Çocuğun Velayeti Kaç Yaşında Babaya Verilir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Çocuğun Velayeti Kaç Yaşında Babaya Verilir?
bu konu çocukların boşanma durumunda babaya verilecek velayet yaşı hakkında bilgilere yer vermektedir.

Boşanmalar da şüphesiz ki en çok etkilenen çocuklar oluyor. Eğer farklı istisnai bir durum yoksa genelde küçük çocukların ve bebeklerin velayeti anneye verilir. Çiftler arasında eğer anlaşma durumun da ve anneye verilmesi uygun olmayan durumlar da velayet babaya verilir. Velayetin babaya verilme yaşı konusunda merak etitğiniz hukuki bilgiler sizlerle birlikte.

bosanma-b4.jpg


Velayet hakkı elinde olmayan taraf çocuğu ne zaman görebiliyor? Zaman içinde velayeti alma hakkını elde edebilir mi bu sorularınıza sayfamızda cevap bulabilirsiniz..

Velayetin kime verileceğine nasıl karar verilir Aslolan öncelikle çocuğun velayetinin anneye verilmesidir. Bunun nedeni, çocuğun annenin bakımına, anne şefkatine daha fazla muhtaç olmasıdır. Özelikle küçük çocuklarda velayetin anneye verilmesi ana kuraldır. Tabii ki istisnaları vardır ve babaya da verilebilir. Ama annenin çocuğun gelişimini etkileyecek derecede kötü bir hayat sürmesi, düzelmeyecek bir hastalığının olması vb. hallerde velayet babaya da verilebilir.

Kanun, bu durum kamu düzeninden olduğu için, hakime geniş bir takdir yetkisi tanır. Önemli olan çocuğun menfaatleridir. Anne babanın anne babalık duygularını tatmininden ziyade, çocuk için en doğru olacak kararı, mahkeme, oluşacak şartlara göre değerlendirir.

Genelde velayet anneye verilse de, hakim, çocuğun babaya verilmesi halinde daha iyi bir eğitim alacağı, daha iyi bir sosyal hayata kavuşacağı kanaatine varırsa velayeti babaya verebilir.

Velayet hakkı çocuğun doğumuyla başladığı gibi 18 yaşına gelmesiyle son bulur. .

Velayet sahibi kişinin ölümü halinde, velayet otomatikman diğer tarafa geçmez. Diğer tarafın aile mahkemesine dava açarak velayetin kendisine verilmesini talep etmesi gerekir.

Velayet hakkını kullanan kişinin kısıtlanması, tutuklanması, cezaevine girmesi hallerinde yine velayet otomatikman karşı tarafa geçmez. Bu durumda velayet fiilen kısıtlanmış olsa da diğer tarafın velayet hakkını aile mahkemesinden talep etmesi gerekir.
 
Geri
Üst