İşte Kedimiz Müezza ve Müezza'nın Bakım Günlüğü :)

TİTAN

*Melekler Mekanı*
İşte Kedimiz Müezza ve Müezza'nın Bakım Günlüğü :)
kedi bakımı
kediler ne yer
kedi bakımı nasıl olmalı



Sevgili melekler, doğrusu bu konuyu açıp açmamakta tereddütlüydüm. Çünkü yıllar içinde 2 sefer (1 yetmemiş 2 yapmışım hataya bak) köpek besleme girişimimiz hüsranla sonuçlanmış ve bir daha hayvan beslememe kararı almama sebep olmuştu. Sebebine gelince, ilk köpeğimiz bir Labrador Retriever idi ve veterinerin dediğine göre sidikli çıkmıştı ve eve çiş yapıyordu, baş edemedik. Bir fabrika sahibine sahiplendirdik. İkinci köpeğimiz eşimin katakullisine gelmemle oldu ve atası ödüllü safkan bir kurt köpeği getirdi. Tabi o da evin balkonundan aşağı dükkanın çatısına atlayıp da geri balkona çıkamayınca, sabahın 4ünde ulumaya başlamasıyla polisin kapımızda bitmesi neticesinde geldiği yere geri gönderildi. :)

İşin doğrusu da şu ki dinimizce de evde köpek beslemek doğru değil. Bunu bilerek bu köpekleri de aldık. Besleyene lafım yok kendi tercihleri ancak dinimizce doğru görülmeyen şeylerin kesinlikle bir sebebi var.

Gelelim kedimize..Ramazanın son günlerine doğru iftara yaklaşık yarım saat kala büyük oğlumun evimize 20 mt mesafede bulduğu yaklaşık 1 aylık bir yavruyu getirmesiyle bu hikaye başladı. O kadar minik ve korkmuştu ki, bu civarda da kediden çok köpek olduğundan dışarı salmaya içimiz elvermedi. Pide almaya giden oğlum giderken gördüğü bu kediyi yaklaşık 20 dk sonra aynı yerde yine görünce dayanamayıp almış. Hemen yıkadık, sıcak su torbasıyla ısıttık, biraz süt ve ekmekle besledik, hemen uyuyuverdi. O ara yaptığımız iftardan sonra ertesi gün kedili bir yere bırakırız diye düşündük.

Ancak ertesi gün oğlum kediyi bırakmak için dışarı çıktığında kediyi nereye bırakacağı konusunda tereddüte düşüp site görevlilerinden birine danışmış. O da kedileri olan bir çiftten bahsetmiş ve onları aramış, kedi sahibi bey de elinde bir poşetle gelmiş. (Bense evde kedi gitti diye temizlik yapıyorum. ) Kedilerin kerametli hayvanlar olduklarını, kendisinin ilk kedisini yolda bulduğunu ve o günden sonra bozuk olan durumunun düzelip ev aldıklarını, kesinlikle bu kediyi bırakmamasını söylemiş. Yanında getirdiği 1 büyük 3 küçük kutu konserve kedi mamasını vermiş. Dış parazit için boynuna spreyini sıkmış, kuduz aşısının kedi için en önemli aşı olduğunu, bunu belediyelerin senede bir ücretsiz yaptıklarını, iç parazit için de 2 ayda bir pet shoptan hap vermenin, aynı şekilde 2 ayda bir dış parazit damlasının yeterli olacağını söylemiş.

Biraz sonra elinde kutuyla oğlumu görünce şaşırdık tabi. Ama yapacak birşey yoktu. Eşim bu hayvanın nasibi de burda demek ki dedi ve diyiş o diyiş, hayvancık kaldı gitti.

Hemen o gece, dinen kedi beslemek hakkında araştırmalar yaptım. Sanırım kendime haklı bir sebep bulmaya çalışıyordum, yollamak için. Ancak evde beslenmesi en caiz hayvanın kedi olduğunu öğrendim. Hijyen kurallarına uyulduğu takdirde kedi son derece temiz bir hayvan. Haa, ilk günden tuvalet alışkanlığını öğrenmesine de hayretler içinde kaldım. Bir kere bile kumundan başka yere yapmadı.

