çocuklarda Yatağa Gitme Savaşları

mislinay

Yeni Üye
Üye
çocuklarda Yatağa Gitme Savaşları
Birçok anne-baba akşam çocukları yatağa gitmeye ikna etmekte zorlanır. Bazı çocuklar yatağa gitmeyi reddeder, bazıları da yatağa gider ama uykuya dalması çok uzun sürer.


Bu sorunların kronikleşmesi ise anne-babaların ciddi bir gerilim yaşamasına neden olabilir. Yatağa gitme savaşlarını sona erdirmek istiyorsanız, aşağıdaki denenmiş ve başarısı kanıtlanmış programı siz de deneyebilirsiniz.

Yatma zamanını geçici olarak çocuğun doğal olarak uykuya daldığı saate alın. Örneğin çocuğunuzu saat 20.00’de yatırıyorsunuz ama 21.30’a kadar uymuyor mu? O halde geçici olarak yatma zamanını 21.30’a alın.

Yaklaşık 20 dakika süren bir uyku öncesi rutini oluşturun. Rutin fiziksel olarak uyarıcı olmayan (örneğin kovalamaca oynamayın) dört ile yedi aktiviteden oluşmalı. Bu aktiviteler hafif birşeyler atıştırmak, banyo, iyi geceler öpücüğü, kitap okumak gibi şeyler olabilir. Bu aktiviteler sırasında çocuğunuzla iletişiminiz çok olumlu olmalıdır.

Geçici yatma zamanından yaklaşık 20 dakika önce rutini uygulamaya başlayın. Rutini her akşam ve her seferinde aynı sıra ile uygulayın. Tutarlılık çok önemli.

Rutin tamamlandıktan sonra çocuğu yatağına yatırın ve odasından çıkın. Çocuğu yatağa yatırdığınızda uyanık olması da çok önemli. Çocuk mutlaka kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmeli.

Yatağa yatırıldıktan sonraki ağlaması ve/veya protestolarını görmezden gelin. Beş dakika sonra çocuğu kontrol etmek amacıyla çok kısa süreliğine (bir dakika için) odasına gidebilirsiniz.

Her akşam çocuğunuzun odasına gitmeden önceki süreyi yavaş yavaş artırın. Örneğin, ilk gece beş dakika, ikinci gece on dakika ve üçüncü gece onbeş dakika bekleyin.

Odasına geri gitmenizdeki amaç çocuğun mızıldanması sona erene kadar onu rahatlatmak değildir. Amacınız çocuğun iyi olduğunu görmek (kızmış ama iyi) ve çocuğa onu unutmadığınızı göstermektir.

Çocuğunuz odasından çıkarsa çok az fiziksel temas ile yeniden yatağına götürmeli ve yatağında kalmasını söylemelisiniz. Yatağına götürürken ilgisini çekecek, onu uyandıracak sohbetlerden, oyunlardan kaçınmalısınız.

Davranışı izleyin. Programı uygulamanız halinde birkaç hafta içinde çok önemli ilerlemeler kaydetmiş olacaksınız.

Yatma saatinin değiştirilmesi. Geçici atma saatinde kalıcı bir iyileştirme sağladıktan sonraki adın yatma saatini geri çekmektir. Her hafta uyku öncesi rutinini bir önceki haftaya göre on, onbeş dakika önce uygulamaya başlayın ve almak istediğiniz saate gelene kadar buna devam edin.

Programın ilk haftalarında kaydettiğiniz iyileşmeleri pekiştirmeniz önemlidir. Yatağında kaldığı ve kendi kendine uyuduğu gecelerin sabahında çocuğunuzu takdir edin ve ödüllendirin (örneğin kahvaltıda sevdiği iki yiyecekten birini tercih etmesine izin vererek). Ancak akşam herşey yolunda gitmediyse çocuğu eleştirmeyin. Sadece olumlu gelişmelere odaklanın.

Dr. Ayten Erdogan
 
Ce: çocuklarda Yatağa Gitme Savaşları

inşallah canım zamanı gelince anne olursun güzel bir duygu ama zor özveri ve sabır istiyor ama yinede iyiki Allah bana anneliği bahşetmiş diyorum :)
 
Geri
Üst