Deniz kaplumbağaları bizi terkediyor

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Deniz kaplumbağaları bizi terkediyor
caretta_caretta2.jpg



Kıyıya yakın yerlerde yapılan avcılık ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörlerin, caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının sahillerimizden uzaklaşmasına neden olduğu bildirildi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene, bilinçsiz faaliyetlerin sahile çıkan deniz kaplumbağası sayısının her geçen yıl azalmasına yol açtığını söyledi.

''Mersin-Alata Sahillerinde Yuvalama Yapan Deniz Kaplumbağaları caretta caretta ve chelonia mydas popülasyonlarının 2005 Üreme Sezonunda İncelenmesi ve Korunması'' projesi kapsamındaki araştırmada, geçen yıl, bir önceki döneme oranla daha az sayıda kaplumbağanın sahile çıkarak yuvalama yaptığının tespit edildiğini belirten Ergene, bu sezon da sayının düşme olasılığı bulunduğunu ifade etti.

Ergene, Mersin Alata sahillerinde 2002 yılında 132, 2004 yılında 120, geçen yıl ise sadece 46 yuva tespit edildiğini belirterek, rakamlardaki seyrin bu olasılığı güçlendirdiğini söyledi.

caretta_caretta.jpg


Kaplumbağaların yuva yaptıkları yerlerden uzaklaşmanın temel nedenlerinin, balıkçıların kıyıya yakın yerlerde avlanması ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörler olduğunu belirten Ergene, ''Bu etkenler arasında turizm de önemli bir yer tutuyor. Işık, ses, insanların kuma gömülmesi ve yuva yakınlarına şemsiye yerleştirilmesi, kaplumbağaları sahillerimizden uzaklaştırıyor'' dedi.

Dünyada 60 bin tane olduğu tahmin edilen kaplumbağaların yaklaşık 2 bininin Akdeniz'de, 450 ile 900'ünün de Türkiye'de bulunduğu, bu sayıların yalnızca dişilere ait olduğu, erkek carettaların sayısının ise kıyılara çıkmadığı için belirlenemediği ifade ediliyor.
 
Geri
Üst