Çaydanlıktaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Çaydanlıktaki Kireç Nasıl Temizlenir?
Çay demlerken kullandığınız suyun kireç oranına göre çaydanlık dipleri belirli aralıklarda kireçle kaplanır. Çaydanlıkta biriken kireç temizlenmediği takdirde çayın berraklığı bozulabilir. Oluşan kireç uzun süre temizlenmediğinde ise kendiliğinde çözülür ve çayınızın tadını değiştirebilir.


Şebeke sularındaki kireç, zamanla yoğunlaşarak çaydanlık ve diğer ısıtıcıların zemininde inatçı kireç tabakaları oluşturabilir. Kolay temizlik için uygulama adımlarını takip edin!




Çaydanlıktaki Kireç Nasıl Temizlenir.jpg








Çaydanlıktaki kireç nasıl temizlenir


Çaydanlık dibinde biriken kireci geçecek kadar, yaklaşık 1 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı sirkeyi çaydanlığa dökün ve kaynatın. Kaynamış suyu döktükten sonra çaydanlığı deterjanlı sünger ile yıkayabilirsiniz.


İkinci yöntemde ise çaydanlığa 1 su bardağı su ve 2 çorba kaşığı limon tuzu dökün ve kaynatın. Kaynayan suyu boşalttıktan sonra çaydanlığı yıkayabilirsiniz. İçindeki kirecin temizlendiğini ve çaydanlığın parladığını göreceksiniz.


Çaydanlıktaki kireci temizlemek için marketlerden temin edebileceğiniz kireç çözücüleri de kullanabilirsiniz. Çaydanlığı kireçli kısmı geçecek kadar su ile doldurun. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. İçine 1 paket kireç çözücü atın Kireç çözücüyü atarken etrafa sıçramamasına dikkat edin. Yarım saat kadar bekletin. Daha sonra içindeki suyu boşaltın.


Çaydanlıktaki kireci temizlerken dikkat edilmesi gerekenler:

Kireç çözücü ile kireç temizleme yöntemi uyguluyorsanız, etrafa ya da cildinize sıçramamasına çok dikkat etmelisiniz. Kireç tamamen söküldüğünde çaydanlığı birkaç kez duru su ile kaynatmanızı tavsiye ediyoruz. Ardından deterjanlı sünger ile yıkayabilirsiniz. Çaydanlığın kireç çözücüden tamamen arındığına emin olun.



Doğal çözümler:


Çaydanlıklarda oluşan kireçlenmeler için en etkili doğal çözümlerden biri sirkedir. Sirkenin asidik yapısı kirecin çözülmesine ve kolayca temizlenmesine yardımcı olur. Bu yöntemi hem çaydanlıklarda hem de elektrikli su ısıtıcılarında uygulayabilirsiniz.


Çaydanlığın büyüklüğüne göre yarım ila 1 su bardağı sirke ilave edin.
Üzerini suyla doldurduktan sonra orta ateşte kaynamaya bırakın.
15- 20 dakika kaynattıktan sonra, ocağın altını kapatın ve çaydanlıktaki suyu boşaltın.
Sıcak su ile durulayıp temizledikten sonra temiz bir bez yardımıyla durulayın.


Kimyasal çözümler


Doğal yöntemlerle sonuç alamıyorsanız ya da oluşan kireç tabakası çok kalınsa, temizlik için kimyasal çözücüleri deneyebilirsiniz. Kireç çözücüyü kullanmadan önce hangi yüzeylerde kullanılabileceğine dair talimatları mutlaka okuyun. Uygun olmayan kimyasallar, teflon ve seramik gibi yüzeylere ciddi hasarlar verebilir.


Uyarı: Doğal kireçtaşından oluşan mermer, kireç çözücü kimyasallarla temas ettiğinde erimeye başlar. Kireç çözücü ile temizlik yapacaksanız mermer yüzeylerle temas etmemeye dikkat edin.


Kuru çaydanlığın içerisine kireç çözücüyü ekleyin ve etki etmesi için birkaç dakika bekleyin.
Etkileşim esnasında ortaya çıkan gazları solumayın ve güvenli bir uzaklıkta bulunun.
Çaydanlığı bol su ile iyice duruladıktan sonra kullanın.
 
Merhaba ,Kimyasal maddelerle işlemi yapmanızı önermiyorum.Zira sağlığa zararlı.Bu kadar doğal yollardan temizleme seçenekleri varken..
 
Dün instagramda gördüm kadın kireçlenmiş demliğe ve kireç kalıntılı tuvalete cola döktü tertemiz oldu. En kısa zaman da deneyip durumu paylaşıcam. Ben genelde demlik kirecini limon tuzu kullanarak çıkarıyorum. Kaynayan suya kilon tuzu atıyorum 5 dk kaynatıyorum kireçten eser kalmıyor
 
Biz çayı çok severiz tiryakim sürekli açık daha önce musluk suyu kullanıyordum çay yaparken haliyle demlikte kireç tabakası oluyordu. Bende limon tuzuyla kireci gideriyordum.Şimdi hazır su kullanıyorum çay yaparken bu nedenle tiryakim eskisi gibi kireçlenmiyor.
 
Geri
Üst