gebe
  1. sılam_nisa

    sılam_nisa Hamiş Melek

    Kayıt:
    1 Ocak 2010
    Mesajlar:
    2.536
    Beğenilen Mesajlar:
    1.024
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    ''bebişini beklemede''

    Soğuk Algınlığı

    Konu, 'Sağlık İçin Bilgiler' kısmında sılam_nisa tarafından paylaşıldı.

    Kış aylarında ailecek soğuk algınlığından çekeriz.Ailenin bir üyesi bu illeti kaptı mı, herkes tehlikededir.Doktor tavsiyeli neler yapabiliriz bakalım. [​IMG]

    Soğuk algınlığı ile gribi karıştırmayın. Ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş fazla yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, çok halsizliğe yol açmadığı için çok fazla yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.

    Grip ise, influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39°C nin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürebilmektedir.

    Soğuk algınlığına karşı dengeli (bol taze meyve-sebze, meyve suları) bir beslenme uygulayın. Bunun yanında A vitamini, B kompleks vitaminleri, C vitamini, çinko ve bakır gibi vitamin ve mineral takviyesi özellikle faydalıdır. Polen en büyük yardımcınız olacaktır. Günde 2 kaşık polen alın. Bazı çalışmalar uzun süreli polen kullanımının direnci daha artırdığı için faydasının daha çok olacağını söylemişlerdir.
    Tavuk çorbası soğuk algınlığı olanlara önerilen bir besindir. Hiç bir şey yapmasa bile sinüsleri rahatlatır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Üzerine karabiber ve toz zencefil serpmeyi ihmal etmeyin. Gözlerinizi yaşartacak ölçüde baharatlı gıdalar burun tıkanıklığını giderebilir. Acı ve baharatlı gıdalar vücudun soğuk algınlığını yenmesinde yardımcı olacaktır. Ancak midenizi çok zorlamayın.

    Burun kenarlarının çatlamaması için yumuşatıcı kremler kullanabilirsiniz.
    Günde en az 4-5 bardak 1 litre suya 1 avuç ıhlamur, 2 yaprak adaçayı, 1 çay kaşığı kekik, 5 tane kuru karanfil, ince bir kök tarçın ile hazırlanan ot çayı içmek burun akıntısı ve terleme ile kaybettiğiniz suyu yerine koyacak, burun ve solunum yollarındaki şişme ve tıkanıklığı azaltacaktır.
    Tarçınlı ballı ıhlamur: Ihlamuru sıcak suda 5 dakika bekletin. Fincana bir tatlı kaşığı kestane balı ve bir miktar tarçın ekleyin. Tarçın ve kestane balının antiseptik ve antibakteriyel özelliği ve ıhlamurun sakinleştirici etkisi ile bu içecek soğuk algınlığında ve boğaz ağrılarında, rahatlatıcı, direnç artırıcı olarak tüketilebilir.
    Bir kaşık kestane balı, 1/4 tatlı kaşığı toz tarçın günde üç defa yenir.
    Bu uygulama birçok kronik öksürük, soğuk algınlığı ve sinüslerin temizlenmesi için de geçerlidir.


    Ballı Zencefilli Limonata:
    4 limon
    1 çay kaşığı toz zencefil
    6 taze nane yaprağı
    1 çay bardağı bal
    5 su bardağı (1 litre) su


    Limon kabuklarını sebze soyacağı ya da keskin bir bıçakla, limonun beyaz kısımlarına girmeden soyun. Limonların suyunu sıkın. Balı, nane yapraklarını ve limon kabuklarını mutfak robotuna atıp iyice parçalayın. Limon suyuna, toz zencefili ve mutfak robotundan geçirilen karışımı ilave edip, iyice karıştırın; on dakika kadar bekletin. Karışımı süzün; beş bardak su ilave edip karıştırın. C vitamini açısından zengin olan limonla, mideyi rahatlattığı, spazm ve bulantılara iyi geldiği bilinen, aynı zamanda antiseptik özellik gösteren zencefil ve kestane balı ile hazırlanan bu içecek, soğuk algınlığı hallerinde vücudun direncini artırmasına ve daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur. Bu içecek, soğuk algınlığı hallerinde ılık olarak tüketilmelidir.

