Sonbaharda beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Sonbaharda beslenme önerileri
bu konu;sağlıklı beslenme,mevsim dönüşlerinde beslenme hakkında bilgiler vermektedir



Evet hanımlar sonbahar geldi.Hepimiz uykudan zor uyanmaya başladık.Uyanıncada halsizlik ,yorgunlunluk uyku açlığı çekiyoruz.Yaşadığımız dayanılmaz baş ağrıları,migren de cabası.Bağışıklık sistemimiz alarm vermeden, beslenmemize dikkat etmeliyiz.Sizlerde benim gibi saydıklarımdan şikayetçiyseniz, beslenme uzmanı emel unutmazın sonbaharda beslenme önerileri hakkındaki makalesini okumanızı tavsiye ederim.

dansende7401981cu6-3b3.gif



Sonbahar geldiği zaman birçok hastalık pusuya yatar. Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artıyor. Uzmanlar, sonbaharı sağlıklı bir şekilde geçirmek için beslenme düzeninin gözden geçirilmesini tavsiye ediyor.
Sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şart. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; sonbaharda sağlıklı ve doğru beslenmenin reçetesini yazdı… Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; sonbahar aylarında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
Şimdi antioksidan zamanı
Mevsim değişikliklerinde daha fazla vitamin, mineral ve değerli bileşiklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyarız. Bu nedenle mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermeli, vitamin ve mineralleri doğal ve doğru kaynaklardan almalıyız.
Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık destekleme de daha da önem arz etmektedir. Antioksidanlar hücredeki oksitlenmeyi önleyen maddelerdir. Savunma mekanizmasını güçlendirirler, vücut direncini arttırırlar. Kişiler güçlü bağışıklıksistemleri ile hastalıklara yakalanma riskini azaltıp hastalansalar dahi kısa sürede atlatabilirler.
Bağışıklık için probiyotik
Sonbaharda ayrı bir önem kazanan bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz.
En güçlü ve doğal bitkisel yağlar
- A vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta
- C vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalâhana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt
- E vitamini: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar
- Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler.
- Çinko: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller.
- Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar.
Bahar hüznüne karşı B vitamini
Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda var; tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü sağlamak ve bolca balık tüketmek depresyon hallerine karşı fayda sağlayabilir.
Sonbaharda her gün mutlaka;
4-5 porsiyon taze mevsim meyvesi,
2-3 porsiyon taze mevsim sebzesi,
En az 2 su bardağı az yağlı süt veya yoğurt veya cacık veya ayran
Bol su,
1 öğün sebze, diğer öğünde haşlama, ızgara tavuk-balık etini; düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla tüketmemiz gerekir.

Sağlıklı beslenmede basit ipuçları
- Öğünlerinizde mutlaka çiğ sebzeye yer verin.
- Haftada 2 – 3 kez balık tüketin. Izgara, fırın veya buğulama yöntemlerini tercih edin.
- Su tüketimini gözden kaçırmayın. En az 2 litre su tüketin.
- Yumurta, yoğurt, peynir, süt ve et grubu gibi proteinden zengin gıda tüketimine özen gösterin. Bunlar bağışıklığınızı da destekleyecektir.
- Kuru baklagilleri haftada en az 2 kez tüketmeye özen gösterin.
- Çay, kahve gibi ihtiyaçlarınızı bitki çaylarından sağlayın.
Sütsüz ve güneşsiz olmaz
Bağışıklığı güçlendirmek önemli; ama bunun yanında güneş ışınlarından yararlanma süremiz de azalıyor! Bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta kullanılmasını sağlayabilmek için de 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanmak lazım. Kalsiyum kaynakları; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez.
 
Geri
Üst