Şimdi yaz, tuvaleti dışarda, camlar açık, koku hiç yok. Ama kışın ne olur bilemiyorum. O yüzden akıbetimiz ne olur birşey diyemiyorum. Ancak yüzüne baktığımızda bizi gevşeten, en sinirli anımızda bile yüzümüzü güldüren bu afacanın en azından şimdilik sevgimize ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ve sizi tanıştırmak istiyorum. Peygamber Efendimizin kedisinin ismini verdiğimiz Müezza'mız karşınızda...


IMG00003-20130810-1725.jpg
IMG00004-20130810-1726.jpg
IMG00007-20130810-1727.jpg
IMG00002-20130810-1725.jpg
 
Son düzenleme:
Yaptığım araştırmalarda her kedinin farklı damak tadı olduğunu öğrendim. Mesela Müezza kırmızı et yemiyor. Beyaz et favorisi. Tabi ben pişmemiş hiçbirşey vermiyorum. En sevdiği şey balık yahnisi. Biraz patates, havuç ve balıkla yahniyi yapıyorum. Bayılıyor. Haşlanmış yumurtaya bayılıyor. İnek sütü ise bildiğimizin aksine kedilere hiç yaramıyor, ishal ediyormuş. O yüzden mümkünse laktozsuz süt bulun marketlerden, hazmı kolay. Ya da keçi sütü. Ben laktozsuz süt buldum. Çok içmiyor ama arada biraz veriyorum. Laktozsuz süt yarım litrelik paketlerde satılıyor. Açılınca 2 günde tüketilmesi gerektiğinden ve bizim ufaklık bitiremediğinden birer porsişyon ayırıp donduruyor ve gerektiğinde çözdürüp içiriyorum. Böylece verdiğiniz para da boşa gitmiyor, süt de bozulmuyor. ;)
 
Pilav ve makarnayı da severek yediğini keşfettim. Haşlanmış tavuk kokusuna mest oluyor. Tavuklu ya da hindi salamlı makarna ve pilava da bayılıyor.:D:D Ama hindili salamı haşlamayı ihmal etmeyin :)
 
Kum konusunda ise oldukça çok seçeneğiniz var. İri taneli, küçük taneli ya da kristal kum tercih edebilirsiniz. Ben ilk tercihimi, indirimde olması sebebiyle de Champion marka topaklaşan iri taneli kedi kumundan yana kullandım. Yaptığı çiş anında topaklanıyor ve kolaylıkla alıp atabiliyorsunuz. Kristal kumu da metheden çok. Anlayacağınız kedinizin rahatına göre kumunu seçeceksiniz. Zira kediler alışkanlıklarından ödün vermeyen hayvanlar :D:D Yaptığım değişiklikleri ve aldığım sonuçları buradan sizlerle paylaşacağım..
 
Bugün tuvalet kabının artık ona küçük geldiğine karar verip gerçek bir kedi tuvalet kabı aldım. Bu süre zarfında büyüyen ufaklık artık eşelenirken etrafa kum parçası fırlatamayacak :D:D Aldığım 5 kgluk Champion kedi kumu aşağı yukarı 20 gün gitti diyebilirim. Bir kampanya vardı ve hem Champion kedi kumu, hem tuvalet kabı hem de küreği 18.90'dı ve bu fırsatı kaçırmadım. Şunu da belirteyimki Migros'ta kedi kumlarında % 30 indirim var. İhtiyacı olan sakın kaçırmasın ;)
 
Müezza'nın şu anda süt dişleri var ve diş sağlığı için de biraz kuru mama yemesi gerekiyor. Fakat bizim ufaklık bnenim pişirdiğim leziz yemekler varken pis kokulu kuru kedi mamalarının yüzüne bakmıyordu. Zira öğrendiğim bir bilgiye göre kediler kötü kokan hiçbirşeyi yemezlermiş. :) Ancak diş tartarının oluşmaması ve gerçek dişlerinin dah asağlıklı olabilmesi açısından artık kuru mama yemesi gerektiğine karar verdim ve her öğününe biraz biraz kuru mama atmaya başladım. Başta biraz garipsedi ama artık katır kutur yemeğin yanı sıra onları da götürüyor :D:D
 
