Bebeğin kulağı nasıl temizlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğin kulağı nasıl temizlenir?
Bebeklerin kulakları yetişkinlere göre çok daha hassastır. Kulak yolları kısa ve daha narindir. Bu sebeple pek çok doktor bebeğin kulağının ebeveynler tarafından temizlenmemesini önerir. Bebeklerde de kulak yolu zaten kulak kirini ve iltihabını kendiliğinden dışarı atar. Kulak kiri dediğimiz birikintiler aslında kulağı dış etkenlerden koruyan bir salgıdır. Dışarı atılan kir ise bu salgının fazla olan kısmıdır. Bebeğin kulağı nasıl temizlenir konusunu biraz daha detaylandırmak ve özellikle bebeğin kulaklarını temizleme esnasında yapmanız ve yapmamanız gerekenleri sizlerle paylaşmak isteriz.




Her şeyden önce bebeğin kulağını temizlemenize gerek yok. Bu aklınızda yer etsin. Bebeğin kulağını temizlemeniz ge-rek-mi-yor. Mutlaka temizlik yapmak istiyorsanız bu konuda çok dikkatli ve titiz olmalısınız. Bebeğinizin, canınızın, kendi parçanızın kalıcı işitme problemi çekmesini istemezsiniz değil mi?



Bebeğin kulağı nasıl temizlenir.jpg









Bir parça pamuk veya pamuklu bez alıp bunu ılık su ile nemlendiriyoruz. Bu pamuk pamuklu bez ile kulak kepçesinin etrafını ve arkasını bastırmadan dikkatli bir şekilde siliyoruz. Kir fazlası bu belirttiğimiz bölgelerde birikir. Sakın ama sakın parmağınızla bebeğin kulağının içine temizlemeye çalışmayın. Daha doğrusu herhangi bir cisimle bunu denemeyin. Kesinlikle ve kesinlikle kulağın içine su kaçırmıyoruz. Eğer ki anormal bir durum varsa kesinlikle ve kesinlikle kendimiz müdahale etmiyor, hiç zaman kaybetmeden doktorumuza danışıyoruz.





Kulak kepçesi kıvrımları ve arka kısmı yumuşak nemli bezle ya da ılık suyla ıslatılmış pamuk parçaları ile silinir. Kulak yoluna su kaçmaması için dikkat edilir. Bebeğinizi yıkarken kulağına su kaçmamasına çok dikkat ediniz. Kulak yolunun görünen kısmı pamuklu kulak çubuğu ile silinirken kulak yoluna asla pamuklu çubuk, kibrit çöpü, firkete vb. şeyler sokulmamalıdır. Kulak yolu kısa olduğundan kulak zarına zarar verilebilir. Kulak yolu, kulak kirini ve iltihabı kendiliğinden dışarı atar. Kulak kiri dediğimiz aslında kulağı dış etkilerden koruyan bir salgıdır. Kulağın içindeki kulak kirinin fazlası dışa doğru atılır. Bu da kulağın içine herhangi bir şey sokmadan dışarıdan kolaylıkla temizlenir. Eğer herhangi bir nedenden dolayı orta kulakta iltihap gelişmiş ve bu iltihaplanma ağrı ve ateş yapıyorsa kesinlikle doktora götürülmelidir





Bebeğinizin kulak temizliğini nasıl yapmalısınız?


1. Bir kasede ılık su hazırlayın. Sıcak su bebeğin hassas cildini yakabilir.

2. Temiz bir bezi suyun içine sokun. Bezdeki fazla suyu sıkın. Bebeğinizi kucağınızda tutun. Eğer huzursuzsa sakinleştirin ve rahatlatın.

3. Bebeğinizin kulağının arka kısmını ve kulak kıvrımlarının olduğu dış yüzeyi diplere girmeden silin. Silerken hassas davranın ve kulağındaki dış yüzeydeki kiri yaymamaya dikkat edin.

4. Bir kulağının temizliğini bitirdikten sonra diğer kulağa geçmeden önce bezi tekrar bir durulayın ve fazla suyunu sıkın.

5. Eğer bebeğinizin kulak için çok kirli ise ve ekstra bir bakıma ihtiyaç gibi görünüyorsa bebeğinizin hekimini arayarak tavsiyelerini alın. Bebeğiniz sürekli kulağını çekiştiriyorsa bebeğinizin kulağında bir enfeksiyon veya başka bir durum da olabilir.

6. Bebeğinizin iç kulak kanalına hiçbir şey sokmayın. Kazayla iç kulağına zarar verebilirsiniz.

7. Ayrıca hekiminiz tavsiye etmediği sürece bebeğinizin kulak temizliği için diğer kulak kiri temizleme çözümlerini ( ilaç v.b. ) kullanmayın.
 
Geri
Üst