20' lik diş ağrısı nasıl geçer ?

Uzman SühaN

Administrator
20' lik diş ağrısı nasıl geçer ?
Diş ağrısı öyle berbat bir ağrıki kişinin hayatını dakikalar için de kabusa çevirebiliyor.Hele bu 20 lik diş ise vay halinize. Kolay çürüyebilen apse yapan 20 lik dişler bir an önce çekilmelidir.Hekimlerin çoğu 20 lik dişlerin ağrılar sızılar başlamadan çekilmesini öneriyor.Ağrısı dayanılmaz olan 20 lik diş ağrısına ne iyi gelir,20 lik diş ağrısı neden olur tüm detayları yazmızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi ; 20lik dişimiz neden geç çıkar adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.

20 lik dişler genellikle tam çıkmayan gömülü dişlerdir.Çok çabuk çürüyebilen ,iltihaplanan bu dişten diğer dişler de nasibini alabilmektedir.Bu yüzden 20 lik dişlerin ağrısına maruz kalmamak için bir an önce çektirmekte fayda vardır.Tüketilen besinler 20 lik dişlerin arasında kalarak çok kötü ağız kokularına ,diş ve diş eti iltihabına neden olabilmektedir.20 lik dişler çekilen röntgen sonrası antibiyotik tedavisi uygulandıktan sonra çekilirler.20 lik dişiniz ağrıyor,ağzınız kokuyor ise antibiyotik kullanmanızda fayda var.Hekime danışmadan ilaç kullanmaktan sakının uyarısını yaptıktan sonra,ağrıyan 20 lik dişleriniz için tuzlu su ile gargara yapmak rahatlatacaktır.20 lik diş ağrısı ve tedavisi ile ilgili tüm detayları yazmızın devamın da bulabilirsiniz.








20 lik diş ağrısı.jpg


Akıl dişimiz dişler arasında en büyük dişlerdir. Ağzımızda besini kesebilmek için kesici dişler , parçalayabilmek için ve de öğütebilmek için ise kaninler , premolarlar ve molarlar görev alır. Akıl dişi ise dört segmentin en sonunda yer edinen dişlerdir. Bu dişler ağızda oluşan son dişlerdir. On sekiz ile yirmi dört yaş arası dişler ağızdaki yerini alırlar. Fakat genelleme yapacak olursak bu dişler gömülü kalırlar. Aynı zamanda gömülü dişler kulak ağrısına , ağrıya ve ağız açmada kısıtlamaya yol açacaktır.

Antibiyotik kullanımı ile bu durumu en az ağrılı şekilde geçirmeniz mümkün. Oluşabilecek ağrıya bazen kötü bir tat bazen ise kötü bir akıntı eşlik edebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için tuzlu su ile gargara yapmanızda veya ağrı kesici kullanılmasında yarar vardır.bu dişlerin çıkması hayli zaman almaktadır. Fakat bunun yanı sıra her yirmi yaş dişinin çıkışında bir problem oluşması beklenemez. Sıklıkla şişliğe , ağrıya , ağız kokusuna ve hatta kötü kokuya neden olabilmektedir.


Akıl dişi hangi sebeplerden çekilmelidir ?


Kişide devamlı ağrı oluşumu gözleniyorsa , prokronit tekrarlanıyorsa bu durum karşısında dişler çekilmek durumuna gelmektedir. Çürük oluşumu , apse , tümör , komşu dişlere verdiği rahatsızlık gibi aksi durumlarda yirmi yaş dişinin çekilmen gerekmektedir.

Yirmi yaş dişi çekilmesi

Diş çekildikten sonrasında ilk yetmiş iki saat içerisinde şişlik olabilmektedir. Bu durumun en aza indirgenebilmesi için hastaya tedavi öncesinde steroid ve ardından buz kompres uygulaması yapılmasında fayda vardır.

Dişin çekiminden sonra ağrı olacaktır fakat ağrı kesici yardımı ile bu durum kolaylıkla atlatılabilir.
Çiğneme esnasında güçlük çekmek çok normaldir. Bir süre sonra bu durumu da aşabilirsiniz.

Oluşabilecek olumsuzluklar :



Normal diş çekimi sırasında diş etinde ödem , kanama veya enfeksiyon oluşma rizki mevcuttur. Söz konusu bu durumlar aynı şekilde yirmi yaş dişinin çekilmesinin ardından da yaşanabilir. Özellikle de altta bulunan yirmi yaş dişinin çekilmesiyle sinir zedelenmesi oluşabilir.

