Fitness hareketleri

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Fitness hareketleri
fitness hareketleri step tahtası hareketleri fitness video step aerobik aerobik video
Geçtiğimiz yıl, fit kalmak isteyenler için alternatifler oldukça çoğaldı. Ama form tutmak için uygulayabileceğimiz bu fitness yöntemlerinden sadece birkaçı bu sene de trend olarak kalacak. İşte önümüzdeki bir yıl boyunca ilgiyle takip edilmesi beklenen 2004′ün gözde fitness türleri.
Aeroyaşa
İsmi size ilginç gelebilir. Hemen söyleyelim Coliseum Fitness Hocası Yaşar Nayman’ın geliştirdiği bir fitness türü. Adını da burdan alıyor zaten. Derslerdeki egzersizlerin yanı sıra, Coliseum’da doktor kontrolünde bir beslenme programı eşliğinde uygulanıyor.
Dersin ilk 15 dakikalık kısmında belli bir koreografi eşliğinde aerobik yapılarak ön bir ısınma sağlanıyor. Daha sonra sıra, vücudun dinç ve dinamik kalabilmesi için “circuit training” adı verilen çalışmaya geliyor. Circuit training, belli bir koreografi eşliğinde, tüm kas gruplarını harekete geçirmeyi amaçlayan, çok tekrarlı bir egzersiz. Dumble yardımı ile yapılan bu çalışmada kas grupları yoğun şekilde çalışıyor. Circuit training’in devamında yer hareketlerine geçilerek karın, kalça ve basen bölgelerine yönelik bir program uygulanıyor. Bu çalışmaların hepsi belirli bir sırayla gerçekleşiyor. Son olarak hafif bir müzik eşliğinde insanların rahatlamasını sağlayarak ders noktalanıyor. Aeroyaşa’da haftanın belirli günlerinde ön ısınma kısmında, Latin danslarındaki (cha cha, mango vb…) figürler uygulanıyor. Dersin amacı, tüm kas gruplarına yönelik yoğun bir çalışmayı gerçekleştirmek.
Ne sağlıyor?
• Bir derste ortalama 800 kcal yakılıyor.
• Aeroyaşa’ya özellikle 30-45 yaş arasındaki kadınların ilgisi yoğun. Karın, kalça, basen gibi problemli bölgelerden kurtulmak isteyenler için ideal.
• Aeroyaşa’ya herkes katılabilir. Bel, diz problemi yaşayanlar için eğitmenler eşliğinde belirli hareketler yaptıntıyor.
• Dersler haftada 3 gün, birer saat olarak uygulanıyor. Bir ay içinde ortalama 1.5 kg saf yağ vücuttan atılabiliyor.
Cardio-Boxing
Cardio-boxing. boks hareketleri üzerine kurulu bir aerobik çalışması. Tempolu ve enerjik bir antrenman olan bu sporu klasik aerobikten ayıran en önemli özellik, asla sıkıcı ve rutin olmaması.
Cardio-boxing, bir saat boyunca bokstaki yumruklar ve adımlar kullanılarak uygulanıyor.

Çalışmanın ilk beş dakikası ısınma hareketlerinden oluşuyor. Daha sonra yüksek ritimli müzik eşliğinde ve belli bir koreografi çerçevesinde 25 dakikalık yumruk ve adım çalışması yapılıyor. Bu sporun kick-box’dan farkı, içinde tekme hareketlerinin olmaması. Son 25 dakikada ise yer jimnastiği ve streching hareketleri var. Böylece karın ve kalça bölgesindeki yağlar yakılarak sıkılaştırıldıktan sonra vücut gevşiyor ve çalışma bitiyor.
Püf noktası:
• Haftada ortalama üç gün yapılıyor. Çalışmalar arasında birer günü dinlenmeye ayırın.
• Kalp, tansiyon, solunum, bel ve boyun problemleri olanlar için sakıncalı olabilir.
Başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.


Ne sağlıyor?
Cardio-boxing, stres atmak ve kalori yakmak isteyenler için ideal.Kalp dolaşım sistemini çalıştırarak yağ yakmaya yardımcı oluyor. Ancak yüksek tempolu olduğu için yeni başlayanlar zorlanabilir.
Kilo problemi olanlar için de faydalı fakat Cardio-boxing’le birlikte beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekiyor.
Yakılan kalori miktarı kişinin göstereceği performansa göre değişiyor. 1 saatte ortalama 300-700 kalori arası yakıtabiliyor.
Capoeira
Capoeira, ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bir dans ve savunma sanatı… Başlangıçta, Afrika’dan Brezilya’ya getirilen kölelerin özgürleşme adına kendilerini ifade etmelerine yardımcı olan Capoeira, günümüzde sevilen bir spor haline geldi. Dansorium’da Capoeira dersleri veren Utku Seven, bu savunma sanatının içinde müzik ve ritim olduğu için, digerlerinden farklı olduğunu söylüyor. Berimbau, Pandeiro, Atabaque gibi Capoeira’da kullanılan tüm enstrümanların müzikleri, kişinin aynı zamanda zihinsel tatmine ulaşmasını sağlıyor, Amerika’lı Capoeira ustası Mestre No, Capoeira’yı bir “Brezilya jimnastiği” olarak tanımlamış. Tabii ki bu sporun felsefi ve kültürel boyutunu da göz ardı etmemek gerek. Haftada iki üç gün yapılıyor ve dersler 1.5 saat sürüyor.Capoeira yaparken, müziğin sizi nasıl yönettiğini keşfediyorsunuz. Doğru ritim eşliğinde pozitif enerjinizi diğer insanlarla ve grupla paylaşıyorsunuz. Capoeira üç ana stilden oluşuyor:
Angola: Yavaş ve çok daha dikkatli oynanıyor.
Regional: Angola’nın tam aksine hızlı ve daha canlı.
Şitizadu: Her iki stilin karışımından oluşuyor.
Diğer dövüş sanatlarında olduğu gibi, Capoeira’da da kuşak ve seviye sistemi var. Capoeira yapanlar, kendilerini ispat ettiklerinde, Batizado adlı bir törenle kuşaklarını alıyor ve “Capoeirista” oluyorlar.

