Dejeneratif disk hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Dejeneratif disk hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi
Dejeneratif disk hastalığı, yaşlandıkça omurganızda meydana gelen aşınma ve yıpranmayı tanımlamak için kullanılan terimdir. Bazı insanlarda bu, boyun veya sırt ağrısına neden olabilir. Isı veya buz uygulamak ağrıyı hafifletebilir. Doğru bir duruşun korunması ve fazla kilo vermek, omurilik disklerinizdeki stresi hafifletmeye yardımcı olabilir. Fiziksel egzersizler ve yoga da yardımcı olabilir. Dejeneratif Disk Hastalığı, omurgada meydana gelen bir artrit türüdür. Neyse ki, dejeneratif disk hastalığı için doğal ilaçlar ağrıyı azaltmada ve fonksiyonu iyileştirmede çok etkili olabilir. Dejeneratif disk hastalığı için doğal ilaçlar arasında ağrı kesici ilaçlar, hastalığı tersine çevirmek için diyet değişiklikleri ve omurgaya daha iyi destek vermek için egzersiz yer alır.


Dejeneratif disk hastalığı.png







Dejeneratif disk hastalığı, özellikle genç yetişkinlerde sıklıkla bel ağrısının sebebidir.Bu durum uzun süre boyunca bel ağrısı semptomlarına neden olabilmesine rağmen, iyi haber, ağrının genellikle çeşitli konservatif tedavi seçenekleriyle (ameliyat gerektirmeyen sırt bakımı) yönetilebilmesidir. Çoğunlukla bu sürece beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla durumu yönetebilirsiniz. Dejeneratif disk hastalığı omurga kemiklerini ayıran diskleri etkiler. Bu yaşla ilgili değişiklikler Omurilik ve sinirler üzerindeki baskı ağrıya neden olabilir. Semptomları yönetmek için fizik tedavi, kendine bakım, ilaç ve omurilik enjeksiyonları kullanılır. Ağrının kronik olması durumunda ameliyat bir seçenek olabilir.


Dejeneratif disk hastalığı omurganın herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Bu aslında bir hastalık değil, disklerinizin “dejenere” olduğu bir durum ve omuriliği tamponlamak için esnekliklerini ve yüksekliğini yitirir. Diskler sınırlı bir kan kaynağına sahiptir, bu yüzden yaralı olduktan sonra kendilerini kolayca tamir edemezler. Disklerde yaşa bağlı değişiklikler şunlardır . Diskler kurur ve küçülür - disk çekirdeği yaklaşık % 80 sudan oluşur. Yaşlandıkça, yavaş yavaş su ve esnekliği kaybeder, bu da disk halkasına daha fazla baskı yapar. Disk incelir - su kaybı nedeniyle, diskler zayıflar ve vertebralar arasındaki mesafe çökmeye başlar. Bu yüzden yaşlandıkça kısalıyoruz. Aşırı hareket - anormal sürtünme faset eklemlere stres katar. Sıkışmış sinirler sırt veya bacak ağrısına (siyatik) yol açabilir.



Semptomlar neler?



Dejeneratif disk belirtileri kişiden kişiye değişir. Bozukluğu olan bir çok insanın acı çekmemesi, diğerlerinin ise günlük aktivitelerine müdahale ederek acı çekmesine neden olabilir. Genellikle, ağrı alt sırtta başlar ve bacaklarınızdan ve kalçalarınızdan birinde ( siyatik ) hissedilebilir . Sıklıkla basınç veya yanma ağrısı olarak tanımlanır. Bacak kaslarınızda zayıflığınız yoksa, genellikle endişe nedeni olmayan bacağınız ve ayağınızda hissizlik veya karıncalanma hissedebilirsiniz. Kronik ağrılar, zaman zaman rahatsız edici olabilir.


