gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113

    osmanlı mutfağı genel bilgi

    Konu, 'osmanlı mutfağı' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    osmanlı mutfağı hakkında bilgi Bu hareket sırasında elbette mutfak kültürüne de gereken yeri vereceklerdi. "Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın, az halkı çok edin" gibi kutsal öğütlerle yola çıkan göç kafilelerinin yeni vatandaki görevleri kendilerine böylece bildirilmişti. İşte, yıllar sonra Anadolu ve Rumeli'nde gelişen Osmanlı kültürü ve de bu kültürün önemli bir bölümünü oluşturan mutfak ve yemek töreleri Asya Türklerinin tarihsel birikimiyle birlikte oluştu, gelişti ve ünlendi. Bu hareketli kültür birikimini yeni vatanda geliştirecek, destekleyecek ve üretkenliğini arttıracak bir çok eleman vardı. Yeni toprak, her şeyden önce üç ayrı denizle çevrilmişti: Karadeniz, Akdeniz, Ege Denizi. Bu üç deniz bütün mal varlıklarını Anadolu göçmenlerinin emrine sunmuştu ve bu üç denize bağlı iki boğaz (Çanakkale ve İstanbul Boğazları) ve de onları birbirine bağlayan Marmara Denizi, bir yandan kendine özgü bereketi ile bir yandan da Anadolu'da, dört mevsimi birarada yaşamanın özellikleri ile, Batı'da bahar keyfi sürerken, Güney'de yaz, Karadeniz'de ılıman bir sonbaharı yaşama imkanını kullanarak, ülkenin bütününü, her mevsim taze sebzeler ve değişik meyvelerle donatıyordu. Bizler de, bugün bile aynı keyfi yaşamıyor muyuz? İşte bu nedenlerle Osmanlı mutfağının ve yemek kültürünün özelliklerini, tarihsel kültürel birikiminin verdiği çeşitlilik ve coğrafyanın ve iklimlerin verdiği zenginlik ve de denizlerin, göllerin getirdiği bereketle birlikte incelemek ve düşünmek gerekiyor sanırım.
    Bu koşullar, Osmanlı yemek kültürünü dünyanın üç büyük mutfağından biri olma kıvamına getirdi. Yaşadığımız günler, yaşadığımız koşulların büyük değişimleri nedeniyle bu kültür elbette durmadan yenileniyor. "Kalıcı olma" şansı her gün biraz daha azalıyor. Bugün tüm dünyada insanlar evlerinde ve aile sofralarında birlikte yemek keyfini çok az bulabiliyorlar. Gelişen iş töreleri, sıcak yemek alışkanlıklarını, ayakta yenen "tost, sandviç" gibi kuru yemeklere dönüştürülüyor, davet yemekleri daha çok lokantalarda veriliyor.
    Çağdaş tıp, eskilerin en çok sevdiği yağlı yemeklere, hamur işlerine, hamur tatlılarına iyi gözle bakmıyor, fazla kilolu olmaktan korkanlar devamlı "diyet" gayretiyle kolay yemeklere önem veriyor. Ve böylece... Yeni dünyanın yemek sistemi kendi kurallarına göre, eski sistemden ayrılıyor. Ama, eski sisteme de dikkatle bakıldığı ve araştırmalar yapıldığı zaman onların da, özellikle sağlık açısından bir çok tedbirleri olduğunu, o günlerin koşullarına göre bazı kurallar ve kararlarla bu konuyu yürüttüklerini görüyoruz. Madem ki bizim konumuz Osmanlı mutfağı...
    Bu konularda, ne demiş Osmanlı'nın akıllısı biliyor musunuz? Ne demiş? Yemekten, içmekten, tatlıdan, tuzludan söz açıldığında... o bolluk ve bereket sofralarında... Haber vermiş ki: "Az yiyen melek olur Çok yiyen helak olur" Aman dostlar dikkat. Aman! O zamanlar, buna benzer vurgulu sözleri usta hat sanatçıları o sanat eseri olan süslü yazılarıyla yazan, zarif levhalar yaparmış. Akıllı ev sahipleri de bu levhaların bir iki tanesini yemek odalarının duvarlarına asarmış: "Az yiyen her gün yer Çok yiyen bir gün yer" gibi. "Ağız yer, yüz utanır" gibi. Çok yemek yemenin insanın işine yaramayacağını anımsatan aşağıdaki dize gibi. "Neler yedi neler yedi bu diş"


     
osmanlı mutfağı genel bilgi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. osmanlı mutfağı hakkında genel bilgi!

    osmanlı mutfağı hakkında genel bilgi!

    türk mutfağı hakkında bilgi dünya mutfakları hakkında bilgi osmanlı mutfağı türk yemekleri osmamlı yemekleri Bir zamanlar, Asya'dan Anadolu'ya doğru akan Türk boyları, eski uygarlıkların mayaladığı bu topraklara Uzak Doğu'da oluşan o zengin kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu, geçtikleri her ülkeden aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşımışlardı. Bu hareket sırasında elbette mutfak...
  2. Arnavut Ciğeri(Osmanlı Mutfağı)

    Arnavut Ciğeri(Osmanlı Mutfağı)

    MALZEMESİ750 gr. kuzu ciğeri 200 gr. (2 su bardağı) un 1 tatlı kaşığı tuz Pul kırmızı biber Sumak 5 adet orta boy kuru soğan 2 demet maydanoz Kekik 1,5 su bardağı ayçiçek yağı TARİF Ciğerin ince zarını çıkartıp, iri küpler halinde doğrayın. Bol suda yıkayın ve süzülmesi için delikli süzgeçe koyun. Bir kenarda unu tuz ile karıştırıp eleyin. Ciğerleri bu karışıma iyice buladıktan sonra...
  3. Osmanlı Mutfağının Genel Yapısı

    Osmanlı Mutfağının Genel Yapısı

    osmanlı mutfağı tarihi osmanlı mutfağının tarihi mutfağı tarihçesi yemekleri tarihçesi sütlaç tarihcesi En temel gıdalar et, süt ve süt ürünleridir. Koyun ve kuzu eti ağırlıklıdır. Tereyağı çok fazla kullanılıyordu. Don ve iç yağı yemeklerde kullanılırdı. Ayran ve yoğurt sofradan eksik olmazdı. İlk etapta çömlek ve bakırlar kullanılmıştır. Sütlü tatlılara çok ağırlık verilmiştir. İlk...
  4. Genel Bilgiler

    Genel Bilgiler

    adana tekir yaylası satılık evler gülek yaylası satılık ev Sosyal Durum - Göç Olgusu - Konut Durumu - Göç Olgusu Eski bir tarihi geçmişi olan Adana yöresinde çeşitli uygarlıklar yaşamış ve iz bırakmışlardır. Araplar, Selçuklular, Ramazanoğulları ve Osmanlıların (Türkmen ve Yörük Aşiretleri) yöre kültürünün çeşitlenmesinde önemli katkıları olmuştur. Adana kültürü oluşan bu kültür mozaiği...
  5. Osmanlı motifleri mutfağınızı süslesin

    Osmanlı motifleri mutfağınızı süslesin

    Ebru desenli kupalar Osmanlı bardak modelleri Ebru desenli kupa modelleri ile birşeyler içmek otantik bir hava verecektir. Bu kupa hediye de olacaktır. Geleneksel servislerle sofranızı süsleyebileceğiniz Osmanlı desenleri aynı zamanda kahve fincanlarında da sizinle.

Sayfayı Paylaş