Müezza geldiğinde yaklaşık 1 aylık olduğundan iç parazit hapı onun kilosuna göre çok gelirdi. Bu sebeple ufak da bir araştırma yaparak hapı 4'e bölüp 2 ay içinde 15 gün aralıklarla vermek gerektiğine karar verdim. Şu anda ikinci dörtte biri içti. Allaha şükür paraziti de yokmuş, hiç çıkmadı dışkısında. Bazı kedi sahipleri dış parazit hapının gerekli görüldüğü takdirde verilmesinden yana ama ben evdeki iki çocuğumla bu riski göze alamam. Zira bildiğiniz gibi iç paraziti olan kedi kendini temizlerken, önce diline, ordan tüylerine iç parazit yumurtası taşıyabiliyor. İnsanların onu sevmesiyle de bu parazitler ağız yoluyla insana geçip kist riski yaratıyor. En güzeli önceden tedbirli olmak :)
 
Maşallah, Müezza çok tatlı bir pisicikmiş :) 3 renkli olduğuna göre tam bir hanımefendi olsa gerek :) Kedili yaşama hoşgeldiniz, bende 3 tane var mahallemdekilerde bonusu tabi ki. Onlar öyle bir varlıklar ki bir kere tanıştın mı asla onlarsız yapamııyorsunuz. Bu arada topaklaşan kum alma konusunda en doğru seçimi yapmışsınız, hem ekonomik hem sağlık hem temizlik açısından en iyisi onlar. Sakın kristal alma gibi bir hataya düşmeyin, işlenmiş ürünler olduğu için kanser yapma riski çok yüksek. Diş tartarları için ödül mamaları var kediler genelde bayılıyorlar ona. Günde 2-3 tane vererek hem ödüllendirip hem siş sağlığına yardımcı olabilirsiniz. Bu arada zamanı gelince lütfen kısırlaştırılmasını ihmal etmeyiniz. Zira başınız çok ağrır, yavrulatma yoluna gidilirse (hayvanları yuvalandırma ile çalışma yapan biri olarak) yavrulara artık yuva bulmak netedeyse imkansız halde.
 
Maşallah, Müezza çok tatlı bir pisicikmiş :) 3 renkli olduğuna göre tam bir hanımefendi olsa gerek :) Kedili yaşama hoşgeldiniz, bende 3 tane var mahallemdekilerde bonusu tabi ki. Onlar öyle bir varlıklar ki bir kere tanıştın mı asla onlarsız yapamıyorsunuz. Bu arada topaklaşan kum alma konusunda en doğru seçimi yapmışsınız, hem ekonomik hem sağlık hem temizlik açısından en iyisi onlar. Sakın kristal alma gibi bir hataya düşmeyin, işlenmiş ürünler olduğu için kanser yapma riski çok yüksek. Diş tartarları için ödül mamaları var kediler genelde bayılıyorlar ona. Günde 2-3 tane vererek hem ödüllendirip hem diş sağlığına yardımcı olabilirsiniz. Bu arada zamanı gelince lütfen kısırlaştırılmasını ihmal etmeyiniz. Zira başınız çok ağrır, yavrulatma yoluna gidilirse (hayvanları yuvalandırma ile çalışma yapan biri olarak) yavrulara artık yuva bulmak neredeyse imkansız halde.
Evet katılıyorum, Müezza'nın geldiği günün ertesi bir veterinere gitim ve yavru kedi isteyen olup olmadığını sordum, hekim bana günde benim gibi kaç tanesinin gelip gittiğini söyledi. Yani sahiplendirme olayı imkansız. Eşime kalırsa yetişkin olunca salmak taraftarı, kendi kendine halledebilir, üreme hakkını da elinden almayız diyor. Bense bilemiyorum, eğer bizimle kalacaksa kesinlikle kısırlaştırmamız lazım, o kadar kediyle ilgilenmemin imkanı yok. Yani şu an için hiçbirşey net değil. Bakalım bu kış hele bir geçsin, seneye yaza yetişkin olacak. O zaman düşüneceğiz :)
 
Müezza ile size hayatınızda mutluluklar ve başarılar dilerim sayın adminim hahaha Şaka bir yana ben hayvanları ne kadar sevsemde bir o kadar tırsıyorum uzaktan sevmek bana göre yakından ben almim böyle daha iyi:D:D Bakan kişiyede imrenirim şu an sadece işyerinde biliyorsun paşamız var geveze papağanımız hatta şu an çekirdek çitliyor sanada selamı var hahaha o bize yetiyor:D:D
 
Geri
Üst