Sütüm çok az geliyor ne yapabilirim?

Uzman SühaN

Administrator
Sütüm çok az geliyor ne yapabilirim?
Anne sütünün bir mucize olduğu gerek bilimsel olarak kanıtlanmış gerekse toplum arasında önemi vurgulanmıştır. Bebek rızkıyla doğar düşüncesini destekleyen ilk şey bebek doğduktan sonra anneden süt gelmesidir. Üstelik bu anne sütü bebek için en değerli besin kaynağıdır. Günümüzde kullandığımız, yediğimiz, içtiğimiz her şeyin bir alternatifi ya da ona eşdeğer bir seçeneği vardır. Fakat teknoloji bile ne kadar ilerlerse ilerlesin anne sütü kadar kıymetli ve anne sütüne eşdeğer bir besin ürünü üretememiştir.





a.jpg



Anne sütünün içeriği bile henüz tam netleşmemiştir. Bu da gerçekten anne sütünün ne denli mucizevi bir şey olduğunu göstermektedir. Zira bebeğin anne sütü ile beslendiği süre boyunca başka hiçbir ek gıda takviyesine ihtiyaç olmadan sağlıklı bir şekilde büyümesi de anne sütünün üstünlüğünü ortaya koymaktadır. Bu eşsiz sütü vücudunda üretip bebeğine verme şerefine ulaşan anneler bebeğini sadece anne sütüyle beslemek adına çok çaba sarf etmektedir. Doğum şekline bağlı olarak normal doğumda anne sütü daha hızlı gelmekte, sezeryan doğumda ise birkaç saat farkla daha geç gelmektedir.
Sezeryan doğumda anne sütü doğumdan 2 gün sonra akıcı ve verimli halde gelmektedir. Her iki doğum şeklinde de doğumdan hemen sonra yaklaşık 6 saat içinde anne memesinden ağız sütü de denilen kolostrum gelmektedir. Bu süt normal anne sütünden biraz farklıdır. Rengi sarımsı, daha yoğun hatta krema gibi, hafif tuzlu ve tatlı karışımı tadı olan süttür. Anneden gelen ilk süt olan kolostrumun bebek tarafından içilmesi çok önemlidir. Çünkü kolostrum içeriğindeki zengin protein, antikor, vitamin ve mineral içeriği ile bebeğe yapılan ilk aşı gibi bir şeydir.

Yeni doğan bebek kolostrumu içtiğinde henüz mikroplara karşı savunmasız bağışıklık sistemi yerine geçip onu her türlü hastalıklardan korur. Bu hastalıklar; bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, sindirim zorlukları, alerjiler, mide ve bağırsak hastalıkları, sarılık gibi. Kolostrum denilen ilk sütten bebeğin bir an önce faydalanması için annenin süt salgılaması için gerekli her şey yapılmalıdır. Bebek doğduktan sonra aile bireyleri için en önemli şey bebeğin sağlığı ve onun beslenmesidir. Dolayısıyla bebek ve anne için seferber olup bu zor günleri hep birlikte atlatmak çok önemlidir.Anne sütü, anne henüz gebeyken salgıladığı hormonlar sayesinde üretimi başlar. Gebelik boyunca değeri giderek artan süt hormonu yani prolaktin hormonu doğumdan sonra tavan yapar ve anneden süt gelmesine neden olur. Bazen anne adayı hamileyken de memesinden süt gelebilir. Bu durum bazı doktorlar tarafından sakıncalı olarak söz edilse de genelde bir mahsuru yoktur hatta çok doğaldır. Anne sütünün hamileyken gelmesi erken doğuma neden olabileceği bazı doktorlar tarafından savunulmaktadır. Fakat bu durumu yaşayan hamilenin bunu öğrendikten sonraki stresi gebe için daha tehlikelidir. Dolayısıyla hamile kadına erken doğum ihtimalinin aktarılması çok yanlış bir durumdur.

- Anne sütünü arttırmaya yarayan bazı püf noktalar şu şekildedir;

- Öncelikle anne sütünü en çok etkileyen strestir dolayısıyla anne stresten uzak tutulmalıdır.

- Annenin süt hormonlarının daha çok devreye girmesi için vücudunu dinlendirmeye ihtiyacı vardır, annenin deliksiz uyuması sağlanmalıdır.

- Anne sütü annenin vücudunu dinlendiren her koşulda artar dolayısıyla ılık duşlar anne sütünü çok arttırır.

- Anneye yapılan rahatlatıcı masajlar anne sütünü çok arttırır.

- Göğüs etrafına sıcak havlu konulup elle yapılan yumuşak masajlar süt bezlerini devreye sokar ve süt miktarı artar.

- Anne sütünün yüzde doksanı sudur dolayısıyla anne günde en az 3 litre su içmelidir.

- Doğumdan sonra anneye bol miktarda sıvı içirilir örneğin süt, ayran, kefir, hoşaf, meyve suyu, limonata, bitki çayları, maden sodası, loğusa şerbeti, sıcak çikolata, salep gibi.

- Süt arttırıcı özel çayların ya da içeceklerin tüketilmesi önemlidir, günde 3-4 bardak ılık suda hazırlanmış humana ya da farklı malt içerikli sıvılar içilmelidir.

- Rezenenin süt arttırıcı özelliği vardır, günde 3-4 bardak sıcak suda demlenmiş rezene içilmelidir.

- Şekerli besinler çok aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücutta sindirilip süt olarak bebeğe geri döner.

- Anne emzirme döneminde her zamankinden daha fazla kalori harcadığı için daha çok acıkır, yeterli derecede beslenmesi önemlidir.

- Anne mutlu olduğunda daha çok süt üretir dolayısıyla onu mutlu edecek her şey bebeğine verdiği süt miktarını arttırır.

- Müzik dinlemek anneyi dinlendireceği için sütünü arttırır.

- Süt sağma pompalarının yardımıyla memeleri boşaltıp yerine yenisini eklemek için vücuda alarm verip daha çok sütün üretilmesi sağlanır.

- Bebeği 2 saatte bir emzirmek yine süt üretme sistemini devreye sokup bebeğin giderek artan süt ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

- Annenin bebeğine olan duygusal bağı sütünü arttırır, bebeğiyle temasa geçmesi, fotoğrafına bakması, kokusunu koklaması bile sütünün üretilmesine neden oluyor.

- Anne sütünü arttıran gıdalar arasında; dereotu, kimyon, sarımsak, susam, ceviz, yer elması, dut kurusu, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, çörek otu, incir en bilinenleri arasındadır.

- Annenin her türlü besin grubundan yeterli derecede beslenmesi, hem önce kendisini beslemesi sonra süte geçen miktar açısından oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst