Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi

fırtına

Yeni Üye
Üye
Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi
Antalya, Adana, Mersin, Trabzon, Samsun, Ordu, Zonguldak, Bursa, Van, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa, Eskişehir, Konya, Sivas ve Kayseri'deki kültür sanat etkinliklerinden seçmeler..

Antalya


Dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret, Antalya Devlet Senfoni Orkestrasının vereceği konserde yarın Antalyalı sanatseverlerle buluşacak.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, yarın, Antalya Kültür Merkezi'nde şef Damian Lorio yönetiminde F.Tüzün'ün Türk Kapriçyosu, E. Grieg'in piyano konçertosu ve Prokofiev'in 5. senfonisini seslendirecek. Konserin solisti Devlet Sanatçısı İdil Biret olacak.

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncularının Antalyalılarla buluşturacağı "Gecenin Kulları" adlı oyun, 28 Ocakta prömiyer yapacak.

Dinçer Sümer'in yazıp yönettiği oyunun dekor tasarımı Dilek Tuğcu Sayıner'e ait. Oyunda, Cenap Aydınoğlu, Oğuz Tunç, Ahmet Açıkgöz, Ali Aytuğ, Ömer Alper İzci, Tuğçe Özyüzgen, Özlem Şendinç, Aslı Turanlı, Meltem Gülenç, Oktay Gözpınar, Aslı Arslan, Mine Çaltı, Mustafa Doğan Ayhan rol alıyor.

Uzak ve küçük bir ilçede başlayan, bir büyük kentin salaş otelinde sonlanan kırık bir gençlik aşkının öyküsünün anlatıldığı oyunun kahramanları Erol ve Gülden. Oyunda öykünün iki kahramanının, mutluluk düşlerine nasıl kavuşabileceklerinin yanıtı aranıyor.

Devlet Tiyatrosu oyuncuları, yarın ve 24 Ocakta, "Yaban Örneği" adlı eseri sahneleyecek. Henrik İbsen'in yazdığı, Soner Çimen'in yönettiği eserde, Gül Tunççekiç, Esen Özmanav, Reha Özcan, Murat Sarı, Oğuz Tunç, Cenap Aydınoğlu, Aslı Arslan ve Mustafa Doğan Ayhan görev yapıyor. Oyunun dekor tasarımı Hakan Dündar'a, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık tasarımı ise Namık Gürsoy'a ait.

Oyunda, Werle ailesinin tek çocuğu olan Gregers'in gençlik arkadaşına yeni bir hayat kurmasına yardım etme konusundaki isteği ve yaşadığı beklenmedik olaylar anlatıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), yarın "Düğün Evi Oyun Evi" adlı eseri sahneleyecek. Prof. Dr. Nurhan Karadağ'ın yönettiği oyunun müzik ve dans düzeni İhsan Kılavuz'a, kostüm tasarımı Gizem Karasu'ya, ışık tasarımı Özgür Dokuncu'ya ait. Oyunda Abdullah Sürekli, Cenap Aydınoğlu, Mehmet Özgür, Gökhan Avkıran, Erdal Gürcan, Seyfi Satmaz, Recep Kamiloğlu, Nuri Türker, Metin Çelik, Mete Orhan, Nurullah Uzun, Durmuş Ali Emre, Selim Türkışık, Cengiz Kaya, Faruk Çelik, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehtap İş, Gizem Karasu, Burçin Karahan, Derya Ünlü, Özlem Davutoğlu, Sacide Taşaner, Nurdan Yosulçay ve İpek Örgücüler rol alıyor.

ABT, 24 Ocakta da "Üç Oğul Üç Sihir" adlı çocuk oyunu ile minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Abdullah Sürekli'nin yönettiği eserin dekor ve kostümleri Gizem Karasu'ya, ışıkları Özgür Dokuyucu'ya ait. Eserde, Cenap Aydınoğlu, Recep Kamiloğlu, Ali Mete Orhan, Seyfi Satmaz, Erdal Gürcan, Özge Özgür ve Abdullah Sürekli'nin de arasında bulunduğu kalabalık bir grup sahne alıyor. Oyunda Terzi Baba'nın yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren çok sevdiği keçisi, oyunlarıyla Terzi Baba'nın 3 oğlunu da evden kovmasına neden olur. Önceden keçinin yalanlarına inanan Terzi Baba, daha sonra keçinin oyunlarını ve kendisine söylediği yalanları fark edince, oğullarını evden kovduğu ve keçiye inandığı için çok pişman olur.

