Yoga'da arınma

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yoga'da arınma
Bu hafta sizleri yaşamını yogaya vakfetmiş bir ustayla baş başa bırakıyorum. Yogilerin gizemli dünyasına inisiye olduktan sonra Ananda Siddviho adını alan Adnan Çabuk, tüm spiritüel çalışmaların temelini teşkil eden ruhsal ve bedensel arınmanın inceliklerini bizlerle paylaşıyor.
'Çocukluğumda annelerimizin ilkbaharda evdeki kilimleri balkona atıp silkelediklerini, havalandırdıklarını ve de bütün evi baştan başa nasıl temizlediklerini hatırlıyorum. Şimdi böyle bir temizliğin neden yapıldığını daha iyi anlıyorum. 'Temizlik imandan gelir' sözü boşuna söylenmemiştir. Genelde bu fiziksel olarak düşünülse de, yoga sisteminde içsel ve dışsal temizliği sağlayan teknikler kullanılır. Görevimiz, bedenimizi içerden ve dışardan evimizi temizler gibi temizlememizdir.
Temizlik anlayışı bütün dinlerde üzerinde ciddiyetle durulan bir olgudur. Hem fiziksel, hem ruhsal, hem de zihinsel anlamda 'temizlik' çok büyük önem taşır. Müslümanlığın şartı olan namazdan önce abdest almak, fiziksel temizliğin yanısıra sinirlerin rahatlamasına, zihnin dinlenmesine yol açar. Ve yapılan ibadetle bütünleşerek, ruhsal arınmayı sağlar. Özellikle Ramazan ayında oruç tutmak kişiye maneviyatı hatırlatmakta; içindeki sevgiyi, merhameti, şefkati pekiştirerek ruhunu yenilemektedir.
Aslında arınmanın gerçek anlamı aydınlanma ve Yaradan'a yaklaşabilmek için yapılması gereken çalışmalar bütünüdür. İnsanoğlunun tekamül edebilmesi, kendi içindeki farkındalığını bulabilmesi için tek yol gerçek anlamda arınmaktır. Yoga dilinde arınma için yapılan fiziksel hareketlere 'Kriya' denir. Doğru beslenme (Satvik beslenme) ile, güçlü nefes çalışmaları (Pranayama nefesleri) , nefs terbiyesi, pozitif düşünce ve meditasyon çalışmaları arınmanın tamamını kapsamaktadır. Kriyalar sayesinde vücudun eklem ve organlarına yapılan masaj ile toksinlerin bir kısmı terleme olmadığı halde vücuttan idrar yolu ile atılır. Nefes çalışmaları sayesinde vücuttaki toksinler, bir tür 'hazım ateşi' yaratılarak yakılır. Nefes çalışmaları aynı zamanda şakraları ve enerji kanalarını da temizler. Böylece fiziksel ve eterik beden aynı anda temizlenmiş olur.
Yoga sisteminde dinlenme tekniği ile zihindeki parazit düşünceler giderilirken; fiziksel ve duygusal bedenlerdeki sıkıntı ve sıkışmalar çözülerek rahatlık kazanır. Yine de arınma, tamamen elde edilmiş değildir. Bunun için kişinin, yoganın evrensel bütünlük felsefesi içinde pozitif düşünceye odaklanarak korkularını, egosunu, kızgınlıklarını, nefretini bertaraf etmesi gerekir.
Bütün bu çalışmalar ve yoga kriyalarından sonra meditasyona girip zihnin yavaşlatılması en önemli bölümü teşkil etmektedir. Zihin, yapısı gereği çatışmalarla doludur ve sürekli işlemektedir. Bu da kişiyi yormakta ve gücünü tüketmektedir. Öfkeyi, kızgınlıkları ve tüm olumsuzlukları bertaraf etmek kişinin yaşam gücünü arttırmakta; onu hayata karşı daha cesur ve mutlu kılmaktadır. Kişi, meditasyonda durgunluk haline girerek 'an'da var olur. Eğer bilincin eşliğinde bir seyirci gibi düşüncelerini izleyebilirse arınmasını bütün bedenlerinde başarmış olur. Meditasyon sırasında kozmosdan inen yaşam enerjisi 'prana', beyni ve bedeni yıkayarak şifa verir ve arınmayı tamamlar. Bu duruma ulaşmak kişiye aydınlanma kapısını açar. Arınmayla birlikte kişinin algıları tamamen açılır ve evrenle irtibata geçer. Artık hayatın sırlarına vakıf olmaya ve aydınlamaya başlamıştır...
Tüm dinlerin ve öğretilerin ana hedefi Tanrı'ya ulaşmak için arınmadan geçmektir. Arınmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Yöntemler ne olursa olsun kişinin adanmışlığı ve teslimiyeti; disiplin, arzu ve dirayetle çalışması onun farkındalık boyutundaki güzellikleri yakalamasına neden olacaktır.
Yaşamın derinliği ancak bu çalışmalar sayesinde anlaşılmaktadır.
Hindistan'da bulunduğum sıralarda Tantra Master'ı olan gurumla yaptığımız derslerden birinde, akla hayale sığmayan bir simya çalışmasına eşlik etmiştim. Bazı özel otlarla dövülen cıvanın uzun çalışmalardan sonra kendi alaşımından arındırılıp 24 ayar altın haline geçişini görmüştüm. Kişinin arınmayla kendine yaptığı simya bundan pek farklı değil...
Türkiye'nin kültürü, dini ve etnik yapısı bize çok değerli örnekler vermekte ve arayışta olan insanları şanslı kılmaktadır. Mevlâna, Yunus ve Buda gibi ulvi şahsiyetler dünyevi insan formundan çıkarak aydınlanmışlar; öğretilerini, deneyimlerini ve anlayışlarını günümüze miras bırakmışlardır. Bundan sonra da ışıkları ilanihayet parlayarak insanlığı aydınlatmaya devam edecektir. Yoga'nın da ermişlik yolu olduğunu unutmadan, yoga şuuru ve hissiyatı ile çalışmalarını sürdürenler aslında hedefin tek olduğunu göreceklerdir...'

Işık Menderes (Radikal Gazetesi)
 
Geri
Üst