    Şeker yerine bal kullanımı iyileşmeyi hızlandırır.

    Ayrıca küçük bir çanakta 100 g kestane balı ile bir tatlı kaşığı toz tarçın ve bir tatlı kaşığı toz zencefili karıştırın. Ot çayının yanında kaşık kaşık bundan yiyin. Bitince yenisini yapın.
    Odanızdaki havayı nemlendirin. Bunu yatmadan önce genişçe bir kaba kaynar su koyarak veya kaloriferin üstüne ıslak havlu koyarak sağlayabilirsiniz.
    Vücudunuz soğuk algınlığına karşı savaşırken 12 saat veya daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirsiniz.
    Vücudunuz savaştığından hafif ateşiniz olabilir. Sirke ile alnı silmek ateşi hafifletir ama ateş 38,5 derecenin üstüne çıktığında doktora danışmak gerekir. Ateşi düşürmenin diğer bir doğal yolu ayağa ıslak pamuklu çorap giyip üzerine yün çorapları çekmektir. Bu ateşinizi bir miktar düşürür.

     
    Son düzenleme: 19 Şubat 2011
Soğuk Algınlığı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. bebeklerde soğuk algınlığı

    bebeklerde soğuk algınlığı

    bebeklerde soğuk algınlığı bebeklerde soğuk algınlığı tedavisi 3 aylık belirtileri bebek ilaçları Bebekler ve Soğuk Algınlığı Bebekler, diğer hastalıklara oranla soğuk algınlığına veya üst solunum yolları enfeksiyonlarına daha fazla yakalanır. Yaşamlarının ilk iki yılı boyunca, çoğu bebek 8-10 defa soğuk algınlığı geçirir. Eğer bebeğiniz bir çocuk yuvasında ise ya da evde okul çağında...
  2. Soğuk Algınlığını Önleyen Macun

    Soğuk Algınlığını Önleyen Macun

    Rendelenmiş yarım avuç Hindistan cevizi, üç tutam kabak çekirdeği, üç adet incir, iki tutam şalgam tohumu ve yarım tutam kereviz tohumu birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım sula*rı çekilinceye kadar kaynatılarak pişirilir. Sıkılarak elde edilen ka*rışıma, macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç dövülmüş ısırgan tohumu ilâve edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun badem yağı ile...
  3. Soğuk Algınlığı İçin Macun

    Soğuk Algınlığı İçin Macun

    Birer tutam Latin çiçeği ve kişniş tohumu, yarımşar tutam kekik, karanfil ve tarçınla birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan ka*rışım suları çekiiinceye kadar kaynatılarak pişirilir. Sıkılarak elde edilen karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç Hindistan cevizi ilâve edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun yumurta akı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak se*rin bir...
  4. Soğuk algınlığını önleyen formül

    Soğuk algınlığını önleyen formül

    Kış aylarında azıcık soğuktan hemen üşütürüz,hasta olup yataklara düşeriz.İşte bunun olmasını istemiyoruz ve kış aylarını hasta olmadan atlatmak istiyoruz.Ama önce bunun içinde şu formulü kullanmamız lazım. SOĞUK ALGINLIĞINI ÖNLEYEN FORMÜL Enfeksiyondan korunmak için aşağıdaki günlük beslenme planını uygulayabilirsiniz: Kalkış: Ilık su ve kuru erik Sabah kahvaltısı: 1 bardak az yağlı süt...
  5. Grip ve soğuk algınlığı

    Grip ve soğuk algınlığı

    girip ve soğuk algınlığı hastalanmamıza yol açan virüsler hastalanmamıza neden olan virüsler Meleklerim kış ayındayız hastalanmamız normal hastalık geliyorum diye haber vermeden anında bizi bulur.Onun için dikkat edelim Grip, influenza denilen virüsün bronşlar ve akciğerden oluşan solunum sisteminde meydana getirdiği, özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında...

Sayfayı Paylaş