Enflasyonda 9 ayın sultanı eylül

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Enflasyonda 9 ayın sultanı eylül
Yılbaşından bu yana en yüksek seviyesine çıkan enflasyona ramazan ayı ve okulların açılması damgasını vurdu. Tüketici fiyatlarında (TÜFE) artış yüzde 1.03 ile beklentilere yakın çıktı

Enflasyonun her yıl mevsimsel nedenlerle yükseldiği eylül ayında tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 1.03'e ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu oran yılbaşından bu yana en yüksek aylık tüketici enflasyonu olarak kaydedildi. Böylece ramazan ayı aynı zamanda en yüksek enflasyon ayı oldu.
Eylülde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışı (1.03), geçen yılın aynı ayındaki yüzde 1.29 oranının altında kaldı. Yıllık TÜFE artışı yüzde 7.12'ye geriledi. Eylül ayı tüketici enflasyonu beklentilere yakın gerçekleşti.

Okullar açılınca...

Ramazan ayı, okulların başlaması ve kış sezonunun açılması enflasyonun yükselişinin ardındaki temel nedenler olarak kaydedildi.
Gıda fiyatları gerek sıcaklıklardaki düşüş, gerek artan tüketim talebiyle yüzde 2.29 oranında artarken, giyim ve ayakkabıdaki fiyat artışı yüzde 1.62 oldu. Eğitim sezonunun başlamasıyla birlikte eğitim sektöründeki fiyat artışı yüzde 2.28'e ulaştı. Öte yandan haberleşmede yüzde 0.50, eğlence ve kültürde yüzde 0.71 oranında düşüş gözlendi.
"Çekirdek enflasyon" yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.86, enerji hariç enflasyon oranı ise yüzde 1.10 olarak kaydedildi.

Dolar düştü

Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) yükseliş yüzde 1.02 olarak gerçekleşirken, yıllık üretici enflasyonu yüzde 5.02 oldu.
ÜFE'de eylül ayında endekste yer alan toplam 759 maddeden 200 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 289 maddenin fiyatında artış oldu, 270 maddenin fiyatında ise düşüş gerçekleşti.
Eylülde tarım ürünleri fiyatındaki artış yüzde 3.01'e ulaşırken sanayideki artış yüzde 0.53'le sınırlı kaldı.
Enflasyon verileri dolar piyasasını etkiledi. Oranlar açıklanmadan önce bankalararası piyasada 1.2030 düzeyinde seyreden dolar fiyatı, gerilemeye başladı ve bugünkü işlemler için 1.1980'e kadar düştü.

Merkez IMF'ye mektup yazmayacak

Eylül ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7.12 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın 2007 Para Politikası'nda belirlenen yüzde 5.3'lük hedefle uyumlu patika aşılırken, yüzde 7.3'lük belirsizlik aralığı üst sınırına yaklaşıldı, ancak sınır aşılmadı. Üst sınır geçilseydi Merkez Bankası'nın hükümet ve IMF'ye mektup yazarak sapmanın nedenlerini açıklaması gerekecekti.

Domates çıktı, tur paketi düştü

Eylül ayının zam şampiyonları yine mutfaktan çıktı. Geçen ay, domatesin fiyatı yüzde 22.16, salatalık fiyatı yüzde 20.87 ve patlıcanın fiyatı da yüzde 19.91 arttı.
TÜİK'in TÜFE göstergelerine göre, eylülde, çocuk ayakkabısının fiyatı yüzde 10.93, ayçiçek yağı yüzde 8.62, bayan gömleği yüzde 8.32 ve yumurtanınki yüzde 7.27 yükseliş gösterdi. Eğitim sezonunun açıldığı eylülde özel üniversite ücreti yüzde 6.76, okul servis ücreti 6.09 artış gösterdi. Geçen ay, üniversite harcı yüzde 5.05, okul çantası fiyatı yüzde 4.71, erkek pantolonu fiyatı ise yüzde 4.20, arttı.
Öte yandan turizm sezonunun kapanmasıyla birlikte tur fiyatlarında hızlı bir düşüş gerçekleşti. Yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turların ücreti yüzde 24.31 geriledi. Fiyatı en hızlı düşen ikinci ürün ise yüzde 15.09'la taze fasulye oldu.

Kaynak
 
Geri
Üst