşillikleri kâğıt havluya sararak naylon torbanın
    içinde buzdolabına koyun. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalabilir.
    Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da
    yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze
    kalma süresini uzatır.

    En fazla iki çeşit sebze alın

    Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya
    dikkat edin. Taze tüketilmesi gereken ıspanak, brokoli gibi sebzeleri
    ve çilek, dut ve benzeri meyveleri az miktarda alın. Ispanak alırken
    kuru olanları tercih edin. Islak aldıysanız aynı gün pişirin, hiç
    bekletmeyin. Dolapta bir gün de kalsa bir kısmı bozulur. Brokoliyi de
    aldığınız gün sofraya getirin. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki
    minik çiçekler sararmaya başlar, besin değeri de azalır. Özellikle
    sebze çeşitlerinde karar verirken ailenin damak tadını gözetin. Pek
    sevilmeyen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız en az
    miktarı olsun.

    Bakliyatlar için vakumlu kaplar ideal

    Evlerde, doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden biri de
    bakliyatlar. Kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur gibi kuru gıdalar,
    bazen fiyatı daha uygun geldiği için toptan alınabiliyor, ancak
    merkezi sistemle ısınan evlerde tükenmeden böceklenme riski oluşuyor.
    Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre, Oktay Usta'nın bunlar için
    önerisi de azar azar satın almak. Halihazırda olanlar da vakumlu
    kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de pişirerek
    saklamak. Fasulye veya nohutu düdüklü tencerede pişirip, bir öğünlük
    paketler halinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde acil
    durumlarda pratik yemek imkânınız da olur.

    Haftalık yemek programı yaparak pazara çıkın

    Sebze ve meyvelerin en tazesi semt pazarlarında bulunuyor ancak burada
    da çok alıp tüketememe riski var. Semt pazarından haftalık alışveriş
    yapacaksanız, yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar
    hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır.
    Satıcıyı reddetmek, evde bozulmasından iyidir. Bir defada en fazla iki
    tür sebze alın. Ispanak, brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları
    aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan
    pırasa, karnabahar, lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden
    bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması
    için çabuk tüketilmesi gerekir. Haftanın son günlerine bakliyat ve et
    yemeklerini bırakın.

    alıntı

     
Mutfakta israfı önleme için ipuçları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. İkinci emeklilik için önlem hazır

    İkinci emeklilik için önlem hazır

    2000 yılından önce emekli olanların aylıklarını kestirip kısa süre çalıştıktan sonra "gelişmişlik farkını" almasını sağlayan düzenleme dün TBMM Sağlık Komisyonu’nda yapılan değişiklikle yürürlükten kaldırıldı. AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas’ın kabul edilen teklifine göre, 2000’den önce emekli olduktan sonra bir süre çalışan, ardından ikinci kez emeklilik başvurusunda bulunanların...
  2. israf

    israf

    Zamanını ve maddi imkanını sorumsuzca harcağıdığını görmek AllahTeala'nın gazabına, yoksulluğa düşmeye yahut ishal olmaya delalet eder.
  3. Mutfaklar Hakkında İpuçları

    Mutfaklar Hakkında İpuçları

    country mutfaklar dar mutfak modelleri dar mutfak çözümleri mutfaklar dolap kapakları Mutfakta geçirilen zamanın kısa ve işlevsel olması için mutfağın planından malzeme ve aksesuar seçimine kadar birçok unsurun dikkate alınması gerekiyor. Mutfak için ayrılan alan küçükse, Amerikan ya da açık mutfak tipi ideal bir çözümdür. Bu tip mutfaklarda yaşanan en büyük sorun yemek kokularının salondaki...
  4. Reflü için önlem alınız...

    Reflü için önlem alınız...

    reflü önlemleri Gece beni uykumdan uyandıran öksürüklerden, nefes tıkanıklığından ve mide ekşimesinden şikayetçiyim. Astımla mide arasında bir bağ var mı? Elif D./Rize Mideniz özellikle sırtüstü uzandığınızda ağrıyorsa, mide sıvısının boğazınıza kadar geldiğini hissediyor ve şiddetli göğüs ağrılarından yakınıyorsanız; aklınıza reflü sorunu gelmelidir. Reflü hastalığında yemek borusunun...
  5. Çocuğunuzun güvenliği için önlem alın

    Çocuğunuzun güvenliği için önlem alın

    Çocukları pamuklara sararcasına korumak her zaman mümkün değil. Bu nedenle çocuğunuz için tehlikeli olabilecek durumları önceden düşünüp, bunlara karşı önlem almalısınız… Bebekler ve küçük çocuklar, uykudan arta kalan her anlarını sürekli bir şeyleri keşfetmekle değerlendiriyor. Çevrelerinde buldukları nesnelere dokunarak, onları ağızlarına sokarak tanımaya çalışıyorlar. Bu durumda onları...

Sayfayı Paylaş