Çocuklarda utangaçlık nasıl aşılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda utangaçlık nasıl aşılır ?
Utangaçlık bir kişilik özelliğidir. Şimdiye kadar tanıdığım en güzel insanlardan bazıları utangaçtır.Utangaçlık, çocuklar arasında çok yaygındır ve olumsuz bir özellik olarak görülmemelidir. utangaçlık iç sorunlarının tezahürüdür . Utangaçlık, küçük çocuklar arasında gelişimsel açıdan normal ve ortak bir özelliktir. Bu korkunç ya da ezici bir duruma benzeyen şeylere karşı doğal bir yanıttır. Ancak utangaçlığın üzerinde durmak zordur, çünkü bu bir duygu karışımıdır. Utanç, korku, gerginlik, endişe ve kaygı içerebilir.çocuğun gelişimi boyunca farklı düzeylerde utangaçlıklar meydana gelebilir ..
çocuklarda utangaçlık.png





Çocuğumun aşırı utangaç olup olmadığını nasıl anlarım?


Nadiren gönüllü olarak konuşur.

Yetişkin ya da akranI bir soru sorduğunda cevap vermez.

Yönergeleri izler, ancak onlara sözlü olarak cevap vermez.

Konuştuğunda, genellikle çok yumuşak, sessiz bir sesle konuşur.

Başkaları konuştuğu zaman döner ve göz teması kurmaz veya çok az yapar.

Genellikle bir yere bakar.

Diğer çocukların oynamasını izler, ancak katılmazlar.

Gergin, dikkati dağılmış veya endişeli görünür.

Ebeveyn olmadan yeni bir yere girmeyi reddetmiş olabilir.



Çocuğunuzu yeni çocuklara ve ortamlara maruz bırakmaya çalışın. Ancak bunu yavaş yavaş yapın. Örneğin, aynı çocuğun düzenli olarak oynadığı bir parkı ziyaret edebilirsiniz. Kendisini tanıdık olmayan çocuklarla hemen görüşmeye zorlamayın.Davranış hedeflerini belirlemek ve ilerlemesini izlemek için çocuğunuzla birlikte çalışın. Örneğin, yönetilebilir bir amaç, bir komşuya merhaba demek olabilir. Çocuğunuz hedefe ulaştığında, ilerleme grafiğinde işaretleyin. Bir övgü veya ödül olarak küçük bir muamele teklif edin.


Utangaçlık bazı çocukların kişiliğinde vardır ancak olumsuz deneyimler de rol oynayabilir. Çocuğunuzun utangaçlığı aniden mi çıktı? Eğer öyleyse, bir olay onu tetiklemiş olabilir ve geçmesi için yardıma ihtiyaç duyabilirler.Çocuğunuzun öğrenmekte olduğu yeni sosyal becerileri güçlendirin. Çocuğunuzun güçlü yönlerini tanımlayın ve üzerine inşa edin. Yaratıcı mı? Atletik mi? Bu becerileri cesaretlendirmek çocuğunuza öz güven sağlayacaktır.


Utangaçlık komplikasyonları


Sosyal beceriler geliştirmek veya uygulamak için daha düşük fırsatlar

Daha az arkadaş

Spor, dans, tiyatro veya müzik gibi başkalarıyla etkileşim gerektiren eğlenceli ve ödüllendirici etkinliklere katılımın olmaması

Yalnızlık hissi, önemsizlik ve öz saygınlığın azalması

Yüksek kaygı seviyeleri

Yüz kızartan, kekeleme ve titreme gibi utanç verici fiziksel etkiler.




Bazı uzmanlar utangaçlığın nedeninin kalıtım olduğuna inanıyor, bazıları ise bir ya da iki ebeveynin utangaç olması gibi aile ilişkileri tarafından şekillendirilebileceğini söylüyor.Çocuğunuzun yeni insanlara veya durumlara tepki verme biçimindeki bir kalıbı fark ederseniz, biraz bekleyin. O zaman rahat olabilmek için ona fazladan zaman verin. Çocuğunuza toplumsal ortamlarda sosyal beceriler geliştirme şansı verin.




Utangaç Çocuklarda Güven Kurmak


Ebeveyn olarak, çocuklarımızın ortaya çıkan her durumda kendinden emin ve cesur olmasını isteriz.


Çocuklarımızın toplumsal durumlarda utangaç veya rahatsız olduğunu bilmek endişe vericidir ve arkadaşlık kurmak için gerekli toplumsal becerilerden yoksun olduklarını bilmekten çekinebilirler.