Aynı gün ABT oyuncuları "Herkes mi Hırsız" adlı eseri sahneleyecek.

Eric Chappell'in yazdığı, Özcan Özer'in çevirdiği, yönetmenliğini Reha Özcan'ın yaptığı oyunda, Mehmet Özgür, Gökhan Avkıran, Hasibe Özgür, Erdal Gürcan ve Mehtap İş rol alıyor.

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde, 25 Ocakta "Mutlu Prens" adlı müzikal çocuk oyununu sahneleyecek.

Işık Noyan'ın yazdığı, Şebnem Özsaran'ın sahnelediği iki perdelik eserde, halkı yoksulluk içinde olduğu halde sarayında mutlu hayat süren prensin öyküsü anlatılıyor. Sürüsünden ayrılarak yolu bu ülkeye düşen kırlangıç, mutlu prens ile arkadaş oluyor ve birlikte fakir insanlara yardım ediyor. Eserin özgün müzikleri Hüseyin Çebi'ye, dekor ve kostümleri Çağda Çitkaya'ya, koreografisi Esra Taner'e ait.

Topluluk, 28 Ocakta da müziklerini Selman Ada'nın yaptığı, librettosunu Tarık Günersel'in yazdığı, "Ali Baba ve Kırk Haramiler" adlı eseri sahneleyecek.

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yaşayan Resim Öğretmeni Mehmet Emin Erşan, yetiştirdiği çoban ressam Sinan Demir ve Süleyman Tabak'tan oluşan Grup Istanaz'ın, 2000 Plaza Sanat Galerisi'ndeki ikinci sergisi 25 Ocakta sona eriyor.

Adını Korkuteli'nin eski ismi olan Istanaz'dan alan grubun sergisinde, sanatçıların 30 eserine yer veriliyor.

Desti Sanat Galerisi'nde Sabri Akça ve Zeki Çetinkaya'nın karma resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergide, Sabri Akça'nın kış resimlerinden oluşan 20 sulu boya eseri, Zeki Çetinkaya'nın da 25 yağlı boya tablosu yer alıyor.

Fransa İnsan Paleantolojisi Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi ve Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan "Türkiye'nin İlk Sakinleri" adlı sergi, Kaleiçi Müzesi Sergi Salonu'nda gezilebilir.

Sergide, Antalya Karain, Öküzini mağaraları ile İstanbul Yarımburgaz, Denizli ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gün ışığına çıkarılan ve Anadolu topraklarında yaşayan ilk insanlardan kalma buluntular olarak değerlendirilen aletler, kafatasları ve bazı fauna örnekleri sergileniyor.

Adana


Adana'da bu hafta Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından "Tek Kişilik Şehir" adlı oyun sahnelenecek. "Ziyaretçi", "Küçük Karabalık" ve "Bit Yeniği" adlı oyunlar da seyirciyle buluşacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu 27-31 Ocak arasında Hacı Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi'nde, Behiç Ak'ın yazdığı ve Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği "Tek Kişilik Şehir" adlı oyunu sahneleyecek.

Dekor ve kostüm tasarımı Işın Mumcu, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait olan oyunda, Cüneyt Mete, Devrim Yakut, Benian Dönmez, Merve Gül, Ercan Uğur ve Melih Duran rol alıyor.

"Teknolojinin insan hayatındaki yerini sorgularken, asosyalleşen bireylerin kendisiyle çatışmasına yer verilen" oyunda, "görünürde aşkı yakalayan adam ve kadının üç aşağı beş yukarı aynı hayatları yaşadığı" anlatılıyor.

Adana Devlet Tiyatrosu (ADT) ise Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı ve Mutlu Güney'in yönettiği "Ziyaretçi" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürecek.

Hastanede ölüm döşeğindeki bir kişinin canını almak için ziyaretçi görünümüyle gelen ve eşi ile annesinden izin almak zorunda olan Azrail'in çabalarını konu alan oyun, yarın ve 24 Ocak Cumartesi günü izlenebilecek.

ADT, ayrıca Samed Behrengi'nin kitabından Reha Bilgen'in tiyatroya uyarladığı ve Şekip Taşpınar'ın yönettiği "Küçük Karabalık" adlı çocuk oyunununu sahnelemeyi sürdürecek. Oyun, 25 ve 28 Ocakta küçük izleyicilerle buluşacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Sahnesi'nde ise ünlü Fransız komedi yazarı Georges Feydeau'nun yazdığı, Nisa Serezli'nin çevirdiği ve devlet sanatçısı Ali Hürol'un yönettiği "Bit Yeniği" adlı komedi sahneleniyor.

Şehir Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyun, 24, 27 ve 28 Ocakta beğeniye sunulacak.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO), yarın Avusturyalı şef Andreas Fellner yönetiminde ve dünyaca ünlü flüt sanatçıları Bülent Evcil ve İtalyan Raffaele Trevisani eşliğinde, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda konser verecek.

Konserde, Vivaldi'nin "Flüt Konçertosu No 2", G. Briccialdi'nin "Flüt Konçertosu", F. Doppler'ın "İki Flüt için Rigoletto Fantezisi Op. 38" ve Çaykovski'nin "Senfoni No. 4" adlı eserleri seslendirilecek.

Aynı salonda, 25 Ocak Pazar günü Divan Musiki Cemiyeti Korosu, Türk Sanat Müziği konseri verecek.
Mersin

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Fikret Amirov'un "1001 Gece Masalları" adlı balesini sahneleyecek.

R. I. Bekov ve M. Bekov'un yazdığı, Nugzar Magalaşvili'nin sahneye koyduğu, librettosu N. Nazirova'a ait 2 perdelik eser, 24 Ocakta Kültür Merkezi'nde yeniden sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Orkestra şefliğini Winfried Müller'in, koro şefliğini ise Alexei Vinogradski'nin yaptığı eserde, MDOB bale ve koro sanatçıları rol alıyor.

ABD'nin Adana Konsolosluğunca organize edilen "Broadway Müzikali" Mersin'de sahnelenecek. Kültür Merkezi'nde 24 Ocakta düzenlenen etkinlik, ücretsiz izlenebilecek.

Trabzon


Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT) "Doğal Zehir" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

Eric Chappel'in yazdığı, Özcan Özer'in Türkçeye çevirdiği ve Bülent Arın'ın yönettiği oyunda, Fatih Dokgöz, Tansel Öngel, Kadri Özcan, Ayla Baki ve Şebnem Dokurel Topçuoğlu rol alıyor.

Dekor ve kostümlerini Hakan Dündar, ışık tasarımını Nihat Bayar'ın yaptığı iki perdelik trajikomik oyun, ocak boyunca Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

TDT ayrıca "Soytarılar Okulu" adlı çocuk oyununu, 25 Ocak Pazar günü minik izleyicileri için sahneleyecek.

Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde, Güner Çiçek'e ait resim sergisi 26-30 Ocak arasında gezilebilecek.
 
Cevap: Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi

Samsun

Samsun'da bu hafta düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri şöyle:

GAZİ SAHNESİ: Samsun Seyir Tiyatrosu, "Nerde Kalmıştık" adlı oyunu seyircisiyle buluşturacak.

Öner Yıldırım'ın yazıp yönettiği, güncel konuların mizahi dille ele alındığı oyun, yarın izlenebilecek.

Samsun Düşevi Oyuncuları, yeni oyunları "İnsan Dükkanı" ile her salı tiyatroseverlerin karşısında olacak.

Murat Can Kibiroğlu'nun yazdığı, Hakan Alkan'ın yönettiği, bir barda geçen oyun, "kaybetmemek için anı kaçırma" sözünden yola çıkarak traji komik şekilde mesajlar veriyor.

Kuruluş çalışmalarını tamamlayan Samsun Devlet Opera ve Balesi, 24 Ocakta vereceği "Açılış Konseri" ile Samsunlulara merhaba diyecek.

Şef Markus Baish yönetimindeki açılış konserinde, solistler Esra Çetiner, Ari Edirne ve Seda Ortaç, Samsun Devlet Opera Balesi Orkestrası ve Korosu eşliğinde Handel, Selman Aga, Mozart, Verdi ve Ferit Tüzün'ün eserlerini seslendirecek.

Ordu

Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Oktay Arayıcı'nın "Seferi Ramazan Bey'in Nafile Dünyası" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

Ali Kemal Tandoğan'ın yönettiği ve geniş bir oyuncu kadrosunun rol aldığı oyunun dekoru Mehmet Hartamacı, müzikleri ise Zafer Bozdağ, Sezgin Mercan ve Barış Çavuş'a ait.

Polis memuru Ramazan'ın başından geçenleri mizahi dille ele alan oyun, her salı ve cuma günü seyircisiyle buluşuyor.

Adem Atar'ın yazdığı, Osman Çakmak'ın yönettiği "Arkadaşım Güneş Işınları" adlı çocuk oyunu ise hafta içi her gün minik izleyiciler için sahneleniyor.

Zonguldak

Tiyatro Şenay, Onur Şenay'ın yazdığı, Özdemir Çiftçioğlu'nun yönettiği "Sadece Arkadaşız" adlı iki perdelik komedi oyununu, 30 Ocakta Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) beğeniye sunacak.

Oyunda, Levent Can, Deniz Akkaya, Murat Şenol ile Melike Kurt rol alıyor.

Duru Tiyatrosu, Simon William'ın yazdığı, Emre Kınay'ın yönettiği, Filiz Ofluoğlu'nun çevirdiği "Aşk Her Yerde Var" adlı oyunu 2 Şubatta AKM'de sahneleyecek.

İki perdelik komedi oyununda, Ayçin İnci, Emre Kınay, Sait Genay, Cem Yanılmaz ve Bahar Yanılmaz rol alıyor.

Bursa


Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), bu hafta "Asiye Nasıl Kurtulur?", "Bu Can Benim Kime Ne?", "Akıllı Soytarı" ve "Akıl Defteri" adlı oyunları sahneleyecek.

Vasıf Öngören'in yazdığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği "Asiye Nasıl Kurtulur?"un dekorları Suar Şeylan, kostüm tasarımı Mihriban Oran, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzik tasarımı Hüseyin Çebi, dans düzeni Deniz Çığ'a ait. Arzu Tan Bayraktutan, Ayşegül Günay Demir, Kamil Korunan, Elif Nutku, Taner Turan, Ömer Naci Topcu, Bülent Çiftçi, Harun Türköz, Levent Uzunbilek, Berrin Kulya Balkanlar ve Süheyla Elbaş'ın rol aldığı oyunda, kadının ekonomik ve toplumsal özgürlüğünü tam kazanamadığı ülkelerdeki toplumsal yaraya değiniliyor.

"Asiye Nasıl Kurtulur?", Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesinde bu akşam ve yarın saat 20.30'da, 24 Ocak Cumartesi günü de saat 15.00 ve 20.30'da izlenebilecek.

Brian Clark'ın yazdığı, Filiz Ofluoğlu'nun Türkçe'ye çevirdiği "Bu Can Benim, Kime Ne?" adlı oyunu, Mehmet Gökçer yönetiyor. Dekor ve kostüm tasarımı Şirin Dağtekin, ışık tasarımı Ali Karaman'a ait oyunda, Betül Gökçer, Pınar Saner, Serdar Seçkin, Hafize Gün, Meltem Yücesal, Turan Günay, Yasemin Bakış, Erem Nalcı, Levent Aras ve Ezgi Yentürk rol alıyor.

"Doğumla başlayan yaşam ölümle son bulur mu?" sorusuna yanıt aranan oyunun içeriğinde sorgulanan konular, özetle şöyle:

"Hayatın sona ermesi, kalbin durması, beyin fonksiyonlarının bitmesiyle mi gerçekleşir sadece... Özgürlüğün olmadığı bir yaşam, gerçek bir yaşam sayılabilir mi? Bir tarafta Hipokrat yemini etmiş ve ne pahasına olursa olsun hastasını yaşatmak için çaba sarf eden bir doktor, diğer tarafta geçirdiği trafik kazası sonucu bütün vücudu felç olan ve hayatını sona erdirmek isteyen bir heykeltıraş. İki değer çatışması. Hayatla ölümün eşdeğerde olduğu noktada yaşam hakkı bireyin elinde midir, yoksa ne pahasına olursa olsun hayat devam mı etmeli?"

"Bu Can Benim, Kime Ne?", AVP Sahnesinde 27 ve 28 Ocakta saat 20.30'da beğeniye sunulacak.

Jean Claude Carriere'nin yazdığı, Esen Özman'ın Türkçeye çevirip yönetmenliğini yaptığı "Akıl Defteri" adlı oyunda, Betül Gökçer ve Cem Arabacıoğlu rol alıyor. Oyunda, yaşamın ortalarına gelmiş iki insanın aynı evde buluşmalarıyla başlayan aşk hikayesi anlatılıyor.
Oyunun konusu, şöyle özetleniyor:

"Yaşamının ortalarına gelmiş dakik, derli toplu, her anlamda hatta duygusal alanda bile düzeni seven bir adam. Bir kadın onun evine giriveriyor. Görünürde biraz geniş, gamsız bir kadın. Ne ister, ne arar... Bilinmez. Biri hayatını düzenle sürdürmüş, diğeri ise hayatını düş gücüyle yaşamış iki ayrı insan. Bu çatışmadan -ki bu ezeli bir çatışmadır- beklendiği üzere bir aşk hikayesi doğar. Sahnede 3 gece, 3 gün gibi kısa bir süreçte, tiyatro gerçeği dışında belki ancak 3 ay veya 3 yılda yaşanabilecek, hatta belki de bir ömür boyu yaşanamayacak olaylara tanık oluruz."

Oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosunda bugün, yarın ve 24 Ocakta saat 18.30'da seyircisiyle buluşacak.

Fikret Terzi'nin yazdığı, Yasemin Şener'in yönettiği "Akıllı Soytarı"nın dekorunu Onur Ayaz, kostümlerini Ceren Karahan, ışığını Ali Karaman, müziklerini Kemal Günüç ve dans düzenini Meltem Yorulmaz hazırladı.

İnsanın taşıması gereken toplumsal sorumluluklarını masalsı bir kurguyla anlatan çağdaş fantastik oyunda, Cihan Büyükışık, Rüyam Dirin, Ezgi Yentürk, Erem Nalcı, Yunus Emre Kılınç, Adnan Tunalı, Yunus Emre Terzioğlu, Begüm Alınca ve Mukaddes Kurmuş rol alıyor.

"Akıllı Soytarı"da, silah, savaş, kavga, haksızlık, sömürü, bencillik gibi kavramların hiç bilinmediği sınıfsız "Mutsuzluk Gezegeni"nde kralı, soytarısı, prensesi, halkı kardeş kardeş yaşarken, üç düzenbazın kendi çıkarları için gezegeni ele geçirmeye çalışmaları anlatılıyor.

Akıllı soytarı ve çocukların, üç düzenbaza izin vermemeleriyle gelişen oyunda, insanın ancak eşit, özgür ve demokratik bir ortamda mutlu olabileceği konu ediliyor.

Oyun, AVP Sahnesinde 25 Ocak Pazar günü saat 14.00'te izlenebilecek.

"Çok Güzel Hareketler Bunlar" adlı gösteri, Bursalı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın hocalığını yaptığı, Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularınca hazırlanan gösteri, Bursa'da sahnelenecek.

Gösteri, Tayyare Kültür Merkezinde (TKM) 24 Ocakta 18.30 ve 21.30 saatlerinde izlenebilecek.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, "Deli İbrahim", "Şahmeran" ve "Sevdalı Bulut" adlı oyunları sahneleyecek.

Turhan Oflazoğlu'na 1967'de "Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü"nü kazandıran "Deli İbrahim"i, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar yönetiyor. Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi'nin yaptığı oyunun müzikleri ise Murat Gedikli'ye ait.

Oyunda, ağabeyi 4. Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dram anlatılıyor.

"Deli İbrahim", TKM'de 27 Ocakta saat 20.30'da beğeniye sunulacak. Anadolu'nun en eski masal kahramanlarından biri olan, insan başlı, yılan gövdeli "Şahmeran"ın hikayesi, 7 ve üzeri yaş grubundaki çocuklara, hırs ve saplantıların güzellikleri yok eden kavramlar olduğunu anlatmayı hedefliyor.

Altuğ Görgü'nün yazıp yönettiği oyunda, efsanevi yaratık, yarı insan yarı yılan Şahmeran'ın Anadolu kültürüyle şekillenen hikayesi ele alınıyor. "Şahmeran", TKM'de 25 Ocak tarihinde saat 11.00'de izlenebilecek.

Nazım Hikmet'in "Sevdalı Bulut" adlı eserinden uyarlanan gölge oyununu, yaşamını Fransa'da sürdüren ve Fransa Dışişleri Bakanlığının desteklediği "Dünya Sanatçıları Projesi"ne kabul edilerek Etiyopya'da çocuklara gölge oyunu öğreten Ebru Kara sahneye uyarladı.

Murat Liman'ın anlatımı ve müzikleriyle renklenen oyunda, Günay Güney, Didem Hun, Sabahattin Yakut ve Eren Topçak rol alıyor. Oyun, Çocuk Sanat Evinde yarın saat 14.00'te beğeniye sunulacak.
 
Cevap: Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi

Samsun

Samsun'da bu hafta düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri şöyle:

GAZİ SAHNESİ: Samsun Seyir Tiyatrosu, "Nerde Kalmıştık" adlı oyunu seyircisiyle buluşturacak.

Öner Yıldırım'ın yazıp yönettiği, güncel konuların mizahi dille ele alındığı oyun, yarın izlenebilecek.

Samsun Düşevi Oyuncuları, yeni oyunları "İnsan Dükkanı" ile her salı tiyatroseverlerin karşısında olacak.

Murat Can Kibiroğlu'nun yazdığı, Hakan Alkan'ın yönettiği, bir barda geçen oyun, "kaybetmemek için anı kaçırma" sözünden yola çıkarak traji komik şekilde mesajlar veriyor.

Kuruluş çalışmalarını tamamlayan Samsun Devlet Opera ve Balesi, 24 Ocakta vereceği "Açılış Konseri" ile Samsunlulara merhaba diyecek.

Şef Markus Baish yönetimindeki açılış konserinde, solistler Esra Çetiner, Ari Edirne ve Seda Ortaç, Samsun Devlet Opera Balesi Orkestrası ve Korosu eşliğinde Handel, Selman Aga, Mozart, Verdi ve Ferit Tüzün'ün eserlerini seslendirecek.

Ordu

Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Oktay Arayıcı'nın "Seferi Ramazan Bey'in Nafile Dünyası" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

Ali Kemal Tandoğan'ın yönettiği ve geniş bir oyuncu kadrosunun rol aldığı oyunun dekoru Mehmet Hartamacı, müzikleri ise Zafer Bozdağ, Sezgin Mercan ve Barış Çavuş'a ait.

Polis memuru Ramazan'ın başından geçenleri mizahi dille ele alan oyun, her salı ve cuma günü seyircisiyle buluşuyor.

Adem Atar'ın yazdığı, Osman Çakmak'ın yönettiği "Arkadaşım Güneş Işınları" adlı çocuk oyunu ise hafta içi her gün minik izleyiciler için sahneleniyor.
Zonguldak

Tiyatro Şenay, Onur Şenay'ın yazdığı, Özdemir Çiftçioğlu'nun yönettiği "Sadece Arkadaşız" adlı iki perdelik komedi oyununu, 30 Ocakta Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) beğeniye sunacak.

Oyunda, Levent Can, Deniz Akkaya, Murat Şenol ile Melike Kurt rol alıyor.

