Ramazanda Kilo Kontrolü Nasıl Yapılır diyenler buraya

M

Misafir

Forum Okuru
Ramazanda Kilo Kontrolü Nasıl Yapılır diyenler buraya
Ramazan Ayında Kilo Kontrolü


Ramazan Ayında Kilo Kontrolü Nasıl Yapılır



Az önce sizlere tok kalmak için sahurda nasıl beslenmeli diye bir takım bilgilerde bulunmuştuk. Şimdi ise Ramazan ayında kilo vermek isteyenler için ve ayrıca oruç tutarken kilosunu da kontrol etmek isteyenler için Ramazanda kilo kontrolü hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri paylaşıyoruz.


kilo-300.jpg


Ramazan ayında öğün sayısının azalmasıyla normal beslenme düzeni değişir.

Normal koşullarda metabolizmamız enerji üretebilmek için tükettiğimiz besinlerden yararlanır. Oruçluyken ise, bedene alınan besin olmadığı için metabolizma kendisine yeni enerji kaynakları aramaya başlar ki, metabolizmanın bu durumda enerji üretebilmek için ulaşabileceği tek kaynağı vardır. Bedenimiz…

On bir ay boyunca 4-5 öğün yaparken, ramazanda bu sayı 2-3’ e düşmektedir. Öğün sayısının azalması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmakta ve bu da kilo kontrolünü zorlaştırmaktadır.

Ramazanda kilo almak istemiyorsak ilk etapta yapmamız gereken, normal zamanda yediğimizden daha az yeme yoluna gitmek ve yiyip yatmak yerine sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmektir. Uzun süren açlık sonrası ağır yenen öğün, tansiyonu ve kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskini artırır.

Metabolizma, beden açken glikozu bulabilmek için bedendeki depoları yıkmaya başlar. Glukagon adı verilen hormon başta olmak üzere farklı hormon ve enzimlere metabolizma gerekli yıkım emrini geç kalmadan verir.
Vücudumuzda zor günler yani açlık durumları için saklanan farklı depo kaynakları vardır.

Sahurdan yaklaşık 4–6 saat sonra ise kendisine yeni kaynaklar aramaya başlar. Fakat karaciğer sadece yıkıcı değil aynı zamanda üretici bir organdır. Bedenimiz için gerekli olan enerjiyi üretebilmek adına, diğer depoları glikoza çevirmeye başlar.

Oruç döneminde en çok rahatsızlık duyulan konulardan biri yemek sonrası oluşan üşüme, titreme hissi ve uyuma isteğidir.

İftarda ve sahurda vücuda bir anda yüklenmek yerine, öğün sayısını artırarak az az ve sık sık tüketim yapmak daha doğru olacaktır.

İftarı hurma ile açmak düşen kan şekerini düzenler, ardından içilen bir kase çorba diğer besinlere göre daha yavaş tüketildiği için mideye hızlı yüklenmeyi önler.

Çorbanın yanında salata ve bir dilim kepekli ekmek tüketilebilir fakat ana yemeğe geçmeden önce 20 dakika kadar beklenmelidir.

Ana yemeğin az yağlı olmasına, kavurma kızartma işlemleri uygulanmamış besinlerden oluşmasına dikkat edilmelidir.

Zeytinyağı ile pişirilmiş sebze, kurubaklagil yemekleri, ızgara tavuk, balık eti, az yağlı kırmızı et, az yağlı salata, kurubaklagil ve sebze çorbaları, bulgur pilavı, kepekli pirinç pilavı ve makarna, taze meyveler, sert kabuklu meyveler porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketiliebilir.

Ana yemeği tükettikten sonra 1-1,5 saat arayla 2 ara öğün yapılmalıdır. Bu ara öğünlerde meyve, leblebi, yağsız gevrek, yarım yağlı süt , yoğurt tüketilebilir.

Sıcakla birlikte artan su ihtiyacımızı karşılamak için iftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketilmelidir.
 
Geri
Üst