faydalı bilgiler ( konu beocuk'undur)

faydalı bilgiler ( konu beocuk'undur)
FIRINLAR
Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikro dalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir.
Her kapak açılışında sıcaklık 25 derece ile 30 derece birden düşeceğinden, yemek pişerken fırın kapağı gerekmediği sürece açmamalıdır.​
OCAKLAR
Kapaksız kapta yemek pişirmek, 3 kat daha fazla enerji tüketilmesine sebep olur.

Fırında veya ocakta yemek pişerken yiyeceğin piştiği kabın kapağı sıkıca kapatılmalıdır.

Alev tencere tabanına, tam olarak temas etmeli, tencere tabanını aşmamalıdır.​

ÇAMAŞIR MAKİNESİ
Makineleri odaya yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk bırakılmalıdır.

Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde çalıştırılmamalıdır.​
BULAŞIK MAKİNELERİ
Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır.

Elektrik enerjisinin yüzde 90’ı suyu ısıtma esnasında harcandığından, durulama ve çalkalama soğuk su ile yapılmalıdır. Böylece enerji tüketimini minimize edilebilir.​
BUZDOLABI
Buzdolabı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yere yerleştirmelidir. Böylece enerji tüketimi yüzde 10-15 oranında azalır.

Yemekler, dolaba koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğutulmalıdır. Böylece yemeği soğutmak için ilave enerji harcamaya gerek kalmayacaktır.

Dolaba konulan yiyeceğin üzeri, kağıtla, alüminyumla veya plastikle kapatılmalıdır.
DERİN DONDURUCULAR
Derin dondurucudan alınan bir kase içindeki buz parçası, dolabın ortasına konduğunda, 3-4 gün süre ile, yüzde 5 daha az enerji harcanır.

Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinler temizlenmediği zaman yüzde 25 daha fazla enerji tüketilecektir.

AYDINLATMA
Kompakt floresan lambalar normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Standart lambaların ömrü 750-900 saat (150 gün) iken, kompakt floresan lambaların ömrü 10.000 saattir (2 bin gün).

Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizlenmesi gerekir. Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla
 
Üst