Dejeneratif disk hastalığı , intervertebral disklerin dejenerasyonuna veya normal 'aşınma ve yıpranmasına' karşılık gelir. Bel ve boyun ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Dejeneratif disk hastalığı, tüm bireyleri etkileyen, yaşla ilerleyen doğal bir süreçtir.Dejeneratif disk hastalığı olan intervertebral disk, acı kaynağı haline gelir; diskte meydana gelen dejenerasyon etkili bir spinal sütun ve ilişkili eklemler arasında basınç dağıtmak için yetersizliğe yol açar . Semptomların gelişimi değişkendir; Bazıları ciddi acılarla karşılaşacak, diğerleri ise hiçbirini yaşamayacak. Dejeneratif disk hastalığı ile ilişkili diğer semptomlar arasında uyuşukluk, karıncalanmadır.


Dejeneratif disk hastalığının teşhisi bir doktor tarafından , fizik muayene ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme çalışmaları ile yapılır. Radyolojik bulgular hekim tarafından gerçekleştirilen bir öykü ve fizik muayene ile mukayese edilmelidir. Eğer dejenerasyon bir diskin yerinden kaymasına ve bir siniri sıkışmasına neden oluyorsa sinirden kas dokuya hareket eden elektrik sinyalleri bozularak ağrılı kas spazmlarına yol açabilir. Kas gevşetici ilaçlar, daha kolay hareket etmenizi sağlayarak, spazmları sakinleştirebilir ve ağrıyı hafifletebilir.Diğer ilaçlar sırt veya boyun ağrınızı gidermezse, doktorunuz ağızdan alınan kortikosteroidleri önerebilir. Steroidler, yaralanan diskin yakınındaki bölgedeki inflamasyonu azaltır, etkilenen siniri baskılayarak ve ağrıyı hafifletir.Aşırı kilolu olmak, omurga ile ilgili problemlere neden olabilir bu durumda fazla kilolarınızı vermek önerilecektir.Belli hareketler ve egzersizler kullanarak semptomları yönetmenize yardımcı olmak için doktorunuz rehabilitasyon uzmanlarıyla yakın bir şekilde çalışabilir. Çoğu zaman, fizik tedavi ağrıyı hafifletir ve omurgada daha fazla hasarı önler.






Dejeneratif disk hastalığı omurganız boyunca oluşabilir, ancak genellikle boyun ve sırtınızda disklerde gerçekleşir. Ağır fiziksel çalışanlar , sigara içenler veya obez olan kişilerin , omurilik disklerinin dejenerasyonuna maruz kalma olasılıkları daha yüksektir. Bel fıtığı ile sonuçlanan bir yaralanma da dejenerasyon sürecinden başlayabilir. Doktorunuz bu durumun belirtileriyle başa çıkmak için ilaç yazabilir. Örneğin, eğer acı çekiyorsanız, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar veya rahatlama için başka ağrı kesiciler verilebilir. Bazı durumlarda hasarlı bir diskin çıkarılması gibi cerrahi tedaviler önerilebilir. Ama aynı zamanda bazı doğal tedaviler ve teknikleri ile ağrı ve diğer rahatsızlık yönetebilirsiniz.



Dejeneratif Disk Hastalığının Ortak Belirtileri


Dejeneratif disk hastalığının en yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

Boyunda veya sırtta ağrı (çoğu zaman alt sırt)
Bükme veya kaldırma sırasında artan ağrı
Uzun süre oturma veya ayakta durma rahatsızlığı
Bir kaç gün ile bir kaç ay süren kronik ağrı
Omurganın çevresinde veya ekstremitelerde karıncalanma

Bir doktor ziyareti sırasında, durumu teşhis etmek için röntgen, bilgisayar görüntüleme ve diğer teşhis testleri yapılacaktır.




Dejeneratif Disk Hastalığı için Fizik Tedavi ve Düşük Etkili Egzersiz



Ağrıyı azaltmaya ve sırt ve boyunda esnekliği arttırmaya yardımcı olabilecek bir dizi hafif egzersiz vardır. Fiziksel bir terapistle çalışmak, dejeneratif disk hastalığının uygun şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir.


Kimler etkilenir ?


Bu durum, aktif yaşam tarzlarına öncülük eden genç yetişkinleri etkileyebilir, ancak çoğu zaman yavaşça ortaya çıkar ve yaşamın ilerleyen dönemlerine kadar semptomlara neden olmaz. Sigara içen kişiler, belirli mesleklerde çalışan insanlar gibi, dejeneratif disk hastalığı geliştirmek için daha büyük risk altındadırlar. Dejeneratif Disk Hastalığı çok acı verici bir durum olabilir ve bunlardan muzdarip insanların günlük aktivitelerini engelleyebilir. Dejeneratif Disk Hastalığı, omurgadaki disklerin hasar gördüğü veya dejenerasyon geçirdiği bir spinal rahatsızlıktır. Bu gerçekten bir hastalık değil, hasarlı bir diskten ağrı üreten dejeneratif bir durumdur. Disklerin dejenerasyonu, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve zaman geçtikçe, tüm insanlar disklerinde bozulma gösterecektir, ancak, Dejeneratif Disk Hastalığı, doğası ve şiddeti açısından kişiden kişiye değiştiği için herkes semptomlara neden olmaz.



Sıcak veya soğuk uygulamak, dejeneratif disk hastalığına bağlı ağrıyı hafifletebilir. Sıcak kompresler veya ısıtma yastıkları, ağrılı alanları rahatlatabilir. Sıcak duşları da deneyebilirsiniz. Kötü duruş, omurilik disklerinizi strese sokabilir ve eklem sıkışmasına ve kas yorgunluğuna neden olabilir. Oturmanın, ayakta durmanın, nesneleri kaldırmanın ve uyumanın daha sağlıklı yollarını öğrenmek, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Üst sırtınız düz ve omuzlarınız rahat olmalı. Kilo yönetimi bir sorun olmasa bile, belinizi ve kuvvetinizi korumak için egzersiz önemlidir. Fiziksel terapistiniz, sırtınızı iyileştirmek için doğru kasları güçlendirmeye ve germeye yardımcı olabilir. İyi bir egzersiz seansı, ısınma, aerobik egzersizler ve karın kasları ve alt sırt gibi belirli kas gruplarında çalışan egzersizler içerebilir.Balık yağı, anti-inflamatuar etkileri olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Çalışmalar omega 3 yağ asitlerinin ağrının giderilmesinde etkili olduğunu göstermiştir.



Zencefil, anti-inflamatuar özellikleri ile ünlüdür. Zencefil tüketimi durumu yönetebilir.Anti-inflamatuar özellikleri ile bilinen bir diğer bitki zerdeçaldır. Osteoartritli kişiler için de yararlı olduğu bulunmuştur. Zerdeçalda bulunan curcumin olarak bilinen bir bileşiğin, anti-enflamatuar etkilerinden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu yararlı baharatı günlük yemeğinize ekleyin. Zerdeçal mükemmel bir doğal antienflamatuardır. Vücudunuzun iyi çalışması için iyi bir beslenmeye ihtiyacı var. Diyetinize daha fazla meyve ve sebze ekleyin. Tam tahılları ve yağsız et tüketin.Kemik sağlığı için D vitamini gereklidir. Her gün biraz güneş ışığı almaya çalışın. C vitamini eksikliğinin eklem ağrısına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Diyetinize bir C vitamini takviyesi eklemek bu sorunu hafifletebilir. Geleneksel Çin tıbbında kullanılan bir uygulama olan akupunkturun, dejeneratif disk hastalığı ile ilişkili bel ağrısının tedavisinde yararlı olduğu bulunmuştur. Akupunktur, doktorların vücudun yüzeyinde çeşitli noktalara çok ince iğneler yerleştirdiği terapötik bir tekniktir.
 
Geri
Üst