Yirmi yaş dişinde oluşabilecek iltihap belirtileri :

Dişin üzerinde baskı olunca oluşan ağrı veya kendiliğinden oluşan ağrı apse belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra ise kızarıklık , ağız içinde oluşabilecek şişlik ve hatta yutkunmada çekilen zorlukta bunun nedeni olabilmektedir. Ağzı kapatamamanız veya da kapatınca yirmi yaş dişinizin olduğu bölgedeki diş etinizi çiğnemeniz de iltihabın habercisi olarak yer alan belirtilerdir.

Yirmilik diş yarım çıkmış ise:

En sorunlu dişimiz olan yirmi yaş dişinin tam çıkmadığı durumlarla da karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu dişin yarım çıktığı anda dişin üzerindeki diş eti parçası zamanla arasına yemek artıklarının geçmesi ve de bakterilerin çoğalmasıyla iltihaplanmaya neden olur. Yirmi yaş dişinin etrafında yer alan diş etinin iltihaplanması ile ise ağrı , apse ve şişlik oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu durum çürük oluşumuna da zemin hazırlamaktadır. Bu durum karşısında yirmilik dişi tam çıkmamışsa cerrahi müdahale uygulanmasında yarar vardır.

Yirmi yaş diş iltihabı neden sıkça görülmektedir. ?

Dişin çürümesi durumunda tedavisi oldukça zordur diyebiliriz. Hastayı fazlasıyla rahatsız eden bir durumdur. Bunun sebebi ise yirmi yaş dişlerinin çabucak çürüyebilmelerinden dolayıdır. Bu dişlerin kolaylıkla çürümelerindeki en önemli etken ise yirmi yaş dişinin çene kemiği üzerinde bulunup ve kendisine yeterince alan bulamayışıdır. Alan bulamayınca da diş gömülü kalır. Gömülü olan bu dişin etrafında yemek atıklarından dolayı bakteriler daha rahat üreyebilir. Bu nedenle ise diş çürüklerine müsait ortam yaratılmış olur.

20 lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer

Yirmi yaş dişleri daha kolay şekilde iltihap ve apse oluşumu gözlenen dişlerdir. Bu nedenle bu dişlerin öncelikli olarak çekilmesi önerilmektedir. Bunun nedeni ise çıkan yirmi yaş dişleri sağlam diş köküne zarar vererek ağrıyı iki kat arttırmaktadır. Ardından ise sağlam dişin de zarar görmesi durumuyla karşı karşıya kalmanız mümkündür. Bu diş ağrısından nasıl kurtulurum diyorsanız öncelikli tavsiye doktora görünmenizdir. Tavsiye edeceğimiz bitkisel yöntem ise karanfil yağıdır. Karanfil yağı ağrıya etkili şekilde çözüm olacaktır.

Yirmi yaş diş ağrısı çekebileceğiniz en kötü ağrılar arasında başta yer almaktadır. Alabileceğiniz tedbir olmamakla beraber bitkisel çözümlere ve doktora başvurmanızda da yarar vardır. Uzun süreli ağrı durumunda vakit kaybetmemeniz tavsiye edilmektedir.

20’lik diş kesinlikle çekilmeli midir ?

Sizi çok rahatsız eden yirmi yaş dişinin kesinlikle çekilmesi söz konusu değildir. Belli durumlarda çekilmesi söz konusu olabilmektedir. Sağlıklı olduğu durumlarda yirmi yaş dişi sindirim açısından önem taşımaktadır.

Çekilmesi gereken durumlar nelerdir ?

Eğer yirmi yaş dişi yamuk çıkıyor ise gömülü dişe baskı yapar ve çekilmesi daha doğru bir karar olur.
Diş çene kemiğinin alt kısmında kalıyorsa dişin çekilmesi tavsiye edilmektedir.
Komşu dişlere baskı uyguladığı anda yirmi yaş dişinin çekilmesi daha uygundur.
Çıkarken kendine yer açabilmek için diğer dişlerin dizilimini bozuyor ise yirmi yaş dişinin çekilmesinde yarar vardır.
 
Merhaba,

Ağrınızı bir nebze azaltamak için , tuzlu suyla gargara yapın. Ayrıca tane sumak suyuyla gargara yapmakta iyi gelicektir. Çorba gibi sıvı yemeklerle beslenin , çenenizi zorlamayın. Sağlıklı günler diliyorum..
 
selam 22 yaşındayım 20 lik dişim şişti antibiyotik kullandım şişlik geçmedi ne yapmam lazım çokta ağrıyor.
 
Merhaba, dişten kaynaklı apselere antibiyotik reçete edilse de, antibiyotik dişi tedavi etmez. Sadece apsenin küçülmesini sağlar. 20 lik dişler genelde problem yaratır. Uzun süreli antibiyotik kullanmanın zararları vardır ve artık eskisi kadar etkili olmamaya başlarlar.Dişinizi çektirmeniz faydanıza olacaktır. Bir diş hekimine görünüp daha sağlıklı bilgi edinebilirsiniz.
 
Geri
Üst