Duru Tiyatrosu, Simon William'ın yazdığı, Emre Kınay'ın yönettiği, Filiz Ofluoğlu'nun çevirdiği "Aşk Her Yerde Var" adlı oyunu 2 Şubatta AKM'de sahneleyecek.

İki perdelik komedi oyununda, Ayçin İnci, Emre Kınay, Sait Genay, Cem Yanılmaz ve Bahar Yanılmaz rol alıyor.

Bursa


Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), bu hafta "Asiye Nasıl Kurtulur?", "Bu Can Benim Kime Ne?", "Akıllı Soytarı" ve "Akıl Defteri" adlı oyunları sahneleyecek.

Vasıf Öngören'in yazdığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği "Asiye Nasıl Kurtulur?"un dekorları Suar Şeylan, kostüm tasarımı Mihriban Oran, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzik tasarımı Hüseyin Çebi, dans düzeni Deniz Çığ'a ait. Arzu Tan Bayraktutan, Ayşegül Günay Demir, Kamil Korunan, Elif Nutku, Taner Turan, Ömer Naci Topcu, Bülent Çiftçi, Harun Türköz, Levent Uzunbilek, Berrin Kulya Balkanlar ve Süheyla Elbaş'ın rol aldığı oyunda, kadının ekonomik ve toplumsal özgürlüğünü tam kazanamadığı ülkelerdeki toplumsal yaraya değiniliyor.

"Asiye Nasıl Kurtulur?", Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesinde bu akşam ve yarın saat 20.30'da, 24 Ocak Cumartesi günü de saat 15.00 ve 20.30'da izlenebilecek.

Brian Clark'ın yazdığı, Filiz Ofluoğlu'nun Türkçe'ye çevirdiği "Bu Can Benim, Kime Ne?" adlı oyunu, Mehmet Gökçer yönetiyor. Dekor ve kostüm tasarımı Şirin Dağtekin, ışık tasarımı Ali Karaman'a ait oyunda, Betül Gökçer, Pınar Saner, Serdar Seçkin, Hafize Gün, Meltem Yücesal, Turan Günay, Yasemin Bakış, Erem Nalcı, Levent Aras ve Ezgi Yentürk rol alıyor.

"Doğumla başlayan yaşam ölümle son bulur mu?" sorusuna yanıt aranan oyunun içeriğinde sorgulanan konular, özetle şöyle:

"Hayatın sona ermesi, kalbin durması, beyin fonksiyonlarının bitmesiyle mi gerçekleşir sadece... Özgürlüğün olmadığı bir yaşam, gerçek bir yaşam sayılabilir mi? Bir tarafta Hipokrat yemini etmiş ve ne pahasına olursa olsun hastasını yaşatmak için çaba sarf eden bir doktor, diğer tarafta geçirdiği trafik kazası sonucu bütün vücudu felç olan ve hayatını sona erdirmek isteyen bir heykeltıraş. İki değer çatışması. Hayatla ölümün eşdeğerde olduğu noktada yaşam hakkı bireyin elinde midir, yoksa ne pahasına olursa olsun hayat devam mı etmeli?"

"Bu Can Benim, Kime Ne?", AVP Sahnesinde 27 ve 28 Ocakta saat 20.30'da beğeniye sunulacak.

Jean Claude Carriere'nin yazdığı, Esen Özman'ın Türkçeye çevirip yönetmenliğini yaptığı "Akıl Defteri" adlı oyunda, Betül Gökçer ve Cem Arabacıoğlu rol alıyor. Oyunda, yaşamın ortalarına gelmiş iki insanın aynı evde buluşmalarıyla başlayan aşk hikayesi anlatılıyor.
Oyunun konusu, şöyle özetleniyor:

"Yaşamının ortalarına gelmiş dakik, derli toplu, her anlamda hatta duygusal alanda bile düzeni seven bir adam. Bir kadın onun evine giriveriyor. Görünürde biraz geniş, gamsız bir kadın. Ne ister, ne arar... Bilinmez. Biri hayatını düzenle sürdürmüş, diğeri ise hayatını düş gücüyle yaşamış iki ayrı insan. Bu çatışmadan -ki bu ezeli bir çatışmadır- beklendiği üzere bir aşk hikayesi doğar. Sahnede 3 gece, 3 gün gibi kısa bir süreçte, tiyatro gerçeği dışında belki ancak 3 ay veya 3 yılda yaşanabilecek, hatta belki de bir ömür boyu yaşanamayacak olaylara tanık oluruz."

Oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosunda bugün, yarın ve 24 Ocakta saat 18.30'da seyircisiyle buluşacak.

Fikret Terzi'nin yazdığı, Yasemin Şener'in yönettiği "Akıllı Soytarı"nın dekorunu Onur Ayaz, kostümlerini Ceren Karahan, ışığını Ali Karaman, müziklerini Kemal Günüç ve dans düzenini Meltem Yorulmaz hazırladı.

İnsanın taşıması gereken toplumsal sorumluluklarını masalsı bir kurguyla anlatan çağdaş fantastik oyunda, Cihan Büyükışık, Rüyam Dirin, Ezgi Yentürk, Erem Nalcı, Yunus Emre Kılınç, Adnan Tunalı, Yunus Emre Terzioğlu, Begüm Alınca ve Mukaddes Kurmuş rol alıyor.

"Akıllı Soytarı"da, silah, savaş, kavga, haksızlık, sömürü, bencillik gibi kavramların hiç bilinmediği sınıfsız "Mutsuzluk Gezegeni"nde kralı, soytarısı, prensesi, halkı kardeş kardeş yaşarken, üç düzenbazın kendi çıkarları için gezegeni ele geçirmeye çalışmaları anlatılıyor.

Akıllı soytarı ve çocukların, üç düzenbaza izin vermemeleriyle gelişen oyunda, insanın ancak eşit, özgür ve demokratik bir ortamda mutlu olabileceği konu ediliyor.

Oyun, AVP Sahnesinde 25 Ocak Pazar günü saat 14.00'te izlenebilecek.

"Çok Güzel Hareketler Bunlar" adlı gösteri, Bursalı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın hocalığını yaptığı, Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularınca hazırlanan gösteri, Bursa'da sahnelenecek.

Gösteri, Tayyare Kültür Merkezinde (TKM) 24 Ocakta 18.30 ve 21.30 saatlerinde izlenebilecek.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, "Deli İbrahim", "Şahmeran" ve "Sevdalı Bulut" adlı oyunları sahneleyecek.

Turhan Oflazoğlu'na 1967'de "Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü"nü kazandıran "Deli İbrahim"i, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar yönetiyor. Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi'nin yaptığı oyunun müzikleri ise Murat Gedikli'ye ait.

Oyunda, ağabeyi 4. Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dram anlatılıyor.

"Deli İbrahim", TKM'de 27 Ocakta saat 20.30'da beğeniye sunulacak. Anadolu'nun en eski masal kahramanlarından biri olan, insan başlı, yılan gövdeli "Şahmeran"ın hikayesi, 7 ve üzeri yaş grubundaki çocuklara, hırs ve saplantıların güzellikleri yok eden kavramlar olduğunu anlatmayı hedefliyor.

Altuğ Görgü'nün yazıp yönettiği oyunda, efsanevi yaratık, yarı insan yarı yılan Şahmeran'ın Anadolu kültürüyle şekillenen hikayesi ele alınıyor. "Şahmeran", TKM'de 25 Ocak tarihinde saat 11.00'de izlenebilecek.

Nazım Hikmet'in "Sevdalı Bulut" adlı eserinden uyarlanan gölge oyununu, yaşamını Fransa'da sürdüren ve Fransa Dışişleri Bakanlığının desteklediği "Dünya Sanatçıları Projesi"ne kabul edilerek Etiyopya'da çocuklara gölge oyunu öğreten Ebru Kara sahneye uyarladı.

Murat Liman'ın anlatımı ve müzikleriyle renklenen oyunda, Günay Güney, Didem Hun, Sabahattin Yakut ve Eren Topçak rol alıyor. Oyun, Çocuk Sanat Evinde yarın saat 14.00'te beğeniye sunulacak.
 
Geri
Üst