Tüp bebek tedavisinde nelere dikkat etmeliyim?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde nelere dikkat etmeliyim?
Halk arasında bilinenlerin aksine, transfer yapıldıktan sonra hareket etmek, ağır kaldırmak, seyahat etmek, öksürmek, ıkınmak, yükseğe uzanmak, transferden hemen sonra ayağa kalkmak gibi aktivitelerin hamileliğin tutunma ve devamı üzerine hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Bu dönem içerisinde dikkat edilmesi gereken nokta, doktorların tavsiye ettiği ilaçların rutin bir şekilde aksatılmadan kullanılmasıdır. Aynı zamanda, eğer yumurtalıklarda yüksek oranda uyarılma ve büyüme oluşmuşsa, fazla ağrı ve rahatsızlık duyulmaması adına dinlenilmelidir.


t.jpg



Sigara içiliyorsa, azaltılmalıdır. Sigara, rahmin kanlanmasını ciddi anlamda tetikler. Ancak sigarasız kalmak ve beyinde oluşan nikotin bağımlılığı, stresinizi önemli bir seviyede arttırıyorsa, kontrollü ve dikkatli bir şekilde içilen bir iki adet sigaranın zararı, içmemenin meydana getireceği zararlardan daha iyi olabilir. Sarhoş olmayacak kadar az miktarda tüketilen alkolün de, tedavi süresince herhangi bir zararı görülmemiştir

Cinsel yaşamın devamı, hamileliğin tutmasına engel olmaz. Ancak, yumurta toplama işleminin ardından yumurtalıkların hala fazlası ile büyük olabilmesi, vajinal yol ile kullanılan ilaçlar, bazen lekelenme şeklinde vajinal kanamalar, cinsel ilişki sürecini kadın tarafından rahatsız edici hale getirebilir.
Tüp bebek tedavisi ardından beslenme nasıl olmalı?
Verilebilinecek en önemli beslenme önerisi, günlük su tüketimidir. Gün içerisinde minimum 2 ile 3 litre olmak üzere, bol oranda sıvı tüketmek gerekir. Fakat su, diğer içecekler birlikte olacak şekilde değil, sade bir şekilde içilmesi gerekir. Meyve suyu, çay, limonata, ayran, kola vs. şeklinde olmamalıdır. Çay ve kahveden olabildiğince uzak durulmaya gayret edilmelidir. Kahveden uzak durulması, çayı da en az seviye de içilmesi yeterli olacaktır. Protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Omega 3’ten zengin olması nedeninden dolayı, haftalık 1 ya da 2 kez tavsiye edilen balıkların yenmesi iyi olacaktır. Balık, kızartma şeklinde değil, buğulama veya ızgara olarak yenmelidir.

Süt ve süt ürünleri, dönüşümlü bir şekilde kırmızı et ve beyaz et tüketimine de özen gösterilmelidir. C vitamini de bu dönem içerisinde oldukça önem taşır. Kivi, ananas ve muz da yenilmesi gereken meyveler arasındadır. Sebzeler ise, haşlama olacak şekilde yenmelidir. Folik asit bu dönemde en önemli alınması gereken besinlerden biridir. Folik asit tabletleri alınmalı, folik asit bakımından zengin fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerde yeterli oranda yenmelidir. Folik asit, rahme tutunma hususunda olduğu kadar, tutunma gerçekleştikten sonra da, bebeğin anne karnında gelişimi için de önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst