Ülser hastaları nasıl beslenmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Ülser hastaları nasıl beslenmeli?
ülser nedir,ülsere ne iyi gelir,ülser için beslenme önerileri,ülser için beslenme listesi,ülser hakkında bilgiler

Perhiz ya da diğer adıyla diyet, birçok hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Beslenmeye dikkat edilmesi, beslenmenin sağlıklı olması ve söz konusu hastalığı tetiklemeyecek gıdalar tüketmek hastalığın tedavisini kolaylaştırı. Ülser sorununda aynı durum geçerlidir. Ülseri olanlar nasıl beslenmeli, ne yemeli ve nelerden uzak durmalı ülser diyet listesi programından öğrenelim.

Ülser hastaları nasıl beslenmeli?

Ülser sorunu olanlar lif kaynağı yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler tüketmeli, antioksidan yönünden zengin olan A, C ve E vitamini içeren besinlerin tüketilmesine öncelik tanımalıdırlar. Bu bağlamda sıvı tüketiminin mide asidini dengeleyici özelliği unutulmamalı ve midenin rahatlatılması için günde en az 2 litre su tüketilmelidir.




ü.jpg


Ülser Diyeti

SABAH
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 kibrit kutusu beyaz peynir, reçel, yağ
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt + bisküvi

ÖĞLE
Susuz haşlama et
1 haşlama patates
Pirinç pilavı
Elma kompostosu
1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
1 çay bardağı süt

AKŞAM
Yayla çorbası
3 ızgara pirzola
Zeytinyağlı taze fasulye
Yoğurt
1 dilim ekmek

YATARKEN
1 çay bardağı süt + bisküvi

Diyet Olarak;
· Süt, salep, açık çay, bitkisel çaylar (ıhlamur vs), meyveli süt.
· Haşlama et yada ızgara et ve tavuk
· Haşlanmış sebze ve meyveler (komposto şeklinde)
· Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, bal, reçel, zeytin
· Pirinç, makarna
· Pişmiş sebzeler
· Sade kek, sütlü tatlılar, komposto, jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı
· Zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü yağı
· Tuz, tarçın, kekik, nane, kimyon

Yasak Olanlar;
· Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler, alkollü içecekler, konserve, meyve suları
· Kızarmış et veya tavuk, sakatat, şarküteri ürünleri (sucuk, salam vs)
· Sahanda yumurta, diğer peynirler (tulum)
· Kuru fasulye, nohut, bulgur, soğan, mısır gibi gaz yapıcı besinler
· Kızartmalar
· Çikolata, çikolatalı pasta, kuru yemiş, yağda kızarmış hamur tatlıları, tahin helvası
· Margarin, kuyruk yağı
· Acılı baharatlar, turşu, sirke, limon ve greyfurt suyu, limon tuzu.

Az proteinli ülser diyeti
Bazı insanlar etten çok unlu besinleri sever. Onlar için de diyet listeleri hazırlanmıştır.
Midesi rahatsız olanlar da yağı alınmış süt, bu tür sütle yapılmış muhallebi, sütle yumuşatılmış kızarmış ekmek, püre haline getirilmiş meyve ve sebze gibi besinlerle zayıflamayı sağlar. Bu şekildeki diyette proteine çok az yer verilir. Çabuk zayıflamayı isteyenler günlük kalori miktarını 750'nin üzerine çıkarmamalıdırlar. Az proteinli ülser diyetinde uygulanacak yemek listesi ve saatleri şöyle olmalıdır :

Saat 08.00'de :
Bir bardak yağı alınmış süt ve hafif çay
Saat 10.00'da :
Yağı alınmış yarım bardak süt ve bir adet ezilmiş muz
Saat 14.00'de :
Bir bardak yağsız süt
Saat 16.00'da :
Yarım çay fincanı sütte yumuşatılmış ince bir dilim kızarmış ekmek
Saat 18.00'de :
Ezilmiş lop bir yumurta
2 veya 3 bardak hafif çay
Saat 20.00'de :
Bir çay bardağı çok az şekerli pelte
Saat 22.00'de :
Bir bardak yağsız süt
Saat 02.00'de :

Bu saatte uyanılırsa bir bardak yağsız süt
Bu listede uygulanan bazı yiyeceklerin yerine sevilmesi halinde haşlanıp ezilmiş yarım patates, yağı alınmış ve ezilmiş beyaz peynir, çok az şekerli muhallebi, kabuğu ve çekirdeği çıkarılmış haşlanıp ezilmiş sebze ve meyveler konulabilir.

Çay ve kahve içilmesi halinde bunlara çok az şeker konulmalıdır. Ayrıca kahve miktarı mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Çayın çok açık olmasına dikkat edilmelidir. Diyet süresince hiç bir suretle gazoz ve meyve suları içilmemelidir. Bu arada vitamin tabletlerinden her gün bir tane alınması ihmal edilmemelidir.
Mide suyundaki etkilerle mide ve onikiparmak bağırsağında oluşan yaralardır.

Ülserde alınması gereken tedbirler şunlardır :
  • Ruhsal dinlenme,
  • Alkol kesinlikle yasaktır
  • Sigara yasaklanır
  • Asidi tanponlayıcı,ağrıyı azaltıcı ilaçlar kullanılır
  • Diyet tedavisi uygulanmalıdır.

Diyet tedavisinde ilkeler :

  • Ülser tedavisinde süt kullanımı kaldırılmaktadır.
  • Diyette yiyecekler üç öğünde alınmalıdır. Öğün sayısı azaltılır. Çünkü mide dinlendirilir. Gece sütü özellikle kaldırılır.
  • Diyetteki protein , karbonhidrat ve yağ normal oranlarda olmalıdır.
  • Vitaminler ve minareller yeterli olmalıdır.
  • Yemekler yavaş yavaş yenilip, iyi çiğnenmelidir.
  • Yemekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.
  • Diyetin kalorisi,kişinin gereksinimi kadar olmalıdır.
  • Koyu çay, kahve, kakoa, boza, alkollü içeçekler, meşrubatlar, maden suyu ve sodası
alınmamalıdır.
  • yağda kızartmalar yenmemelidir. Suda veya kuru ısıda pişmiş olmalıdır.
  • Et suyu ve et sulu çorbalar, işkembe,paça yenmemelidir.
  • Çikolata , çikolatalı pastalar, susam yenmemelidir.

  • Acı baharat, salamuralar, sirke, ketçap, hardal, sarımsak, çemen, zeytin, limon tuzu, kuru meyveler yenmemelidir.
  • Diyetler düzenlenirken hastanın yemek alışkanlıkları, sosyo-ekonomik durumu dikkate alınır. Ağrı ve gaz yapan yitecekler sorulur ve sakınması belirtilir. Hasta diyet konusunda bilinçlendirilir.

Ülser diyetlerinde son uygulamalarda süt ülser diyetlerinden çıkarılmaktadır.

Sppy diyeti

Bu diyet kanama, obstrüksiyon ve akut ülserde uygulanır.2-7 gün uygulanabilir.Saat başı hastaya bir küçük bardak süt verilir.Aralarda antiasit verilebilir.Son zamanlarda antiasit verilimi kaldırılmıştır.Bu diyet enerji, vitamin(multivitamin) ve demirden fakirdir.

2 numaralı ülser diyeti

  • 2-3 hafta uygulanır. Kısıtlı bir diyettir.
  • Enerji,demir ve C vitamini bakımından yetersizdir.hasta iyileşmeye başlarken uygulanır.
  • Çok az et verilebilir
  • yemekler iyi pişirilip, iyi çiğnenmelidir.
  • Süt ve sütlü tatlılar ,biküi, ekmek, pilav, (pirinç),makarna, patates püre veya haşlama patates, reçel, yağ, suda pişmş yumurta, komposto şeklinde meyveler başlıca yiyeceklerdir.

3 Numaralı ülser diyeti :

  • Posası az, yumuşak ve uyarıcı olmayanyiyecekler verilir.
  • Su ve tuz emilimini kolaylaştıran sıvılar verilir.Su içine şeker konulduğunda sıvı ile birlikte tuz emilimide artmaktadır.
  • Su tutucu özelliği olan, pektin içeren ,nişastalı yiyecekler verilebilir.Ancak bebeklerde ve çoçuklarda kullanılmaması öğütlenir.
 
Geri
Üst