Ne sağlıyor?
Capoeira, bir spor olmasının yanı sıra bir savunma sanatı da olduğu için kişinin kendine güvenini getiriyor. Sağlıklı, esnek ve güçlü bir vücuda sahip olmaya yardımcı oluyor.
Müzikle birlikte yapıldığı için, kişinin aynı zamanda zihinsel tatmine ulaşmasını sağlıyor.
Ortalama 500-600 kalori yakıyor.

Kasların birlikte kullanımına olanak sağlıyor. Dolayısıyla vücut dinasyonu kurulmuş oluyor.
Hatha Yoga
Hatha Yoga, Türkiye’de en yaygın uygulanan yoga türlerinden biri. Tüm yoga uygulamalarına da bir temel oluşturuyor. Kurallar ve sınırlarla değil, gevşeme teknikleri ve teslimiyetle, beden üzerinde kontrol sağlamaya yardımcı oluyor. Hatha Yoga’da, “Bize verilen bir araç” olan bedenimize iyi bakarak, sağlıklı bir yaşam sürdürme felsefesi var. Duruş, nefes alıp verme ve konsantrasyon üzerine kurulu bir egzersiz. Bu çalışma, diğer yoga türlerine göre daha hareketli. Fiziksel olarak sağlıksız bir yaşam sürenler için ideal bir terapi olduğu söylenebilir. Hatha Yoga, daha fit bir vücut ve güçlü kaslara sahip olmamıza da yardımcı oluyor.
YogaŞala’nın kurucularından Zeynep Aksoy, Hatha Yoga’nın beden için en sağlıklı egzersiz olduğunu söylüyor. Ancak, fiziksel ve ruhsal arınmayı amaçlayan yoga çalışmaları, elbette ki sadece aerobik hareketleri otarak değerlendirilmemeli.

Püf noktası:
Hatha Yoga; anoreksiya gibi yeme bozukluğu olanlar, stres ve baskı altında yaşayanlar ve bedenlerini yanlış kullananlar için ideal bir egzersiz olarak tanımlanıyor.

Ne sağlıyor?
Duruş, nefes alıp verme ve konsantrasyon üzerine kurulu olan Hatha Yoga öğretisi, gevşeme
teknikleriyle uykusuzluğa ve sinir sistemine iyi geliyor.

Omurga ve eklemlerin esnek kalmasına yardımcı olurken, romatizma, kireçlenme, sindirim bozuklukları, damar sertliği ve dolaşım bozuklukları gibi sorunlara karşı da koruyucu görev yapıyor.
Saatte 300 kalori yakmak mümkün.
The Burn
Bu bir yağ yakma programı. Aerobik hareketlerinden oluşan bu Amerikan kökenli egzersiz, bir step tahtası eşliğinde uygulanıyor. Dinamik ve statik çalışmalar ile sürekli tekrarlardan ortaya çıkan The Burn egzersızlerinin ilk hedefi deri altındaki ve kas içindeki yağlar! Mesela bir diz çekme hareketinde dizin hareketi dinamik, kalçanın hareketi ise statik olarak tanımlanıyor. Böylece ikili şekilde yağ yakılmış oluyor. Bu çalışmada, diğer fitness programlarına göre açı farklılıkları var.
Egzersizleri yaparken, çalışan bölgedeki yanmayı hemen hissediyorsunuz. Hareketler, fitness yapanlara oldukça tanıdık gelecek. Ancak sık tekrarla farklı açılardan yapılan hareketler, özellikle spora yeni başlayan biriyseniz, sizi biraz zorlayabilir. İşte bu sebeple, yeni başlayanlar için birkaç haftalık bir adaptasyon çalışması uygulanıyor. Düzenli spor yapanların The Burn’e alışması için ise 1-2 ders yeterli.
Derse başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapmak gerek. The Burn, diğer fitness türlerine göre çok daha yoğun performans gerektirdiği için, sakatlanma riskini en aza indirmek açısından ısınmanın önemi büyük.

Diz, bel, boyun problemi yaşayanlar, hamileler ile tansiyon ve kalp hastaları için uygun bir fitness programı değil.

Ne sağlıyor?
• Herhangi bir step dersinde bir saatte yaktığınız 500-600 kalori sizi mutlu ediyorsa sıkı durun çünkü The Burn ife saatte 800-900 kalori yakmak mümkün.
• Haftada iki-üç gün derslere devam ederseniz, formunuzu korurken kaslarınızın sıkılaşmasını da sağlamış oluyorsunuz. Kilo vermek isteyenler egzersizler yanında beslenmelerine de dikkat etmeli.
• Derslerin süresi, 50-60 dakika. Haftada iki ya da üç gün katılabilirsiniz.
 
Geri
Üst