Fiskobirlik'in hesaplarına tedbir konuldu

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Fiskobirlik'in hesaplarına tedbir konuldu
Fiskobirlik, garantör olduğu üretici kredilerini ödeyemedi. Şekerbank, 65 milyon liraya ulaşan kredi borçlarına karşılık birliğin hesaplarına tedbir koydurarak, nisana kadar süre verdi.



Şekerbank, üreticinin kredi borçlarına garantör olan Fiskobirlik'in kapısına dayandı. 65 milyon TL'ye ulaşan kredi borcu nedeniyle mart ayında üreticiye uyarı mektubu gönderen Şekerbank, şimdi de borcun asıl muhatabı olan Fiskobirlik'in hesaplarına ihtiyati tedbir kararı koydurdu. Üreticiyi mağdur etmemek için garantör Fiskobirlik'in hesaplarına tedbir koyduran Şekerbank, borcun ödenmesi için birliğe nisan ayına kadar süre tanıdı.
Banka yöneticileri ile geçen hafta biraraya geldiklerini söyleyen Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, üreticinin geçici bir süre de olsa haciz tehlikesinden uzaklaştığını söyledi. Fiskobirlik'in mevcut borçları ödeyecek konumda olmadığının altını çizen Bayraktar, Şekerbank da dahil diğer tüm borçların ödenmesi konusunda hükümetten destek sözü aldıklarını belirterek, "Ben hükümetin destek sözü üzerine tekrar yönetime aday oldum. Eğer bizim başkanlığımız döneminde bu borç ödenmezse, Fiskobirlik'in ayakta kalması konusunda ısrar etmenin bir anlamı kalmayacak. Hükümet desteği olmadan Fiskobirlik'in ayakta kalması artık çok zor" dedi.
Fiskobirlik'in şu anda 40 milyon TL Şekerbank'a, 56 milyon TL üreticiye ve 33 milyon TLToprak Mahsülleri Ofisi'ne olmak üzere toplam 129 milyon TL borcu bulunuyor.

Borç ödemek için borçlanıldı

Hesaplara tedbir konulmasıyla sonuçlanan süreç, Fiskobirlik'in üreticiye olan borcunu ödemek için 2007 yılında Şekerbank ile 56 milyon TL'lik kredi anlaşmasına gitmesiyle başladı. Yaklaşık 11 bin üretici Fiskobirlik'ten alacağına karşılık Şekerbank'tan bireysel kredi kullandı. Fiskobirlik de borca karşılık garantör oldu. Aradan 2 yıl geçmesine karşılık birlik borcunu ödemediği için banka şubat başında üreticiye haciz mektubu gönderdi. Üreticinin mağdur edilmemesi için formüller arayan Şekerbank son olarak Fiskobirlik'in hesaplarına ihtiyati tedbir kararı aldı.
Konuya ilişkin bankanın kendilerine bilgi verdiğini anlatan Lütfi Bayraktar, "Bir önceki yönetim borçlarını ödemek için böyle bir yönteme başvurmuş. Borcun 34 milyon TL'si ödendi. 40 milyon TL borç kaldı. Alınan karar bu borcu kapsıyor" diye konuştu.

Hükümet söz verdi

Bankanın nisan ayına kadar süre tanıdığını söyleyen Bayraktar, Fiskobirlik'in şu anda böyle bir borcu ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Hükümetle bir süredir borçların ödenmesi konusunda temas halinde olduklarını ve söz aldıklarını ifade eden Bayraktar, "Ben bu sözü aldığım için tekrar yönetime geldim. Şu anda seçim süreci olduğu için ilgili bakanlara ulaşmakta zorlanıyoruz. Ama konuyu biliyorlar ve destek sözü de verdiler. Bu borç ancak böyle ödenir" dedi. Hükümetin Fiskobirlik'i yeniden düzlüğe çıkarmak istediğini ifade eden Bayraktar, "Hükümetin bize verdiği söz bütün borçlarımızı kapsıyor. Seçimlerin bitmesini bekliyoruz. Umarız verilen söz tutulur. Aksi durumda Fiskobirlik'in ayakta kalması zor. Dünya çapında bir kurumun sonlandırılmasına izin verilmez" dedi.

Maaşlar da ödenemiyor

Fiskobirlik Genel Müdürlüğü ve 50 kooperatifin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu toplam 600 çalışan mart ayı maaşlarını alamadı. Sadece mart ayına ait 1 milyon TL ödemesi biriken birlik, alınan karar nedeniyle maaş ödemelerini gerçekleştiremeyecek. Fiskobirlik Genel Müdürü 4 bin TL, Yönetim kurulu başkanı ise 3.5 TL maaş alıyor. Gözlerin çevrildiği Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Şekerbank'ın aldığı kararın birliğin kamuoyundaki itibarını zedelediğini ve üreticiyi yeniden tedirgin ettiğini söylüyor. Kararın, birliğin hesaplarını kullanamayacak olmaları açısından da sıkıntı yarattığını kaydeden Bayraktar, "Şu anda faaliyetlerimizi şirketlerimiz üzerinden yürüttüğümüz için bu sıkıntıyı en az düzeyde hissedeceğimizi umuyoruz" diyor.

 
Geri
Üst