bayram tatlıları!!!

kürdan tatlısı



Malzemeler :


2 su bardağı havuç
1 su bardağı şeker
2 paket pötibör bisküvi
1 çay bardağı su
yeterince hindistan cevizi
kürdan

Yapılışı :

Havuçları, şekeri ve suyu bir tencereye koyarak recel kıvamına gelene kadar kaynatın. Diğer bir tarafta bisküvileri küçük küçük parçalara ayırın. Havuç karışımı piştikten sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bisküvileri havuç karışımına dökerek hamur yapın daha sonda elinizde top şekline getirin ve hindistan cevizine karıştırıp bir tepsiye dizin ve servis yapın
 
meyveli tatlı



Malzemeler :


1 kilo ekşi elma
1 adet muz
Yarım kilo süt
1 paket vanilyalı puding
100 gram dövülmüş fıstık

Yapılışı :

1 paket puding, yarım kilo süt ile koyuca pişirilir. Diğer taraftan bir kilo elma ufak ufak doğranır ve hafifçe pişirilerek ezilir. Piştikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edilir ve karıştırılır ve bir payreks kaba dökülür. Soğuduktan sonra üzerine halka halka kesilmiş muz ve üzerine puding dökülüp arzuya göre dövülmüş fındık ya da fıstıkla süslenir.
 
revani


Malzemeler :

3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı kekun
kabartma tozu
1 su bardağı un


şerbet malzemesi :

4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
limon


Yapılışı :

Yumurtayı şekerle çırpın, yoğurt, kekun, un ve kabartma tozunu ilave edin . Kanştırup tepsiye boşaltın ve fırında pişirin. Kaynatıp soğuttuğunuz şerbeti, sıcak revaninin üzerine dökün.
 
rulo kadayıf tatlısı


Malzemeler :

margarin
1 adet yufka
1 su bardağı toz şeker
250 gr ıslak kadayıf
1 su bardağı ceviz içi

Şurup mazlemesi :

1/2 limon
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker

Yapılışı :

Margarini eritin, yufkayı yağlayıp enine üçe bölün. Üzerine ıslak kadayıfı yayın ve erimiş margarin ile ıslatıln, dövülmüş ceviz ve toz şeker serpin. Yufkaları rulo şeklinde sarıp, baklava gibi verev keserek tepsiye dizip, fırına verin. Hazırladığınız ılık şurubu, kızarmış tatlının üzerine döküp, servis yapın.
 
rumeli usulü şekerpare



Malzemeler :


3 su bardağı un
18-20 adet iç fındık (veya iç badem)
1 tutam kabartma tozu

Şurup malzemesi :

1.5 su bardağı su
17 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı :

Şekeri su ile kaynatın. Biraz koyulaştığında ateşten çekin. Yağı hafif ateşte eritin. Yumurta, kabartma tozu ve un ilavesiyle iyice yoğrun. Ceviz içi kadar parçalara bölüp avuç içinde yuvarlayın. Hafifçe bastınlarak, üzerlerine fındık ya da badem koyun. Bir tepsiyi yağlayıp, şekerpareleri dizin, 170 dereceye ayarladığınız fırında pişirin. Sıcakken üzerine daha önceden hazırladığınız şurubu döküp, üzerini kapatın. Şerbetini çektikten sonra kapağını kaldırılıp servis tabağına koyun.
 
sakızlı muhallebi



Malzemeler :


1 çay fincanı toz şeker
1 çay fincanı buğday nişastası
2 paket damla sakızı
1 kg süt
1 paket margarin

Sos malzemesi :

3 çorba kaşığı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kakao
1/2 paket margarin
2 adet yumurta


Yapılışı :

Süt ve buğday nişastasını şekerle pişirin. Ateşten alınca dövülmüş damla sakızı ve yanm paket margarini ilave edin. Soğuduktan sonra blender ile iyice çekip, çukur bir tabağa boşaltın.Eritilmiş margarini, pudra şekerini ve kakaoyu yumurta ile çırpıp, soğutulmuş muhallebinin üzerine boşaltın. Üzerini hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
 
saray sarma



Malzemeler :


1 kg baklavalık un
1/2 kg buğday nişastası
4 adet yumurta
5 çay kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı su
7 bardak dövülmüş antep fıstığı

Şerbeti malzemesi:

8 bardak şeker
12 su bardağı su


Yapılışı :

Bir kapta un, tuz ve yumurtaları birbuçuk bardak su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamurları ceviz iriliğinde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklüğünde açın.15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'erli gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava ile ince yufkalar açın. Açtığınız yufkaların üzerine fıstık serpin.Yufkayı oklavaya sarıp kenarlardan büzün. Büzdüğünüz yufkayı oklavadan bozmadan çıkararak fırın tepsisine dizin. Keskin bir bıçak yardımıyla 3 cm'lik dilimler halinde kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Bolca erittiğiniz tereyağını yufkaların üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Şerbet için 8 bardak şeker ve 12 bardak suyu kaynatın. Sonra sıcak tatlının üzerine dökün. Soğuduktan sonra servis yapın.
 
selanik tatlısı



Malzemeler :


şerbeti için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
hamuru için:
7,5 kahve fincanı un
3,5 kahve fincanı tereyağ
1 kahve fincanı pudre şekeri
muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincanı nişasta
4 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :

Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına telene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.
 
sevgi tatlısı



Malzemeler :


8 kişilik
2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket margarin
alabildiği kadar un
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
şurubu için:
bir tutam vanilya
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1/2 adet limon suyu


Yapılışı :

Su, şeker ve vanilyayı kaynatın. Ateşten alınmasına yakın limon suyunu ekleyin. Koyulaşınca ateşten alın soğumaya bırakın. Bir kabın içinde sıvı yağı, margarini, kabartma tozunu, yumurtayı, yoğurdu ve alabildiği kadar unu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar da yoğurun. Hamuru dörde bölün. Her parçasını merdane ile açın. Açtığınız hamura iri dövülmüş cevizden yayın. Rulo yapın. diğer hamurları da aynı işlemlerden geçirin. Sonra bu ruloları parmak kalınlığında kesin. Tepsiye dizin. Önceden ısıtılan 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şurubu tatlıların üzerine dökün.
 
sultan tatlısı



Malzemeler :

hamuru için:
1 adet yumurtanın akı
200 gr toz şeker
1 adet yumurtanın sarısı
200 gr margarin
150 gr çikolata rendesi
200 gr pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
200 gr un
şerbeti için:
4 bardak şeker
4 bardak su
1 adet limonun suyu

Yapılışı :

Şurup için suyu ve şekeri kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin.
Soğumaya bırakın. Yumurta akını kar haline gelene kadar çırpın. Toz şekeri içine azar azar dökerek yedirin. Yağı eritin ve soğutun. yumurta sarısıyla karıştırın. Kalan malzemeleri yumurta akına ekleyin. Yağ ve yumurta sarısını da ilave edin. Yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 180 dereceli fırında pişirin. Üzerine şerbetini dökün.
 
Geri
Üst