Bebekler için beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Bebekler için beslenme önerileri
Bebeklik döneminde yeterli beslenme, yaşam boyu sürecek sağlık ve esenlik için esastır. Bebekler, optimal büyüme, gelişme ve sağlık için ilk altı ay boyunca sadece emzirilmelidir. Bundan sonra, gelişen beslenme gereksinimlerini karşılamak için, bebekler beslenme açısından yeterli ve güvenli tamamlayıcı gıdalar almalı, emzirmeye iki yıla kadar bir süre devam etmelidirler.Beslenme,bebeklerde beslenme,bebekler nasıl beslenmeli,bebekler için öğünler,bebekler için beslenme önerileri,bebek beslenmesi ile ilgili tüm bilgileri makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


bebekler için beslenme.jpg



Bebek Beslenmesi

Bebek beslenmesi püf noktaları

0-6 Ay Bebeklerin Beslenmesi



Bebeğinizin yaşamın ilk yılında uygun ve sağlıklı beslenmesi son derece önemlidir.Bebeğiniz büyüdükçe, doğru zamanda çeşitli sağlıklı gıdalar başlatmak doğru büyüme ve gelişme için önemlidir. Ve bu erken evrede iyi beslenme alışkanlıklarını başlatmak, yaşam için sağlıklı beslenme kalıpları oluşturmaya yardımcı olacaktır.Bebekler, ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenebilirler.Anne sütü bebekler için en uygun besin karışımıdır. Antikorlar, antimikrobiyal , enzimler anti inflamatuar yağlı asitler gibi iyi şeyler ile doludur.Emzirme bebeğin gelişmesini ve büyümesini sağlar, bebekler için hem şimdi hem de gelecekte olan hastalıklardan korur.



Bebeğe tahıl ne zaman verilir ?

Bebekler 6 aylıkken katı gıdalara geçmelidir.. Anne sütü bebeğin ana beslenme kaynağı olmaya devam etmelidir. Katı gıdalar anne sütünü veya formülünü değiştirmemelidir.6 aylık bir süre boyunca, bebeğinizin sindirim sistemi, yutma gücü ve dil kontrolü, bazı katı maddelerle baş edebilmek için yeteri kadar olgunlaşır. Bebekler için çeltik eseslı tahıllara ilk etapta başlamak faydalı olucaktır. Bebeğiniz hububattan demir gereksinimini karşılayacaktır.

Pirinç ve tahıllar karışık verilebilir bebeğinizin sevmesi içinde meyve karışıma eklenebilir. Patates, kabak, havuç ve kabak gibi sebzeler ve haşlanmış elma ve armut gibi meyveler ilk önce sıklıkla önerilir.Bu, bir reaksiyona neden olabilecek gıdaları izole etmeyi kolaylaştıracaktır.

Pişmiş yumurta 10 ila 11 ay arasında verilebilir. Genellikle ailenin alerjik öyküsü olan çocukların potansiyel alerjik yiyeceklerin (yumurta, yer fıstığı, fındık, buğday, süt ve balık gibi) kullanımını ertelemeleri önerilir. Bununla birlikte, son araştırmalar alerjik gıdalardan kaçınmanın alerjileri azaltmadığını ve alerjik risk artışı ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir

Süt ürünleri ne zaman verilebilir?

Süt, peynir ve yoğurt gibi süt gıdaları, bebeğinizin büyümesi ve gelişimi için önemli olan en az 10 tane gerekli besin içerir. Bunlara A vitamini, B12 vitamini, riboflavin, kalsiyum, karbonhidrat, magnezyum, fosfor, protein, potasyum ve çinko dahildir.

Süt ürünleri genelde büyümekte olan bebeğin diyetinin önemli bir parçası haline gelir.Süt ana süt içeceği olarak anne sütünü veya formülü değiştirmemelidir . Bebeğiniz yaklaşık 8 aylıkken yoğurt önerilebilir. Peynir de yaklaşık 8 ayda kullanılabilir.

Yiyecek dokusu nasıl olmalıdır?

Bebeğiniz için önce gıdalar püre veya ince öğütülmelidir. Boğulmayı önlemek için, fıstık ve pişmemiş sebzeler gibi küçük zorlu yiyeceklerden kaçının ve beslenme zamanlarında daima çocuğunuzu gözlemleyin.

Bebeklik, çocuğun hayatında doğumdan itibaren 12 ay yaşına kadar geçen süredir. Bebeğin yetersiz beslenmesi, bodur büyüme, düşük vücut ağırlığı, gecikmiş bilişsel ve fiziksel gelişme ve hatta ölümle sonuçlanabilir.Bebekler için önemli besinler karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler ve mineralleri içerir. Anne sütünün düşük olduğu D vitamini ve demir haricinde, bebek mamaları ve anne sütü genellikle bebekler için yeterli miktarda gerekli besin maddeleri içerir. D vitamini veya demir içeren sıvı bir multivitamin desteğinin bebeğiniz için uygun olup olmadığını, hekiminize sorun.Omega-3 yağ asitleri bebeğinizin beyin gelişiminde önemlidir. Yaklaşık 6 aylıkken, bebeğiniz muhtemelen katı gıdaları yemeye hazırdır, ancak öncesi mutlaka hekime danışın. Bebeğiniz pirinç tahıl yemeye hakim olduktan sonra, ona demir katkılı bebek tahılları sunabilirsiniz


Bebeğiniz tahıllara hakim olduğunda, artık meyve ve sebze yemeğe hazırdır. Çoğu bebek, 6-8 aylık dönemlerde meyve ve sebzeler yemeye başlar. Günde 2 ila 3 yemek kaşığı yaklaşık 4 kere sunun. Demir açısından zengin et, et alternatifleri ve demir destekli tahıl ilk tamamlayıcı gıdalar olarak önerilir. Çocuğun açlık ve tokluk ipuçlarına dayalı duyarlı beslemeyi teşvik edin.Demir, sağlık için özellikle önemli olan besin öğelerinden biridir. Akciğerlerden vücut dokularına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur.Yeterli miktarda demir alamayan bebekler demir eksikliği anemisi adı verilen bir bozukluk geliştirebilir.Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinden zengin çeşitli sağlıklı besinler sunmayı unutmayın.
 
Geri
Üst