gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Sağlıklı mutfak, sağlıklı hayat...

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    Sağlıklı mutfak, sağlıklı hayat... [​IMG] Yemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin. Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin. Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin. Saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın. Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın. Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı. Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla yıkayın. Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın. Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın. Pişmiş yemekler, çiğ et, tavuk, balık, mezeler ve yoğurt çabuk bozulan gıdalar arasında yer alır.
    Mümkünse çiğ et ve pişmiş yemek için kullandığınız bıçak farklı olsun. Çiğ et, tavuk, balık ya da sebze doğradıktan sonra kesme tahtasını mutlaka deterjanlı suyla yıkayın. Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın. Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum veya şeffaf folyo ile kapatın. Özellikle çiğ et ve topraklı sebzelerin diğer gıdalara değmesini önleyin. Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın. Kesinlikle dış ortam sıcaklığında bırakarak çözdürmeyin. Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın. Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın. Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir gıdayı ağzı açık olarak koymayın.

    Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten fazla dış ortam sıcaklığında bırakmayın. Buzdolabına koymadan önce, sıcak yemeklerin çabuk soğuması için küçük kaplara bölebilir, tencere kapağını yarı açık bırakabilir veya soğuk su ya da buzlu su dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsiniz. Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin; ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir. Bu nedenle ambalajını açtığınız ürünleri en kısa zamanda tüketin. Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için kullanmayın. Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın. Burnunuzu sildikten sonra, elinizi sabunla yıkamadan gıdayı ellemeyin.

    Mayonezli, vb. soslu salataları, mezeleri, servisten hemen önce hazırlayın; bu tip yiyecekleri uzun süre dış ortam ya da buzdolabında saklamayın. Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et, balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız zaman ise her kullanım sonrası değiştirin. Yemek hazırlarken sigara içmeyin. Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın. Mutfağa sinek, vb. haşere girmesini önleyin: Ya kapı pencerenizi hep kapalı tutun, ya da pencerelerinize sineklik taktırın. Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam bardakları kesinlikle kullanmayın.

    Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb. ile dezenfekte edin. Musluk ve açma kapama kollarını sık sık temizleyin. Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin. Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın kapalı olduğundan emin olun.

     
Sağlıklı mutfak, sağlıklı hayat... konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sağlıklı bir hayat için kepekli ekmek tüketin

    Sağlıklı bir hayat için kepekli ekmek tüketin

    Amerika'da Prof. Dr. Kris-Etherton ve Philip Mellen tarafından yapılan bir araştırmada, kepekli ekmek tüketen ile kepeksiz ekmek tüketen iki grup karşılaştırıldı. Kepekli ekmek tüketen grupta bulunanlar 3 ayda 5 kilo verirken kandaki CRP (serum, reaktif ve protein) düzeyleri de ortalama yüzde 38 oranında düştü. CRP düzeyinin yüksek olması diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarının ortaya...
  2. Sağlıklı mutfak için öneriler

    Sağlıklı mutfak için öneriler

    Sağlıklı olmak için yalnızca görünen ve bilinen olgulara dikkat etmek yetmez. Bazen gözümüzden kaçan küçük detaylar da sağlığımıza ciddi ölçüde zarar verebilir. Özellikle mutfaklarda hijyen kurallarına maksimum dikkat etmenin önemine dikkat çekiyor uzmanlar. İşte size sağlıklı bir mutfak için gerekli 10 ipucu... Sağlıklı süt alın Daima sağlıklı süt satın alın. Açıkta satılan sütlerin...
  3. Sağlıklı Hayatın Korunmasında Uyulması Gereken İlkeler

    Sağlıklı Hayatın Korunmasında Uyulması Gereken İlkeler

    Sağlıklı hayatın korunması için yapılması gereken bazı uygulamalar vardır. Bunları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. * Kızamık, verem tetanos ve çocuk felci gibi bazı önemli bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşı yaptırılarak bağışıklık kazanılmalıdır. * Kişiler sağlıklı oldukları zamanlarda da düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmelidirler. Düzenli sağlık kontrolünden geçmekle...
  4. sağlıklı mutfak için 10 tüyo!!!!!!!!!

    sağlıklı mutfak için 10 tüyo!!!!!!!!!

    Sağlıklı olmak için yalnızca görünen ve bilinen olgulara dikkat etmek yetmez. Bazen gözümüzden kaçan küçük detaylar da sağlığımıza ciddi ölçüde zarar verebilir... Özellikle mutfaklarda hijyen kurallarına maksimum dikkat etmek gerekiyor. İşte size sağlıklı bir mutfak için gerekli 10 tüyo.. 1.Pastörize süt alın Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş süt satın alın. Eğer seçme...
  5. Sağlıklı Mutfak

    Sağlıklı Mutfak

    Sağlıklı mutfak için neler yapılabilir? Gözümüze il eçarpacak yerlerde sağlıklı yiyecekleri bulundurmalıyız. Küçük porsiyonlar ve mutfak duvarlarını da boyanmış olmasına özen göstermeliyiz. Ayrıca yemeğ pişrdiğniz yerde yemeği yememek de oldukça önemli. Bu ve bunun gibi bilgileri ve tarfleri Ece Vahapoğlu'nun son kitabından aldım:İdeal Mutfak tarifleri felan derken kendimi sğpper yemeklere...

Sayfayı Paylaş