Utanç veya içe kapanma, yaşamın birçok yönünde sorunlara neden olabilir -, utangaç bir kişi büyük gruplarda endişe edebilir ; Sınıfta ya da işyerinde konuşma yapmak için ayağa kalkanmaktan çok korkmuş olabilir; Yeni insanlarla tanışmak ve hep birlikte sosyal durumlardan kaçınmak için fazla sinir bozucu olabilir.


Utangaç çocukların ebeveyni olarak işlerimiz , kendilerine güven kazanmalarına yardımcı olmak ve diğerleriyle etkileşim içerisinde rahat olmayı öğrenmektir.


Yeni sosyal becerileri öğrenmek biraz işe yarayabilir ve muhtemelen yardıma ihtiyaçları olacaktır.Burada, çocuğunuzun güvenini kazanmasına yardımcı olacak ve yeni insanlarla tanışmak, yeni mekanlara gitmek ve yeni şeyler yapmak konusunda daha rahat olmaya başlamak için toplumsal yollardan atılmanıza yardımcı olacak bazı fikirler bulacaksınız.


Özetle ;


Kalıtım, kültür, Ve çevre, çocuğun utangaçlığında rol oynar. Sözcüklerin gücü vardır ve eğer çocuklarımızı utangaç, toplumsal olarak beceriksiz, içe dönük olarak etiketlersek, kendilerini tanımlayamdıkları gibi özgüvenleri sarsılır. Çocukların kültürel geçmişi ve aile ortamı, sosyal davranış modelleri sunar. Çocuğun çıkarlarına ve duygularına duyarlı davranmak, çocuğun yanında bir ilişki kurmanıza ve çocuğa saygı duyduğunuzu göstermenize olanak tanır.Çocuğun kendisini güvende hissetmesine yardımcı olun ve onu sosyal etkileşimlere çekmek için ortam sağlayın.Sevilen, desteklenen ve takdir edilen çocuklar yeni şeyler yapmak ve yeni insanlarla etkileşimde bulunmak konusunda daha fazla güvene sahip olacaklardır. . Sosyal çevrenin çocuğunuzun davranışını nasıl etkilediğini anlayın.Evde, okulda, diğer aile bireyleriyle ve toplum içinde nasıl davrandıklarına dikkat edin. En rahat ne zaman açık görünüyor? Verdiğimiz bilgiler den yola çıkarak çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Kendinizi bu konu da yetersiz hissettiğinizde bir uzamanın dan yardım alabilirsiniz..
 
Benim kardeşim küçüklüğün dne beri utangaç bir mizaca sahip. Bu durumu hiç bir zaman aşamadı. Şimdi oğlu var oğluda onun gibi hem çekingen hem utangaç. Kardeşim küçükken biri tarafın dan dayak yemişti bu olay benlik duygusunu zedeledi. Ben bu olayın onun kişiliği üzerin de etkili olduğunu düşünüyorum.
 
Utangaç çocuklarda gelişimsel olarak öz güven eksikliği oluyor. Çocuğun bu durumu aşabilmesi için ebeveynlerin destek olması gerekiyor. Şayet durum aşılmazsa ilerde çocuk için çok büyük problemlere neden olabilir.Kendini ve düşüncelerini ifade edemez başkasının onayına ihtiyaç duyar ve yapacağı her işten kuşku duyar. Buda çocuğun geleceğini olumsuz etkiler.
 
Çoğu çocuk utangaç hissediyor ancak bazılarının hayatları utangaçlıklarıyla ciddi şekilde kısıtlanmıştır Bazı durumlarda utangaçlık etkisiz hale getirilebilir. Aşırı utangaç çocuklar genellikle akranlarının çoğunun yanı sıra sınıfta ve oyun alanında da oynamıyor. Bu kalıp ne kadar uzun sürecek olursa, çocukların değişmesi o kadar zor olur. Utangaçlık, toplumsal ortamdan kasıtlı olarak kaçınmaya ve yoksunluğa neden olabilir . Sürekli ve şiddetli utangaçlık bir çocuğun yaşam kalitesini birçok yönden azaltabilir.Ebeveynler çocuklarının hayatlarında çok etkilidir. Bu yüzden utangaç olan çocuklarının öz güvenlerini inşa etmede destek olmalıdırlar..Ebeveynler bu durumda çeşitli stratejiler geliştirmelidirler.Stratejiler, çocuğa ve koşullara bağlıdır, bundan ötürü çocuğunuzu iyi gözlemleyin ve stratejinizi planlayın..
 
Geri
Üst